Aniversata zilei – 28 ianuarie

 

Azi o colette_sidoniegabriellesărbătorim pe Colette. Cunoscută mai ales în calitate de romancieră, Sidonie-Gabrielle Colette (pe numele întreg) a fost şi actriţă, mim şi jurnalistă. Pe lângă acestea, Colette s-a făcut remarcată şi prin relaţiile sale amoroase de natură bisexuală. De fapt, bisexualitatea a jucat un rol important în opera sa literară.

Cea mai cunoscută operă a sa este romanul Gigi ce a stat la baza filmului şi a piesei de teatru cu acelaşi nume. Alte romane semnificative ale sale sunt: Claudine la școală (“Claudine à l’école”); Claudine la Paris (“Claudine à Paris”); Claudine căsătorită (“Claudine en ménage”); Claudine pleacă (“Claudine s’en va”); Ingenua libertină (“L’ingénue libertine”); Hoinara (“La vagabonde”);Chéri (“Chéri”); Grâul verde (Le blé en herbe); Pisica (“La chatte”); Duo (“Duo”).

 

Colette a fost a doua femeie aleasă drept membru al Academiei Goncourt (un prestigios cenaclu francez), fiind şi prima femeie preşedinte a acestei organizaţii între 1949 şi 1954.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.