citate neagu djuvara

Descoperă colecția noastră de citate de Neagu Djuvara, citate care au fost actuale atât acum 100 de ani, cât și peste încă 100.

1. Nu cedezi un petic de pământ fără să tragi un foc de armă…

2. Cioran era mult mai autentic, în timp ce Eliade era, în primul rând, un egocentric.

3. Câteva amănunte care mă supără zilnic, de pildă, că românul este singurul cetăţean din Europa care scuipă pe stradă.

4. Influenţa politică a Statelor Unite nu precedă capitalul, ci mai degrabă îl urmează.

5. Ultimii şase ani de scriere a cărţii Civilizaţii şi tipare istorice. Un studiu comparat al civilizaţiilor i-am făcut în Africa, unde cu greu îmi procuram cărţile de care aveam nevoie. Din fericire, francezii, când au părăsit colonia Niger, au făcut un centru cultural aliniat cu Biblioteca Naţională Franceză şi, prin acest sistem, puteam să capăt cărţi pentru câteva luni la Niamei. Scriam mereu în cameră, sub ventilator, pe nişte călduri năstruşnice. Aveam un ceainic alături şi scriam doar sâmbătă după-amiază şi duminica, fiindcă sâmbătă dimineaţa munceam. Scriam şi foarte încet. Nu mai mult de o pagină pe zi. Reciteam de o sută de ori, ciopleam fraza.

6. Pe Emil Cioran l-am iubit, ce mai tura-vura! Tipul e genial! De aceea mă supără că în România e mai puţin venerat decât Mircea Eliade.

7. Cuvântul “cultură” aminteşte munca pământului. În civilizaţie există cetatea.

8. Vestea înfrângerii fraţilor lor de la nord de Marea Neagră, precum şi prevestirea unui nou atac al neînchipuitei noi puteri din Răsărit sosiseră neîntârziat la cumanii din părţile noastre şi stârnise, fără îndoială, mare îngrijorare şi aprigi discuţii. De zeci de ani, cum am spus, întru îndeplinirea misiunii sale papale de creştinare a păgânilor, regatul ungar trimitea sporadic peste Carpaţi delegaţii de misionari dominicani, care să încerce să-i convertească pe cumani la creştinism.

9. Nu trebuie să fii Mafalda ca să îţi dai seama când, de pildă, vizitezi Franţa, că populaţia este formată, într-o mare proporţie, din oameni de lumea a treia. O spun şi statisticile.

10. Ce-i aia o scrisoare de dragoste bătută la maşină? E rece şi impersonală. Când scrii de mână e ca un sacrificiu de sine. Iar când primeai o scrisoare de la o femeie şi-i simţeai parfumul impregnat în pagini… ce mare lucru!

11. Îmi doresc să mor pe un vapor. Când nu voi mai putea să scriu, am să încerc să-mi găsesc un loc pe un vas cu pânze, din acela care face înconjurul lumii. Atunci, dacă mori pe drum, te aruncă în mare. Să terminăm odată cu poveştile astea cu înmormântări complicate, cu alaiuri şi cu discursuri.

12. Primele cărţi care m-au pasionat au fost romanele istorice. Am citit încă de la vârsta de 10 ani. Îmi aduc aminte, în franţuzeşte, o serie de volume despre epoca napoleoniană a doi autori alsacieni.

13. Pornind de la parabola cu bogatul nemilos şi sărmanul Lazăr, din Evanghelia după Luca: dacă, în urmă cu două mii de ani, se puteau face corespondenţe între Iad, Rai şi Pământ, vă închipuiţi că acum, cu Internet-ul, sigur o să ştiu după moarte dacă mai sunt citit sau nu!

14. Sunt, cum îi plăcea lui Ceauşescu să fie ţara, multilateral dezvoltat!

15. Nu vreau să spun “După mine, potopul!”, chiar dacă îl prevăd.

16. O să crească proporţia ţiganilor. Apoi, vin turci foarte mulţi. Şi vor veni chinezi! O ţară care are un miliard şi trei sute de milioane de locui­tori e musai să invadeze tot restul continentelor.

17. Ambiţia mă ţine tânăr. Din nefericire, nu poţi recomandă cuiva să fie ambiţios, pentru că asta e o trăsătură pe care o ai sau nu o ai. Dar ca să faci ceva în viaţa e musai să fii ambiţios, să vrei să faci ceva, altfel te prăbuşeşti psihic.

18. Pe vremea când eram la liceu, în Franţa, în fiecare joi după-amiază eram liberi de la cursuri. Şi, în loc să mă duc să mă distrez sau să mă relaxez, eu mă repezeam la o bibliotecă publică, să citesc istorie!

19. Dintre intelectualii tineri care prind o bursă Fullbright, nu se mai întorc în România decât 1%. E o tragedie. Nu putem să ieşim din bârlog dacă această fugă a creierelor continuă.

20. Nu cedezi un petic de pământ fără să tragi un foc de armă.

21. Am vrut să explic tinerilor de astăzi cât de franţuziţi am fost, adică societatea românească din secolul al XIX-lea şi începutul veacului al XX-lea. Eram atât de franţuziţi, încât în multe familii se vorbea franţuzeşte acasă.

22. Curte prin telefon se făcea şi pe vremea mea, dar chestia asta cu SMS-urile… Ce poţi să transmiţi realmente? Situaţia asta e şi o expresie a lenii de care suferă majoritatea tinerilor. Probabil că ei nici nu pricep ca să vezi scrisul adevărat al celeilalte persoane e cu totul altceva.

23. Nu vreau să spun După mine, potopul!, chiar dacă îl prevăd.

24. Îndârjirea mea a fost de a fi un bun student toată viaţa. Şi când am plecat la pensie la vârsta de 68 de ani am venit la Paris şi m-am inscris la şcoala de limbi orientale, am făcut o licenţă în sârbo-croată. Între 68 şi 72 de ani!

25. Sunt conştient că sunt român de când bunicul meu s-a supărat că vorbeam prea mult în franţuzeşte. Aşa că am luat măsuri. Am cumpărat o carte cu poeziile lui Eminescu şi am cărat-o cu mine peste tot, inclusiv în cei 22 de ani de şedere în Africa! Peste graniţe, i-am avut alături pe Eminescu şi Biblia, şlefuită de Gala Galaction.

26. Nu vreau să spun “După mine, potopul!”, chiar dacă îl prevăd.

27. Cuvântul “cultură” aminteşte munca pământului. În civilizaţie există cetatea.

28. Cuvântul cultură aminteşte munca pământului. În civilizaţie există cetatea.

29. Aş fi preferat să am soarta lui Van Gogh, căruia nu i s-a cumpărat aproape niciun tablou cât a trăit şi acum e unul dintre cei mai bine vânduţi pictori din lume.

30. Indoeuropenii care reprezintă majoritatea populaţiei din Europa sunt pe ducă fiindcă nu mai fac copii.

31. Cioran, cu toate că sunt convins că îşi dădea seama de valoarea lui, o sfida! Era, mai întâi, de o inteligenţă sclipitoare, dar era şi nemilos. Pe cine nu-l iubea, îl atingea de nu se vedea!

32. Anii de comunism au creat acest fenomen: să ajungi să îţi fie scârbă de ţara ta.

33. Uitându-mă în istorie, descopăr că, pe măsură ce eşti mai lăudat când trăieşti, cu atât eşti mai uitat după moarte.

34. M-am aflat la Stockholm printr-o întâmplare extraordinară, a doua zi după lovitura de la 23 august 1944. Fusesem trimis curier diplomatic de către Mihai Antonescu în chiar dimineaţa zilei de 23 august, cu instrucţiuni către ministrul nostru în Suedia, Frederic Nanu, de a relua negocierile cu ambasadoarea sovietică, Aleksandra Kollontai.

35. Lucrul care place la mine e că nu vorbesc o limbă savantă. Transpun istoria pe înţelesul omului elementar.

36. Noi, autorii, nu ştim niciodată ce are şanse de a dăinui, de a avea perenitate o carte dintre cele pe care le-am scris.

37. Eu nu mai ştiu pe cine să aleg în politica românescă. Aşa că stau pe tuşă.

38. Toată viaţa mea este o viaţă romantică.

39. Rând pe rând sau deodată, ţaratul bulgar, imperiul bizantin, regatul ungar, apoi despotatele sârbeşti, regatul polon, turcii otomani, austriecii, la urmă şi ruşii au jucat un rol în destinul neamului nostru.

40. Cine nu votează este laş.

41. Ce-i aia o scrisoare de dragoste bătută la maşină? E rece şi impersonală. Când scrii de mână e ca un sacrificiu de sine. Iar când primeai o scrisoare de la o femeie şi-i simţeai parfumul impregnat în pagini… ce mare lucru!

42. Istoria a fost şi a rămas dragostea vieţii mele, chiar dacă am profesat în Drept.

43. O naţiune în ascensiune poate profita de mediocrităţi; o naţiune în declin nu mai ştie să-şi folosească geniile.

44. Cioran chiar era convins că societatea noastră se duce la pieire. Pesimismul lui e trăit.

45. Dar ce mă îngrijorează pe mine este că am intrat deja într-un nou Ev Mediu. Adică moare definitiv civilizaţia occidentală. Încet, dar sigur.

46. Testamentele sunt făcute ca să fie stricate.

47. Nu cedezi un petic de pământ fără să tragi un foc de armă…

48. Îmi doresc să mor pe un vapor. Când nu voi mai putea să scriu, am să încerc să-mi găsesc un loc pe un vas cu pânze, din acela care face înconjurul lumii. Atunci, dacă mori pe drum, te aruncă în mare. Să terminăm odată cu poveştile astea cu înmormântări complicate, cu alaiuri şi cu discursuri.

49. Curte prin telefon se făcea şi pe vremea mea, dar chestia asta cu SMS-urile… Ce poţi să transmiţi realmente? Situaţia asta e şi o expresie a lenii de care suferă majoritatea tinerilor. Probabil că ei nici nu pricep ca să vezi scrisul adevărat al celeilalte persoane e cu totul altceva.

50. Curând, China se va revărsa peste noi!