Cărți uitate: Mormolocul de Profira Sadoveanu

by | Aug 4, 2016 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CĂRȚI UITATE: MORMOLOCUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Profira Sadoveanu a fost fiica lui Mihail Sadoveanu, prozatoare și poetă română. S-a născut înla 21 mai 1906, la Fălticeni, și a decedat la 3 octombrie 2003, la București. Pe lângă activitatea ei literară s-a implicat și în film, fiind scenaristă și uneori în colaborare cu cumnata ei, Valeria Sadoveanu, a tradus din opera lui A.P.Cehov. A.N.Ostrovski, K.D.Usinski, H. de Balzac.

tiuliecărți_016

Cartea de față, Mormolocul, descrie copilăria Profirei, alături de tatăl ei, alături de prietenii și familia ei. Romanul Profirei este zguduitor prin duioșia lui.

Ea se apropie de cititor, îl îmbrățișează cu cuvintele, cu metaforele, cu modul său stilistic de a înflori sincer totul pentru că, de fapt, aceste înflorituri nu sunt minciuni, sunt, mai degrabă, simplele descrieri ale locurilor copilăriei sale, așa cum erau ele de fapt, așa cum le vedeau ochii ei de copil, așa cum le percepea ea în timp ce trăia în acele locuri, alături de tatăl ei, alături de familia ei, de prietenii săi dragi și de tot ce iubea ea, pentru că ea iubea tot ce se afla acolo. Mărul cu mere de vară, vișinii, merii, nucii, iarba, margaretele, pe bunica, jocurile, cărțile.

Această  carte este, în primul rând, sursă de autenticitate. Memoriile, momentele copilăriei povestite atât de frumos și de autentic de către Profira te fac să te gândești cu adevărat la ceea ce a simțit și trăit ea. Nu dorește să înflorească, să dea un alt aer sau să schimbe după plac personajele povestirii.

2d695959e08150eae9fc1bc5be5fc1af

Originalitatea ei nu constă în dorința de a se face mai bună decât ceilalți, mai spectaculoasă, mai specială decât ceilalți. Originalitatea ei este tocmai simplitatea și sinceritatea ei cu care redă totul, cuvânt cu cuvânt, sentiment cu sentiment, emoție cu emoție.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Profira Sadoveanu

Profira iubește ceea ce descrie și se vede că acea perioadă din viața ei, copilăria pe care o descrie a fost perioada care a format-o în sens pozitiv, a format-o ca om.

805f6ecd38822103f615ab9f0a38a556

În carte este povestită copilăria ei, de la fricile și până la bucuriile trăite.

Profira simte iubire chiar și față de prigonitorii săi și regretă când cei în nevoie nu pot fi ajutați de ea. Regretă când aude orbul din drum că cere ajutor și că nimeni nu i-l oferă. Merge în casă, își unge o felie de pâine mare cu unt și o duce orbului. Da, ea nu mănâncă, însă se satură cu faptul că l-a ajutat pe orb, cu recunoștința și bucuria din ochii albi ai săi.

De la descrierile frumoase, poetice, până la adevăratele lecții din carte, totul prinde contur în autenticitate și simplitate.

Această carte a apărut în anul 1993, sub același titlu, nefiind înscrisă pe GoodReads. Cred că merită să revină în atenția cititorilor.

🔥 CARTEA CĂRȚI UITATE: MORMOLOCUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Cărți Uitate: Mormolocul
Autor: Profira Sadoveanu
An apariție : 1972
Editura: MINERVA
Nr. Pagini: 219
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 4.08.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O carte autentică și frumoasă care descrie copilăria Profirei Sadoveanu într-un mod sincer și simplu de care se va îndrăgosti orice cititior.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Simina Seliștean este redactor Booknation.ro de 1460 zile și a scris până acum 5 articole. Se află pe poziția 84 din 142 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simina Seliștean aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments