Autorul Mihail Victus a fost născut în București, dar întreaga copilărie și-a petrecut-o într-un sat de la marginea orașului, Cățelu, pe care puștanii din zonă îl mai numeau, ironic, Rio de Ham-Ham. Așa cum toate au un început, la fel și străzile satului și câmpurile dimprejur au însemnat, pentru el, începutul a toate.

În călătoria scrisului a pornit prin intermediul compunerilor școlare, pe care doamna profesoară i le prezenta în fața celorlalți elevi, punând-o pe șefa clasei să le citească, fiindcă lui nu îi plăcea să vorbească în public, compuneri cu ajutorul cărora scăpa de corijențele la limba română, materie a cărei singură latură atractivă i se părea literatura. Niște puncte în plus îi aducea și faptul că citea mai mult decât toți ceilalți la un loc.

Nu este unul dintre acei autori care susțin că scrie pentru ei înșiși. Ce rost are o carte fără cititori? De fiecare dată când scrie o poveste, își imaginează și cititorul  – uneori e o joacă de-a șoarecele și pisica, alteori o prietenească bătaie pe umăr.