Dumitrache Mihai-Claudiu (n. 7 mai 1999, București, România) este un cântăreț și scriitor român de etnie romă ce a stabilit recordul național de cel mai tânăr autor de autobiografie, omologat de Cartea Recordurilor din România, considerat de președintele Academiei Române „simbol pentru viitorul creației intelectuale”.  A fost membru solist și actor în Trupa Artistică Anton Pann din București, fondată de Ioan Maftei Buhăiești, cu care a avut turnee în mai multe orașe din România. În 2013, Voicu Enăchescu i-a înmânat Premiul pentru tehnică și expresivitate vocală de excepție în cadrul unui festival de la Tinerimea Română.
 În 2014 a participat la emisiunea-concurs Pentru că talent la postul muzical ZUTV, impresionând juriul format din Mirabela Dauer, Ruby și What’s Up. În 2016 a lansat primul single intitulat Lumea Mea. Primele difuzări ale melodiei la radio au fost în Republica Moldova la Radio Moldova și Moldova Muzical. Tot în 2016, Claudiu a câștigat premiul special Music Awards Tv la Battle of the Voices. Cel mai mare concert susținut de Claudiu a fost la Iași în seara de revelion din anul 2016, cântând în fața a peste 15.000 de spectatori în deschiderea trupei Alphaville.

În 2019 a lansat single-ul De Crăciun în duet cu Raoul, melodie care a fost difuzată prima dată la Radio România București FM. Claudiu și Raoul au avut un turneu în Țară și străinătate pentru promovarea duetului. Dumitrache a lansat mai multe variante în limba română ale unor melodii din alte limbi care au fost apreciate de mai mulți artiști români A căștigat peste zece premii de excelență și a devenit membru al comunității Elita României, membru al Uniunii Naționale a Artiștilor din România, al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și al Comunității profesioniștilor romi.

În 2018, scriitorul Ștefan Lucian Mureșanu, filolog-antropolog și etnograf, a recenzat cartea Boemia unui mort printr-un Tratat în absolutul de sine, afirmând că „în stilul poetului se regăsește o cromatică menită să producă un maxim de extaz și să mașinizeze cele mai mărunte sentimente, până la apocaliptic”.

Valentina Vasile l-a comparat pe Claudiu cu scriitori marcanți din literatura română în lucrarea Alternativă a timpului prezent, considerându-l “un neosimbolist al timpului actual”. Pentru cartea biografică 20, au scris prefață mai multe personalități din România și din străinătate: Dida Drăgan, supranumitul ambasador al blues-ului Eb Davis, actorul american Michael Airington, Raoul, Romanița Iovan, Rodica Elena Lupu, Diana Pap sau solista Michaela Rose din trupa Arabesque. Pe 31 ianuarie 2020, Mihai-Claudiu a primit Premiul de merit pentru volumul de poezii Boemia unui mort din partea Revistei Solitudinea.

Pe 14 mai 2020, Claudiu a fost omologat ca fiind „Cel mai tânăr autor de autobiografie” record național stabilit de Asociația Cartea Recordurilor din România. Pe 15 mai 2020, apare la Revista Armonii Culturale din Adjud, comunicatul de presa în care Claudiu este recunoscut de Ioan Aurel Pop într-un laudațio, un „simbol pentru viitorul creației intelectuale”.

Provenit dintr-o familie modestă, Claudiu a copilărit în Costestii Din Vale, terminând studiile liceale la Liceul Tehnologic din Titu și urmând cursurile de canto clasic ale Școlii Populare de Arte „Octav Enigărescu” din Târgoviște. A refuzat să susțină examenul de bacalaureat și a urmat cursuri private de canto, jurnalism și dezvoltare personală. Îi place să călătorească, ajungând până la 20 de ani să viziteze 20 de state de pe trei continente, în șapte luni.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022