Cele mai interesante biblioteci mobile

Pentru mine bibliotecile mobile întrec orice noutate din tehnologie. O idee excepţională, foarte practică şi de folos. Prima bibliotecă de acest fel a fost una trasă de cai, “înfiinţată” undeva prin 1850 în nord-vestul Angliei, mijloc prin care s-a urmărit împrumutarea cărţilor într-un număr cât mai mare.

Mai jos, vă las câteva imagini cu un amalgam de biblioteci mobile, librării şi târguri de cărţi, care vă arată dăruirea şi creativitatea unor oameni pasionaţi.

1.Weapons of Mass Instruction

Weapons-of-Mass-Instruction-1-540x293

Tancul literar a luat naştere în 1790 în Argentina la iniţiativa lui Raul Lemesoff. O acţiune foarte bună deoarece această maşinărie se plimbă pe străzile din Buenos Aires şi împarte cărţi gratuit tuturor doritorilor.

2. BiebBus

BiebBus-picture-1

BiebBus este o bibliotecă mobilă pentru copii pe care o găsiţi în Olanda. Deoarece străzile olandeze sunt înguste, arhitectului Jord i-a venit o idee: să constuiască un camion mobil cu doua camere suprapuse. Cea de jos conţine 7.000 de cărţi pentru copii, iar cea de sus deserveşte ca spaţiu de lectură şi joacă. BiebBus are un spaţiu total de 55 de metri pătraţi, suficeint pentru 30-40 de copii.

3. The Floating Library

The-Floating-Library-picture-7

Sarah Peteres, artistă, scriitoare şi educatoare, s-a gândit la o altfel de bibliotecă, una care pluteşte. Se află în Minneapolis, SUA pe Lacul Cedar. Poţi avea acces la cărţi din barca ta şi este recomandat să nu înoţi prin apropiere.

4. Logos Hope

Logos-Hope-540x241

Logos Hope este de asemenea o bibliotecă plutitoare – cea mai mare din lume. Nava călătoreşte în toata lumea şi promovează literatura bună şi strângerea de fonduri pentru caritate. Pe rafturile ei găsiţi în jur de 7000 de cărţi din toate domeniile. Are spaţiu suficent pentru 1000 de persoane. Până în prezent Logos Hope a trecut prin 75 de porturi şi 47 de ţări.

5. Digital Bookmobile

Digital-Bookmobile

O altfel de “bibliotecă”, una care promovează cărţile digitale. Digital Bookmobile a apărut în 2008, iar de atunci a fost prezentă la diverse evenimente din SUA şi Canada.

6. Tram Library

Tram-Library-in-Brno-540x356

Un tramvai vechi a fost transformat într-o bibliotecă mobilă care promovează Jiri Mahen Library din Cehia. Biblioteca se deplasează zilnic 70 de km cu scopul de a sublinia importanţa şi beneficiile cititului. Vizitatorii pot scana cu telefonul anumite coduri pentru a accesa site-ul bibliotecii.

7. Bibioburro

Biblioburro

În anumite zone ale lumii alte vehicule, decât cele cu tracţiune animală nu pot ajunge, de aceea, localnicii se adaptează condiţiilor. Profesorul Luis Soriano foloseşte doi măgari pentru a livra cărţi în statele îndepărtate din Columbia.

8. Donkey Mobile Libraries

Donkey-Mobile-Libraries-540x376

Nici în Etiopia nu lipsesc bibliotecile mobile trase de măgari. Proiectul s-a născut din simpla descoperire a faptului că localnicii chiar doresc să citească, în ciuda posibilităţilor. Prima bibliotecă de acest gen a apărut în 2006 şi de atunci s-au mai alăturat încă şase. Acestea distribuie cărţi din şcoală în şcoală şi din sat în sat copiilor dornici să citească.

9. Il Bibliomotocarro

Il-Bibliomotocarro-picture-4

Antonio La Cava după ce a predat 42 de ani în scoală, pensionar fiind, s-a întrebat cum poate şi acum să răspândească dragostea de lectură în rândul copiilor. În 2003 a cumpărat o motocicletă şi a modificat-o pentu a găzdui 700 de cărţi. Astfel călătoreşte în satele din Basilicata, Italia şi împarte cărţi tuturor.

10. Tell a Story

Tell-a-Story-mobile-library

Tell a Story este o bibliotecă elegantă pe care o găsiţi pe străzile Lisabonei. Omul din spatele acestui proiect este Francisco Antolin care s-a gândit să traducă în limbile cu circulaţie europeană cărţile scrise în portugheză pentru a veni în ajutor celor străini.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.