Câteva cuvinte despre autoarea Lăcrămioara Andrei

Autoarea s-a născut în satul Mândreşti, jud. Botoşani. Cum treci râul Siret, dinspre Suceava sus pe deal se zăreşte satul ei, cu pământuri întinse şi oameni gospodari. Copilăria și-a petrecut-o prin livada cu meri sau duzi din sat, la cules cireşe amare pentru dulceaţă sau la poieniţa cu liliac, prin pădurile din împrejurimi de la Cucorăni şi Cerviceşti, la bureţi sau la ghiocei, la prăşit alături de părinţi, la adunat fân pentru animale şi cei doi cai ai tatălui, la cules plante medicinale cu clasa şi prof. de biologie în gimnaziu, iarna la derdeluş la Elvira cu pantalonii îngheţaţi până la genunchi şi acasă cu surorile ei, apoi plecarea părinţilor. Toate acestea şi multe altele și-au lăsat în suflet sensibilitate, speranţă singurătate şi lumină. Aceste momente din viaţa ei se regăsesc filtrate în poeziile mele şi în proză.

A început să scrie din timpul liceului, participa la activităţile culturale din acea perioadă şi recita din poeziile ei. Scrie şi proză, iar profesoara ei de limbă română a încurajat-o şi a îndrumat-a. Avea un pseudonim Lăcrămioara Mircescu. A trimis poezii şi proză la Revista Limba şi literature română în anul 1983, au încurajat-o şi i-au recomandat multă lectură de poezie, apoi a trimis şi la un ziar local şi i-au fost publicate câteva versuri la poşta redacţiei.

 

„Sunt un autor de carte de poezie şi proză şi acum am în lucru un volum de poezii pentru copii. În această perioadă am întâlnit oameni care m-au ajutat, susţinători, profesori, scriitori, elevi, dar şi oameni care nu mi-au întins mâna atunci când aveam nevoie. În viaţa literară trebuie să întâlneşti oamenii potriviţi la momentul potrivit, în afară de talent, lectură, perseverenţă. Din 2016 în Grupul Qpoem poezie şi proză iniţiat şi condus de scriitorul şi editorul Călin Vlăsie şi Cenaclul Lira 21 de la Bacău condus de scriitoarea Cristina Ştefan. În Cenaclul Qpoem am cunoscut poeţi din toată ţara, începători, cu câteva cărţi scoase sau consacraţi şi mi-au fost oferite comentarii pe text, legate de tehnica poetică, bibliografie şi publicarea poeziilor în Revista online Qpoem. Pentru mine au contat enorm aceste informaţii, eu nu am la bază Facultatea de Litere, am terminat Muzeologie şi apoi Istorie. Informaţiile dobândite în facultate de litere, activităţile culturale, te pun pe cărarea potrivită cum se spune, nu rătăceşti. Singură m-am informat, am citit, apelând uneori şi la cei din domeniu.”

Astăzi se citeşte mai puţină poezie şi se înţelege mai puţin din ceea ce citim. Cred că bibliotecarii, profesorii, oamenii de litere au un rol important în formarea viitorilor cititori de poezie. Vom ajunge să nu avem cititori, să nu fim înţeleşi, sau să ne citim între noi doar. Fiecare cititor contează pentru ea. Cred că se vor regăsi în poeziile ei.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.