Câteva cuvinte despre autoarea Mălina Amortoaie

Autoarea Mălina Amortoaie s-a născut la Iași, pe 18 noiembrie 1996. A terminat Colegiul Național „Sfântul Sava” din București și a plecat la studii în străinătate ca mulți alți tineri. A ales să urmeze o facultate de Drept în Anglia, pe care o va termina anul acesta. După ce va mai învăța și călători o vreme, îți dorește să se întoarcă acasă.

Ceea ce este cu adevărat important în biografia ei este episodul care generează tema feministă a primul ei roman. Ca adolescentă, vreme de doi ani, a trecut personal printr-un abuz emoțional, formă de violență domestică cauzată de anumite percepții asupra rolului femeii în societate, dar și a valorilor greșite ce continuă să fie promovate. Romanul ilustrează vulnerabilitatea ei, vulnerabilitățile altor prietene din viața ei, și urmărește să încurajeze femeile să se desprindă de aspectele toxice ale sociețății care au sufocat deja prea multe destine.

Scrie din 2011 pe malli.ro, a mai colaborat cu Dilema Veche, iar în timpul liceului și școlii a câștigat câteva premii literare. A început să scrie de la 14 ani, din postura unui cititor pasionat care devorase cam jumătate din biblioteca școlii pe la început de adolescență. Scrisul a fost și rămâne pentru ea soluția nevoii de a-și construi propriile convingeri, de a genera ea însuşi idei, de a se aduna și a se găsi.

Convingerile puternice ajung să schimbe mentalități, destine, și lumea așa cum o cunoaștem acum. A putut să își formeze, să scrie și să adune într-un roman aceste convingeri puternice datorită femeilor care au inspirat-o și au învățat-o ce este curajul. Femeilor pasionate, inteligente și luptătoare, acelea care au spus „nu” regulilor și prejudecăților ce nu li se potriveau și au gândit pentru ele. Fără astfel de exemple, eroina romanului nu exista. Avem nevoie de astfel de exemple pentru noi eroine, iar romanul ei urmărește definirea și dezvoltarea unei noi eroine în fiecare cititoare.

Romanul semi-autobiografic se numește ,,Învățând să nu fiu oaie” – un titlu care anunță agresivitatea opiniilor mai puțin îmbrățișate de societate conținute în carte. Este de părere că unele teme abordate lipsesc în literatura românească feminină și feministă de astăzi (de exemplu: abuzul emoțional, castitatea și puritatea vs sexualitatea tinerelor, obsesia perfecțiunii în promovarea standardelor de frumusețe nerealiste, sacrificiul femeii în viața de familie etc).

Titlul include un laitmotiv mioritic ce apare pe parcursul romanului și care vrea să ducă la o comparație între căutarea de sine a eroinei și căutarea altei eroine simbol din literatura română, Vitoria Lipan.

Povestea începe cu acțiunea în viitor, peste 10 ani, prilej de rememorare a momentelor cheie din viața eroinei. Este feminist și actual, despre un personaj care vrea, încearcă, eșuează, încearcă iar, chicklit cu tema dragostei pe care se construiește. Urmărește un exercițiu cultural românesc și nu numai (artă, muzică, filosofie) dar și un exercițiu spiritual despre lucrurile care ar trebui să conteze în viața unei tinere la început de drum.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.