Autorul DAN ORGA-DUMITRIU s-a născut în Ocna Mureș, județul Alba. Fiecare revenire în orașul natal reprezintă prilej de caldă retrăire a unor amintiri de neuitat și întâlniri cu oameni dragi sufletului lui.

Pasiunea pentru scris a început odată cu cele 2 kg de scrisori de dragoste dintre autor și Gina, cea care i-a și devenit soție, scrise de-a lungul a trei ani în care au corespondat de la distanță, ea urmând un liceu în Galați, iar el fiind student la Facultatea de Medicină din Sibiu. Amândoi având înclinații spre literatură, au avut o corespondență frumoasă în acei ani. 

Un alt imbold a fost preluarea unei „ștafete” de la dr. Bitea, un coleg din clinică, cel care, atunci când s-a pensionat, i-a lăsat moștenire un caiet în care, de-a lungul anilor, a consemnat tot felul de „perle” ale pacienților. L-a îmbogățit ani de zile cu maxime, pilde, versuri și întâmplări, transformându-l într-un material extrem de tentant pentru o carte.

 Mai apoi, a primit pe email minunata pildă a tâmplarului, menționată în deschiderea cărții „FĂ RAI DIN CE AI! Leacuri pentru suflet” – care se încheie cu o cugetare extrem de profundă și realistă a lui Isaac Newton: „Oamenii construiesc prea multe ziduri și prea puține poduri…” Din momentul în care a citit această pildă, a conștientizat o dată în plus cât de important este să construim poduri între noi și cei din jur, pe care să transmitem din frumusețile acestei lumi, indiferent că este vorba despre o cugetare, o poezie, o întâmplare deosebită sau o pildă frumoasă.

 Capacitatea empatică pe care Dumnezeu i-a dăruit-o reprezintă o componentă esențială care i-a îndrumat pașii către scris. De peste douăzeci de ani examinează pacienți aflați în suferință. Dincolo de sfiala firească a interacțiunii cu un străin, boala îngreunează suplimentar interacțiunea dintre medic și pacient. Mentorul lui, Dr. Radu Ciuchendea, obișnuia să spună: “”Este o artă, dar și o necesitate să știi cum să te apropii de pacient. Trebuie să începi cu vindecarea spiritului pentru a iniția vindecarea trupului, pentru că boala mușcă mai întâi din spirit!””
 A urmat sfatul lui și, după ani de practicare a empatiei și de rafinare a abilităților medicale, a ajuns să citească recunoștința în ochii multor pacienți. Unul dintre ei i-a mulțumit printr-o metaforă de neuitat: „Așa doctor ești, încât aș putea bea apă din gura dumitale!” Și, pentru că gura i-a fost transformată în izvor și pentru că a realizat că sunt atât de mulți oameni însetați, ideea unei cărți a apărut în mod natural.

Astfel a luat naștere, în anul 2017, cartea „FĂ RAI DIN CE AI”, care  fost foarte bine primită de numeroși cititori, iar unii dintre ei i-au sugerat să o traducă în limba engleză și să o publice în străinătate. După o muncă de 8 luni în colaborare cu un freelancer american – Tom Johnson – în vara anului 2019 a apărut cartea ”HEAVEN WITHIN YOU: Cures for the Ailing Soul”, care a fost înscrisă la un concurs în SUA la care au participat autori din toată lumea, pe care l-a și câștigat. Cartea „FĂ RAI DIN CE AI: Leacuri pentru suflet” este traducerea variantei în limba engleză, fiind practic a doua ediție a cărții apărută în 2017, însă una mult revizuită și adăugită.

Este cu adevărat o carte de suflet și pentru suflet, o colecție minunată de pilde, maxime și poezii, comentate într-un limbaj beletristico-medical, înmuiat în cerneala umorului fin, în care fiecare pagină încălzește inima sau luminează spiritul, având drept țintă devoalarea acelei părți bune a ființei umane care sălășluiește în fiecare dintre noi. 

Daca și-a propus ceva în momentul în care a scris-o, ei bine, ideea de accesibilitate a lecturii l-a urmărit pe tot parcursul edificării cărții. „FĂ RAI DIN CE AI! Leacuri pentru suflet” nu se adresează doar anumitor cititori, este o carte cu destinație universală care are recenzii deosebite de la scriitori, profesori, muncitori, medici, pensionari, studenți, oameni de afaceri, preoți și chiar de la IPS Mitropolitul Nicolae al Celor Doua Americi. 

Fiecare cititor al cărții „FĂ RAI DIN CE AI!” înseamnă pentru el o posibilitate de a construi „un pod” pe care să transmită mai departe ideea, esențială din punct de vedere existențial, că raiul se află cu adevărat în fiecare dintre noi; îl putem găsi mult mai ușor de fiecare dată când interacționăm cu cei din jur plini de compasiune, înțelegere, decență și, bineînțeles, iubire. Îl mai găsim, de asemenea, ori de câte ori le atingem sufletele cu delicatețe. 

Dan Orga-Dumitriu este convins că cititorii se vor bucura de această carte ca de o veritabilă simfonie a emoțiilor. Uneori, vor descoperi sunetul trist de vioară care le umple ochii de rouă și lumină. Alteori, vor auzi glasul plin de bucurie al unui pian care le face sufletul să râdă sau o harpă delicată care le atinge inima. Iar uneori, sunetul trist al unui violoncel le va aminti cât de crudă poate fi viața… 

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1176 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate