În numeroase cazuri, celebritatea pe care o obţin autorii de carte se datorează modului în care reuşesc să transpună experiența propriei vieţi în paginile pe care le scriu. Rezultatul unor astfel de scrieri este fabulos. Aşa apar cărţi de citit extraordinare, lecturate cu o plăcere deosebită de generaţii întregi, încă din momentul în care apar.
Bifând doar câteva exemple, dintr-o listă generoasă cu recomandări de cărţi inspirate din viețile autorilor, ar fi imposibil de trecut peste următoarele titluri:
„Pe aripile vântului” scrisă de Margaret Mitchell
Poate că nu mulţi dintre cititorii romanului ”Pe aripile vântului” fac legătura între povestea fascinantă de dragoste redată în acest roman simbol al literaturii universale şi Margaret Mitchell. Că a creat una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste ale secolului XX este o certitudine. În schimb, legătura uriaşă dintre autoare şi Scarlett O`Hara nu este atât de evidentă, mulţi considerând că Margaret ar fi fost o femeie casnică și liniștită, o scriitoare diletantă, cu o fantezie fabuloasă.
Realitatea este, de fapt, alta. Margaret Mitchell nu redă în paginile romanului său o ficţiune, povestea cât se poate de adevărată avându-i protagonişti pe ea şi pe primul său soţ – Red Upshaw, imortalizat în personajul Rhett Butler. Prin urmare, drama trăită de Margaret a fost transformată într-o poveste idilică şi romantică.
Şi-a dorit sau nu, autoarea nu a reuşit să îşi ascundă autobiografia, având în vedere că în 1988, scriitoarea americană Ann Edwards a oferit publicului său biografia autoarei M. Mitchell şi, odată cu aceasta, adevărul vieţii pe care Margaret îl dorea (sau nu) ascuns.
Între altele, Ann Edwards spunea: „Margaret era o tipă emancipată, dar era și o femeie tipică a Sudului: duioasă și feminină. Practica flirtul și atrăgea atenția asupra ei ca și O Hara, gata oricând să se arunce în dragoste. Spre nenorocul ei, și-a pierdut capul după un om ca Red Upshaw, frumos, dar crud.”
„Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul. Memoir” de Dr. Edith Eva Eger
La vârsta de 16 ani, Edith Eger a fost dusă la Auschwitz. La puţin timp după ce părinții ei au fost uciși, dr. Josef Mengele, un ofiţer nazist fără scrupule, a obligat-o pe Edie să danseze pentru amuzamentul său și supraviețuirea ei. Edie a fost scoasă dintr-o grămadă de cadavre, atunci când trupele americane au eliberat lagărele în 1945.
Deşi zeci de ani a preferat să se ascundă de trecut şi să tacă, la un moment dat a decis să se întoarcă la Auschwitz. Astfel a reuşit să se vindece şi să se elibereze de trecut.
„Nebunie și vindecare” de Barbara K. Lipska
La apogeul carierei sale, Barbara Lipska – un expert în neuroștiința bolilor mintale – a fost diagnosticată cu cancer cerebral. În câteva luni, lobul frontal a început să se închidă. Aceasta s-a confruntat cu simptome asemănătoare demenței și schizofreniei care i-au îngrozit pe familia și pe cei apropiaţi. În mod miraculos, imunoterapia prescrisă de medici a funcționat, iar Lipska a revenit la normal. Cu o singură diferență: și-a amintit perioada în care cele mai simple obiceiuri au devenit imposibil de pus în practică, cu o claritate rafinată.
Lipska se bazează pe experiența sa extraordinară pentru a explica modul în care bolile mintale, leziunile cerebrale și vârsta pot denatura comportamentul, personalitatea, cunoașterea și memoria. În cartea sa, autoarea explică cum este să experimentezi aceste schimbări direct şi atrage atenția asupra faptului că schimbările de comportament pot să indice probleme grave.
Toate aceste cărţi şi multe altele ale căror recenzii pot fi citite şi pe site-ul Blog.Printrecarti.ro merită să fie trecute pe lista celor mai atractive cărţi de citit într-o viaţă.