Aniversații zilei – 19 februarie

MarinSorescu

Ziua de azi seamănă puțin cu cea de ieri. De ce? Pentru că sărbătorim tot o doamnă și doi domni. Cine sunt ei? Ei bine, primul (în ordine cronologică după anul nașterii, desigur) este inegalabilul Marin Sorescu. Poet, eseist, dramaturg și traducător, Sorescu este un nume cu rezonanță în istoria literaturii române. Operele sale au fost traduse în 20 de țări, ajungându-se la un număr de 60 de volume apărute în străinătate. În egală măsură, Marin Sorescu a fost pasionat și de pictură având numeroase expoziții în țară, dar și peste hotare.

La 28 de ani a debutat cu volumul Singur printre poeți, iar până la moartea sa (8 decembrie 1996)  a mai publicat încă 23 de volume de poezie. În dramaturgie s-a făcut remarcat mai ales prin trilogia poetico-parabolică Setea muntelui de sare ce cuprinde piesele Iona, Paracliserul și Matca. Proza sa, deși de o vitalitate extraordinară este umbrită de creația lirică, cele mai reprezentative romane ale sale sunt Viziunea vizuinii și Trei dinți din față.Ryu Murakami

Ne deplasăm atenți acum spre Țara Soarelui-Răsare căci azi îl mai sărbătorim și pe Ryu Murakami. Scriitor și regizor contemporan foarte apreciat pe plan mondial, Ryu Murakami a publicat până la ora actuală peste 20 de cărți și a regizat filme precum Albastru nemărginit, aproape transparent (după romanul său omonim) și Tokyo Decadence. La noi în țară i-au fost traduse volumele Albastru nemărginit, aproape transparent, Copii de aruncat, Ecstasy, În supa miso și Piercing.

Amy TanNu știu cum se face, dar, în același an (1952) și aceeași zi cu Ryu Murakami s-a născut și Amy Tan. De origine chinezo-americană, Amy Tan tratează în opera sa viața chinezo-americanilor, dar și relația mamă fiică.

Cel mai cunoscut roman al său este Clubul norocoaselor, ce a fost adaptat și într-o variantă cinematografică pentru care scriitoarea a fost co-producătoare și co-scenaristă. În afară de acest roman, în România i-au mai apărut: Fiica tămăduitorului de oase, Cele o sută de simțuri secrete, Soția zeului bucătăriei și Salvând peștii de la înec.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.