Cărțile de noptieră

Iubitorii de literatură au citit de-a lungul timpului ”cărțile de noptieră”. Se citesc ușor, având un ritm antrenant și accesibil tuturor. Însă, în ciuda acestui lucru, nu putem să-i numim scriitori de duzină. De ce? Pentru că în ciuda faptului că romanele lor nu vor ajunge niciodată capodopere sau material didactic pentru tinerele generații, ele nu pot fi încadrate vreodată în categoria non-literaturii.

Aceste ”cărți de noptieră” au totuși un farmec aparte, un stil molipsitor, care te acaparează odată cu fiece rând parcurs, fără a folosi cuvinte pompoase, nu neapărat din teama de a nu pica în haznaua redundanței, ci doar din pricina încercării de a fi accesibile tuturor cititorilor, indiferent de capacitatea lor de înțelegere.

În marea lor majoritate ”cărțile de noptieră”, pe care poți să le citești oriunde și oricând, se dezbracă de orice tâlc filozofic, crestând în pântecul simțirii stări onirice sau fantasmagorice, plămădind cu o aparent debordantă ușurință nenumărate universuri paralele. Tocmai de aceea consider că aceste ”cărți de noptieră” sunt cele care pregătesc cugetul omului pentru nestingherita primire a adevăratelor capodopere.

Poate că, într-un anumit fel, ele sunt abecedarul cititorului care are nevoie de un soi de cârjă în sprijinirea sufletelor, o șoaptă care să ajute la declanșarea adevăratei pasiuni a cititului, una devoratoare și indispensabilă.

Poate că, dintr-un anumit punct de vedere, cărțile de noptieră fac parte dintr-o literatură intermediară, care combină facilitatea stilului cu un altfel de iz parnasiac, legând anumite punți între două lumi.

”Cărțile de noptieră” nu sunt neapărat scrise de scriitori ”consacrați”, ele reprezentând, nu de puține ori, modalitatea de spovedanie a unor artiști, politicieni, medici, jurnaliști sau simpli oameni care au simțit la un moment dat furnicătura inspirației.

” Cărție de noptieră” sunt un fle de amic care așteaptă să fie descoperit, apreciat și mai ales primit în sufletul tău. Ele nu au pretenții literare, nu cerșesc și nici nu se așteaptă la premii simandicoase. Ele doar există prin noi și pentru noi, parte dintr-un întreg neștirbit de malițiozitățile detractorilor, prinse adeseori undeva între invocare și hulire, continuând să netezească glodurile gândirii.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.