Aniversaţii zilei – 23 ianuarie

800px-Stendhal

Prima lună a anului se apropie de sfârşit… însă, până să începem o nouă lună mai avem câţiva scriitori de top ce îi aniversăm. Azi, de pildă, avem doi sărbătoriţi – fiecare important în felul său.

Primul este inconfundabilul Stendhal, pe numele său adevărat Henri-Marie Beyle. Se crede că şi-a ales acest pseudonim ca un omagiu adus fondatorului arheologiei moderne – Joachim Winckelmann, născut în localitatea Stendhal din Saxonia-Anhalt (Germania).

Este cunoscut îndeosebi pentru romanul Roşu şi negru, o capodoperă a literaturii universale ce îl are drept personaj central pe Julien Sorel. Alte opere semnificative ale sale sunt: Lucien Leuwen, Armance, Mănăstirea din Parma.

S-a stins din viaţă la 59 de ani, pe 23 martie 1842 la Paris.

Cel de-al doilea sărbătorit este Mircea Horia Simionescu, o figură emblematică a culturii româneşti Simionescucontemporane considerat de către critici drept unul din precursorii postmodernismului literar românesc.

A debutat editorial în 1969 cu romanul Dicţionar onomastic, o scriere inedită despre care Nicolae Manolescu, în cartea sa Arca lui Noe (vol.3) nota: “nu este in primul rand o opera de reflecție morală, ci una de reflecţie estetică. Este in fond cel mai original metaroman pe care-l cunosc: un roman al numelor proprii, care sunt adevaratele lui personaje. În loc ca numele sa fie determinat de catre conditia sociala si individuala a celui care-l […] poartă în Dicționar onomastica este în sine creatoare, născând indivizi «reali»”.

Dicţionar onomastic este primul roman din ciclul Ingeniosului bine temperat din care mai fac parte:

  • Bibliografia generală (1971);
  • Jumătate plus unu (Alt dicționar onomastic) (1976);
  • Breviarul (Historia calamitatum) (1980);
  • Toxicologia sau Dincolo de bine și dincoace de rău (1983)

În 1998, la vârsta de 70 de ani a primit premiul Opera omnia din partea Uniunii Scriitorilor.  S-a stins din viaţă la 83 de ani, pe 18 mai 2001, la Bucureşti.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
BOOKNATION.RO ÎȚI FACE PLINUL DE CĂRȚI!
Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.