Aniversata zilei – 12 ianuarie

200px-OtiliaCazimir

Astăzi o sărbătorim pe “poeta sufletelor simple”, doamnelor și domnilor: Otilia Cazimir! Scriitoare, traducătoare, publicistă, ea este recunoscută îndeosebi pentru poeziile pentru copii.

Numele său real a fost Alexandrina Gavrilescu. Pseudonimul literar i-a fost dat de către fostul ei dascăl, Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu. Însă, ea nu prea a fost încântată de acest nume:

Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă …

A lăsat în urmă numeroase volume de poezie (Lumini și umbre, Fluturi de Noapte, Jucării, ș.a.m.d) dar și de proză (Grădina cu amintiri, Prietenii mei scriitori, etc).

În presă, a redactat, printre altele și o serie de articole feministe pe care le-a semnat cu pseudonimele:  Alexandra Casian, Ofelia, Magda, Dona Sol.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.