Autorul Cristi Popan s-a născut în Baia Mare, unde și-a trăit primii 18 ani de viață.  A părăsit Baia Mare în 1990 pentru a urma Facultatea de Electronică și Telecomunicații, la care a renunțat 4 ani mai târziu. În scurtă vreme, de la momentul în care s-a cazat în complexul studențesc Observator, a înțeles că Clujul este locul în care se simte acasă și de atunci foarte rar a mai ajuns în Baia Mare.

Baia Mare este acum pentru el numai locul în care s-a născut, de care îl mai leagă doar câțiva (puțini) prieteni din adolescență și familia. În perioada în care autorul a trăit în acel oraș, era unul dintre cele mai poluate din Europa, ceea ce a amplificat problemele sale native de sănătate, de unde și o parte consistentă din răceala cu care-și tratează orașul natal.

Autorul Cristi Popan a început să scrie prin 2008, cu timiditate, pe un forum de dezvoltare personală,  dar reacțiile pozitive neașteptate au alungat timiditatea rapid. Prin 2010 și-a deschis blogul, fiiconștient.ro, unde a început să abordeze în prima fază universul sufletesc care îl preocupa dintotdeauna, după care a virat către problematica relaționării de cuplu, de care publicul era infinit mai interesat. Cele două subiecte se intersectează mai mult decât și-ar fi imaginat oricine și asta a reușit autorul să dovedească în cărțile sale.

Pe măsură ce a avut acces la un public tot mai numeros, ca urmare a dezvoltării site-urilor de socializare, au apărut atacuri și contestări puternice, ușor de înțeles, dacă ești familiarizat cu subiectele pe care le abordează. Deși lansarea blogului meu nu a fost nici pe departe un succes, atrăgând mai degrabă acuzații de degenerare morală, autorul a știut cât de necesară este abordarea unor astfel de subiecte, iar câțiva cititori au avut grijă să îi transmită recunoștința lor pentru munca lui. Blogul a evoluat odată cu autorul, iar de la un moment dat a ajuns, aproape forțat de admiratori, să publice niște cărți în care să sistematizeze înțelegerile și să detalieze viziunile sale.  Ceea ce a și făcut în 2015, când au apărut primele două volume ale cărții sale.

„Dacă tot am ajuns, aici o să repet cu plăcere că, încă de acum 20 ani, o fostă prietenă înțeleaptă și cumplit de inteligentă, care a terminat câteva facultăți cu nota 10,  între care și cea de filozofie, mi-a propus să scriu o carte cu ceea ce îi spuneam ei în discuțiile noastre nesfârșite. Am ignorat-o, convins fiind că exagerează valoarea perspectivelor mele și mai ales pentru că aveam oroare de a scrie pe hârtie. La acea vreme calculatoarele erau aproape inexistente și nu mă vedeam în fața unei foi cu pixul în mână, scriind. Laptopurile mi-au făcut mult mai accesibil scrisul și nu uit să fiu recunoscător tehnologiei care mi-a permis toată experiența de scriitor și toată viața de care acum mă bucur.”

Acum autorul poate să îți evalueze mai bine calitatea și valoarea, pentru lumea de azi, a înțelegerilor tinereții sale,  dar una peste alta este fericit că a ajuns aici și că poate lăsa românilor ceva de care este foarte mulțumit.

Pentru Cristi Popan cititorii sunt, înainte de toate, oamenii între care trăiește, iar maturitatea lor sufletească  influențează decisiv calitatea vieții sale, chiar dacă nu îi va cunoaște vreodată, sau chiar dacă trăiesc la mare distanță de el. El scrie în primul rând pentru o Românie mai bună, în care să se simtă mai împlinit și mai în siguranță.

„Cititorii sunt cei de care viziunile mele depind.”

Cu riscul să fie suspectat de ipocrizia pe care o străduie să o expună, el recunoaște că și-a dorit, mult mai mult decât succesul personal, el vrea să fie util celor care caută demnitatea și integritatea în relațiile lor intime.

Nu întâmplător, primele câștiguri le-a realizat la 6 ani de când a început să scrie și să răspundă gratuit întrebărilor celor interesați, sau doar incitați de viziunile sale relaționale. Mulți dintre cititori au ajuns prieteni apropiați ai autorului, iar asta este un alt câștig pe care l-a urmărit, mai degrabă decât profitul material.

„Dintr-o perspectivă mai largă … toți  cei care mă citesc și caută transformarea pe care o propun, îmi sunt prieteni, chiar dacă nu-i voi cunoaște sau întâlni vreodată.”

 

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1229 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate