Autorul Sergiu Viorel Urmă s-a născut în 1946, în București, iar după terminarea liceului, în ciuda dorinței părinților săi de a urma Conservatorul, a fost admis la secția de limbă și literatură engleză a Facultății de Litere; interesantă opțiune, posibil chiar un prim gest inconștient de frondă în fața unui sistem care privilegia formarea lacomă și precipitată de ingineri în acord cu politica masivă de industrializare proferată de acesta. Ar fi urmat o carieră previzibilă de profesor sau traducător, dar destinul îi rezervase un statut special, cel puțin în raport cu dezolanta realitatea cotidiană a acelor timpuri. În 1973, Nick Ludington a primit aprobarea oficialităților românești de a deschide primul Birou Associated Press din București, de la instaurarea comunismului.

Interesantă și remarcabilă, în același timp, este activitatea lui Sergiu Urmă în calitate de corespondent al Associated Press. Având, este drept, o marjă de autonomie sporită, cel puțin una la care oricum nici un ziarist român nu ar fi îndrăznit să viseze, acesta scrie obiectiv și sigur pe el despre diverse evenimente ce aveau loc în România lui Ceaușescu; așa a fost cazul demisiei lui Ioan Maurer din funcția de prim-ministru, în 1974, într-un moment când Ceaușescu își pregătea ascensiunea spre preluarea deplină a puterii.

În anul 2013, în Statele Unite ale Americii a apărut lucrarea „Are capitalismul un viitor?” prin intermediul căreia cinci cunoscuți cercetători încercau să fundamenteze substanța capitalismului precum și șansa acestuia de a rezista într-un viitor tot mai incert. Printre altele, asemenea evaluări ale capitalismului au avut loc în urma crizei sistemice din 2008, una care va zgudui fundamentele celor mai puternice economii, în frunte cu cea americană. În pofida acestui context, rămânem și vom rămâne probabil mult timp tributari reflecției emise de Winston Churchill: capitalismul suferă de contradicții flagrante, este minat de vicii incorigibile, produce crize complexe, dar rămâne alternativa dezirabilă în raport cu opțiunile invariabil totalitare.

Povestea vieții lui Sergiu Urmă trebuia cu necesitate să fie scrisă și merită să fie cunoscută de cât mai mulți dintre noi. Fără a fi spectaculoasă de la distanță, fără a beneficia de o notorietate extraordinară, fronda corespondentului român de presă împotriva unui regim atât de bine cunoscut pentru obtuzitatea și cinismul sale, denotă o tărie de caracter rară pentru vremurile sumbre ale respectivei perioade. Este o carte densă, profundă, care se citește într-un ritm alert și care dă naștere la mature reflexii și interesante introspecții.

Sursă și mai multe idei pe – bookhub.ro