Avem foarte mulţi aniversaţi în ultimele zile ale acestei luni, deci nu are rost să lungim introducerea. Iată ce mari scriitori aniversăm zilele astea!

17 ianuarie

Anne Bronte

Anne, cea mai mică dintre surorile Brontë, s-a născut pe 17 ianuarie 1820. Romancieră, poetă şi… guvernantă, Anne Brontë a debutat printr-un volum de poezie – Poems (1846) – la care au participat şi surorile ei mai mari Charlotte şi Emily. Un an mai târziu i-a apărut primul roman Agnes Grey. În 1848, sub pseudonimul Acton Bell, a publicat Necunoscuta de la Wildfell Hall . S-a stins din viaţă la numai 29 de ani, pe 28 mai 1849, suferind de tuberculoză. Deşi mai puţin cunoscută decât surorile ei, Anne Brontë îşi are locul bine-meritat printre clasicii literaturii engleze.

O altă figură marcantă a literaturii universale ce s-a născut pe 17 ianuarie este Anton Pavlovici Cehov. La bază medic, Cehov şi-a pus numele şi pe numeroase piese de teatru, nuvele, povestiri scurte şi schiţe umoristice. Foarte modest, Cehov nu şi-a imaginat niciodată dimensiunea pe care o va atinge succesul său! Iată doar o selecţie a câtorva titluri din opera sa:Cehov

  • Teatru: Platonov sau Piesa fără titlu, Cântecul lebedei , Ivanov, Unchiul Vania, Livada cu vișini , ş.a
  • Povestiri: Cameleonul, Grișa, Sirena, Ordinul Anna, etc.
  • Nuvele: Dramă la vânătoare, Chibritul suedez, Stepa, Un duel, Trei ani, Viața mea.
  • Schiţe umoristice: Povestirile Melpomenei, Povestiri pestrițe.

Şi el a murit destul de tânăr, la 44 de ani, pe 2 iulie 1904, fiind răpus tot de tuberculoză.

 

Nicolae Iorga

Pe 17 ianuarie sărbătorim şi o personalitate ce şi-a lăsat în mod irevocabil amprenta asupra culturii române: Nicolae Iorga. Deşi pe certificatul de naştere figurează data de 6 iunie, data reală este 17 ianuarie 1871.

Comparat de George Călinescu cu Voltaire, Nicolae Iorga a fost istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician. A lăsat în urma sa 1003 volume, 12755 articole și studii și 4963 recenzii, culminând cu Istoria României în 10 volume. Pentru scurt timp a fost membru al societăţii literare Junimea. Figură marcantă a Sămănătorului, Iorga a fondat mai multe reviste conservatoare.

Opera sa istorică acoperă diverse domenii: monografii de orașe, de domnii, de familii, istoria bisericii, a armatei, comerțului, literaturii, tipăriturilor, a călătorilor în străinătate. În calitate de istoric literar a scris, printre altele: Istoria literaturii române în secolul al XVIII-lea; Istoria literaturii românești contemporane (1934). Opera sa beletristică cuprinde poezii, drame istorice (Învierea lui Ştefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, etc.) şi volume memorialistice (Oameni cari au fost, O viață de om, așa cum a fost).

A fost asasinat pe 27 noiembrie 1940 de către un grup de legionari.

18 ianuarieMontesquieu

Pe 18 ianuarie 1689 s-a născut Charles-Louis de Secondat, Baron de La Brède et de Montesquieu, cunoscut mai degrabă drept Montesquieu – una din cele mai pregnante figuri ale iluminismului francez. Avocat, om de litere şi filozof politic, Montesquieu este autorul faimoasei teorii a separării puterilor în stat (puterile guvernului trebuie separate şi echilibrate pentru a garanta libertatea individului). Opera sa majoră, Scrisori persane – o alegorie a dragostei, moralei, politicii și religiei – s-a bucurat încă de la lansarea sa în 1721 de un real succes.  S-a stins din viaţă pe 10 februarie 1755.

Ioan Slavici

În 1848, la Şiria s-a născut unul din marii clasici ai literaturii române: Ioan Slavici. Devenit scriitor la îndemnul lui Mihai Eminescu, Slavici a debutat în Convorbiri literare cu comedia „Fata de birou” (1871). Opera sa literară vastă este formată în totalitate din titluri sonore, precum:

  • Romanele: Mara, Din două lumi, Cel din urmă armaș, Din bătrâni.
  • Nuvelele: Popa Tanda, Scormon, Gura satului, Budulea Taichii, Moara cu noroc, Pădureanca, ş.a.
  • Poveştile: Doi feți cu stea în frunte,  Păcală în satul lui, Spaima zmeilor, Zâna Zorilor, Petrea prostul, Împăratul șerpilor, Stan Bolovan, Boierul și Păcală, etc.
  • Dramele istorice: Bogdan Vodă, Gaspar Graziani.
  • Memorii: Închisorile mele, Amintiri, Lumea prin care am trecut.

 

 

A încetat din viaţă pe 17 august 1925.

19 ianuarie

Edgar Allan Poe

Pe 19 ianuarie 1809 s-a născut Edgar Allan Poe. Creator al genului de povestiri scurte şi precursor al literaturii SF moderne – Poe a dus o viaţă boemă îmbibată în opium şi alcool. Cu o forţă creatoare inegalabilă, Edgar Allan Poe a publicat de-a lungul vieţii sale scurte şi zbuciumate numeroase volume de poezie, proză, estetică şi teorie literară.

Deşi poezii sale au fost umbrite de proza sa, nimeni nu le poate nega valoarea. Poeme precum Annabel Lee, Corbul sau Ulalume – au făcut din Poe una din marile voci lirice ale lumii.

Prin proza sa, Poe a forţat limitele imaginarului. Printre cele mai cunoscute titluri se numără: Aventurile lui Gordon Pym, Prăbușirea casei Usher, „Cărăbușul de aur, Pisica neagră Butelia de Amontillado. El este şi creatorul primului detectiv din literatura universală – Andre Dupin (eroul unui ciclu de povestiri între care Crimele din strada morgii și Scrisoarea pierdută).  Fiind descoperit şi apreciat de Junimişti, Poe a avut un impact deosebit asupra dezvoltării literaturii fantastice în România.

S-a stins din viaţă, în miezerie, pe 7 octombrie 1849.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022