Aniversatul zilei – 14 ianuarie

Dimitrie_Bolintineanu_-_Foto01Astăzi sărbătorim un poet român care nu mai are nevoie de nici o prezentare: Dimitrie Bolintineanu! Renumit pentru scrierile sale inspirate din istoria neamului, Bolintineanu a fost o figura marcanta a perioadei pasoptiste.

S-a născut în comuna Bolintinul din Vale, într-o familie de macedoneni despre care istoricul Nicolae Iorga nota:   “Părinții lui nu sunt nici vechi moldoveni, nici vechi munteni, nici vechi ardeleni, ci dintr-o familie venită din Balcani, se pare, așezată de curând în țară, un fel de moșieri de clasa a treia, sau mai curând din clasa arendașilor”.

Opera sa cuprinde nu doar poezii (înscrise în ciclurile: Legendele istorice, Florile Bosforului, Basmele, Macedonele și Reveriile) ci şi o serie de încercări în alte câmpuri ale literaturii: epopee, roman, dramaturgie, satire şi fabule. Însă, aceste încercări nu au forţa poeziilor sale.

A murit pe 20 august 1872, la spitalul Pantelimon din capitală unde se afla internat încă 1871 fiind grav bolnav.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.