Aniversaţii zilei: 25 ianuarie

800px-Maugham_retouched

Astăzi, 25 ianuarie sărbătorim două figuri marcante ale literaturii universale.

Primul sărbătorit este William Somerset Maugham – unul din cei mai populari scriitori britanici din anii 1930, fiind şi cel mai bine plătit din breasla sa.

Rămas orfan la vârsta de 10 ani, a fost luat în grijă de unchiul său. Fiindcă nu dorea să devină avocat, precum alţi bărbaţi din familia sa, William Somerset Maugham a studiat medicina. Primul său roman, Liza din Lambeth (1897) s-a bucurat de un succes incredibil, fapt ce l-a determinat să renunţe la cariera sa de doctor pentru a se dedica întru totul scrisului.

A lăsat în urmă numeroase romane extrem de apreciate, precum: Portretul unui gentleman,  Julia, Pe muchie de cuțit, Vacanţa de Crăciun.Virginia_Woolf_1927

Tot pe 25 ianuarie s-a născut şi inegalabila Virgina Woolf, pe numele ei real Adeline Virginia Stephen. Scriitoare, eseistă, editoare, feministă – Virgina Woolf s-a impus atât în societatea literară londoneză cât şi în cea universală, devenind una din figurile marcante ale modernismului.

Printre cele mai cunoscute opere ale ei se numără: Doamna Dalloway(1925), Spre far (1927), Orlando (1928), dar şi eseul de dimensiunea unei cărţi A Room of One’s Own (1929) ce conţine faimosul dicton:

“O femeie trebuie să dispună de bani și de o cameră separată, dacă vrea să scrie ficțiune”

După ce a terminat să îşi scrie ultimul roman, Between the Acts (Între acte), a căzut într-o depresie cauzată de mai mulţi factori: începutul celui de-al Doilea Război Mondial, distrugerea casei ei din Londra, şi primirea rece a biografiei sale de către un prieten- Roger Fly. Pe 28 martie 1941, şi-a îmbrăcat paltonul, i-a umplut buzunarele cu pietre şi a intrat în râul Ouse, şi s-a înecat.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.