Aniversatul zilei – 1 februarie

Ion_Luca_Caragiale_-_Foto03

Acum 163 de ani, în comuna ce azi îi poartă numele s-a născut Ion Luca Caragiale – dramaturg, pamfletar, nuvelist, scriitor, jurnalist, director de teatru și comentator politic.

După cum știți, I.L. Caragiale este considerat a fi cel mai mare dramaturg român. Piesele sale (“O scrisoare pierdută”, “O noapte furtunoasă”, “D’ale carnalului”, “Conu Leonida față cu reacțiunea”, “Năpasta”, etc) continuă să fie jucate pe toate scenele naționale, bucurându-se de un mare succes la public. Nuvelele și schițele sale (“La hanul lui Mânjoală”, “Dl. Goe”, “Bubico”, “Vizită”, etc.)  sunt și ele foarte apreciate.

După ce în 1901 a fost acuzat că ar fi plagiat piesa “Năpasta”, Ion Luca Caragiale a decis să se mute cu familia la Berlin (deși câștigase procesul intentat în ţară împotriva celui ce formulase acuzația). 11 ani mai târziu, pe 9 iunie 1912 Caragiale s-a stins din viață.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.