Când este indicat să citim?

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când văd oameni citind, mi-se umple sufletul de o lumină nouă și simt cum în mine crește o mândrie aparte. La fel simt și atunci când văd cupluri de vârstnici ținându-se de mână.

Reading-Book-Man

Îi zăresc pretutindeni pe cei ce adoră să citească. În mijloacele de transport în comun, prin parcuri, pe treptele vreunei instituții sau oriunde aceștia pot avea o oază de liniște. Le văd transformarea chipurilor, cu priviri pierdute printre rândurile cărții, omogenizându-se cu povestea și personajele, plângând și râzând odată cu fiece pagină a cărții.

Pentru mine ei sunt veritabilii zei, oameni demni de a fi admirați, pentru că își mângâie sufletul cu filele unor întâmplări care adaugă o cărămidă în plus la templul cunoașterii, îngrijindu-și astfel setea sufletului de cultură. Însă, dincolo de sincera mea admirație față de devoratorii de cărți, se naște, aproape firesc, întrebarea care uneori mă răscolește, deși nu știu încă dacă este bine sau nu.

young-man-reading-964491_894279473

Când citim? Aceasta este întrebarea care m-a măcinat o perioadă de timp. Vorbesc despre această întrebare la timpul trecut pentru că, la un moment dat, mi-am ciulit urechile cugetului în încercarea de a-mi asculta glasul sufletului. Așa am aflat răspunsul. Unul care nu trebuie neapărat să fie axiomatic. Nu sunt și nici nu cred că voi fi vreodată un guru al teoremelor de vreun fel, pentru că glasul sufletului este diferit, de la om la om, de la suflet la suflet, triat într-un mod firesc de nivelul intelectual, socio-profesional și comprehensiv al fiecărui individ.

Totuși, cred că momentul prielnic al lecturării unei cărți este strâns legat de câțiva factori pe care eu îi consider extrem de importanți.

În primul rând este liniștea lăuntrică. Niciodată nu vom putea să citim atunci când labirintul lăuntric este prins în vacarmul grijilor cotidiene. Cu siguranță că, dacă vom crede că prin lectură putem să uităm de grijile ce ne apasă, vom constata că nu este chiar așa. Fiind agitați, nu o să reușim a înțelege tâlcul cărții, iar ceea ce este cel mai important din carte, adică sensul și mesajul, ne va scăpa printre degete precum nisipul fin.

Al doilea factor este nivelul nostru intelectual, palierul la care am ajuns cu înțelegerea. Nu poți să treci de la Danielle Steel și Nora Roberts la Faulkner sau Bruckner, de la Dan Puric la Cioran și Kierkegaard.

Al treilea factor este locația. Poți să citești cu adevărat doar acolo unde poți fi tu cu tine însuți și întotdeauna dispus să deschizi vitraliul felului de a fi, pentru a permite pătrunderea în biserica din tine a noianului de întâmplări și personaje care vor încerca să bandajeze sufletele însetate de cultură.

Alți factori, poate la fel de importanți sunt orele la care citim (dimineața, seara sau noaptea), vârsta la care abordăm cartea respectivă. Dar ceea ce este cel mai important, primordial chiar, niciodată să nu te apuci de citirea unei alte cărți imediat după ce ai terminat de citit o carte. Pentru că între două cărți trebuie să rumegi pe îndelete ceea ce a vrut să spună autorul, altfel totul este lipsit de sens.

Spor la citit!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.