Rezumat Brancusi sau cum a invatat testoasa sa zboare - Moni Stanila

Atelierul lui e o lume. El nu mai trăiește în Franța. O lume mică și albă în care realitatea se schimbă, trupurile groase cad și corpurile își dezvăluie sufletele, esența. Charon e mic, cu ochi vii.
Citește tot rezumatul cărții Brancusi sau cum a invatat testoasa sa zboare... Mîini puternice îi piaptănă barba desprinsă din Vechiul Testament. Și, dacă vrea, te invită să treci pragul. Și, dacă se înfurie, te poate arunca afară. Cu șuturi în fund. Și, dacă e fericit, aprinde focul în forjă, fierbe o supă, scoate găina și o frige direct pe jar. Pereții albi ascund drumurile lumii. Scările de funie urcă pînă la patul ascuns. Sculpturile stau exact la distanța de care au nevoie ca să vorbească între ele. Ca să vorbească în capul lui. Fumul gros de țigară și praful alb de ghips se poartă deasupra lor. Și piatra cîntă. - Fragment Fragment din cartea "Brâncuși sau cum a învățat țestoasă să zboare" de Moni Stănilă "Acum da cu mătura în noul său atelier din Montparnasse și râde singur când își amintește. Chesarie habar nu are că a trebuit să suporte de multe ori spiritul hatru al lui Brâncuși. Îi făcea cere lase pe Dodoică - cum singur își spunea Brâncuși câteodată - să păcălească lumea, nu doar ca să se joace, dar și ca să încerce firea oamenilor. Mulți sunt dispuși să vadă doar ceea ce vor nu creadă ceea ce nu le convine. Cum se zice la slujbă, au ochi, dar nu văd, iar Brâncuși își face de pe acum o filosofie de viață din derutarea oamenilor, pentru a înțelege el din ce material sunt făcuți. Tocmai din acest motiv le spunea unor compatrioți, cu glasul sugrumat de frustrare, ca popa îl silea să poarte haina de diacon la slujbe, o amărâtă de robă, cârpită din haine preoțești abandonate și rupte. Spunea povestea asta atât de convingător și cu ochii aproape înlăcrimați, încât nimeni nu se mai gândea că Brâncuși însuși, după ce s-a văzut în robă, a alergat să se fotografieze și a reușit în anul ăla să-i lase cu gurile căscate pe câțiva prieteni din România care s-au trezit cu cărți poștale din care le zâmbea tânărul artist îmbrăcat în slujitor al altarului. Altora le spunea, cu voce acră și disprețuitoare, că s-a certat cu Chesarie pentru un ban de argint aterizat în pângar, pe care atât popa, cât și el și-l disputau cu înverșunare. Povestea lumânărilor uitate aprinse e și mai veselă. Nu mă lăsa inima, spunea el cu glas plângăreț și sprâncenele coborâte, să sting lumânările! Era atât de frumoasă icoană Maicii Domnului, că voiam să o văd luminată zi și noapte." Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Brancusi sau cum a invatat testoasa sa zboare?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Brancusi sau cum a invatat testoasa sa zboare și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Brancusi sau cum a invatat testoasa sa zboare scrisă de Moni Stanila. Brancusi sau cum a invatat testoasa sa zboare a apărut în anul 2019. O mulțime de cărți bune au apărut în anul 2019 (click ca să vezi lista cărților). Editura la care s-a publicat cartea Brancusi sau cum a invatat testoasa sa zboare este editura POLIROM - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura POLIROM aici. Cartea Brancusi sau cum a invatat testoasa sa zboare face parte din categoria Biografii. Este o carte rezonabil de groasă - are 200 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Brancusi sau cum a invatat testoasa sa zboare și, de asemenea, sperăm că autorul Moni Stanila, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

DESCOPERĂ RECENZIILE CĂRȚII BRANCUSI SAU CUM A INVATAT TESTOASA SA ZBOARE PUBLICATE PE BOOKNATION: VEZI RECENZIILE

0 secunde