Aniversaţii Zilei – 12 ianuarie

Deja suntem în a 12-a zi a anului! Continuăm demersul nostru de a vă prezenta aniversările celor mai importanţi scriitori, iar azi avem nişte sărbătoriţi de primă mână!

Charles PerraultPrimul sărbătorit este cunoscut îndeosebi pentru poveştile sale dedicate copiilor strânse inițial în volumul Contes de ma mère l’oye (Poveştile mamei mele gâscă). În caz că nu v-aţi dat seama este vorba despre Charles Perrault care, surprinzător sau nu –  şi-a făcut intrarea pe scena literară mondială cu nişte versuri uşoare şi poezii de dragoste. Avocat de meserie, Perrault, şi-a dedicat viaţa a promovat în mod constant studierea literaturii şi a artelor. A devenit membru al Academiei Franceze, fiind implicat în disputa intitulată “Cearta dintre antici și moderni” (Charles Perrault plasându-se în tabăra ce susţinea superioritate scriitorilor moderni. S-a stins din viaţă la 75 de ani, pe 16 mai 1703.

Al doilea sărbătorit e renumit pentru romanele sale ce au ca subiect existenţa săJack Londonlbatică, spiritul de aventură şi lupta pentru supravieţuire. Poate cel mai cunoscut roman al său este Colţ Alb, însă de o apreciere deosebite s-au bucurat şi Chemarea străbunilor, Timpul nu aşteaptă, Puiul de lup, etc. Evident, este vorba despre inegalabilul Jack London. Pe numele său real John Griffith Chaney, scriitorul s-a născut în San Francisco în anul 1876. Tatăl său biologic, astrologul William Mike Chaney a refuzat să îşi recunoască paternitatea. Deşi, în acte a păstrat totuşi numele de Chaney, în literatură s-a făcut cunoscut utilizând numele de familie al tatălui său adoptiv: John London. Jack London a decedat în data de 22 noiembrie 1876, lăsând în urma sa o operă vastă, fiind printre primi scriitori care au cunoscut faima mondială şi s-au îmbogăţit doar de pe urma activităţii literare.

Haruki MurakamiUltimul pe lista aniversaţilor de astăzi este un scriitor japonez contemporan foarte în vogă: Haruki Murakami. A debutat în 1979 cu romanul Ascultă cum cântă vântul (din Trilogia Şobolanului) – roman pentru care a primit Premiul Gunzo pentru debut. Recunoașterea mondială a venit după publicarea romanului Pădurea norvegiană (1987). Opera sa mai cuprinde numeroase romane (Dans dans dans, La sud de graniță, la vest de soare, Iubita mea, Sputnik, etc.), culegeri de povestiri (Elefantul a dispărut, Salcia oarbă, fata adormită, După cutremur) și lucrări ne-ficționale (Underground. Atacul cu gaz din Tokio și sufletul japonez). Haruki Murakami a primit de-a lungul anilor numeroase premii și distincții atât în țara sa natală, cât și în străinătate.

 

 

 

 

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.