Cititul tratează depresia

Cărțile vindecă depresia, cel puțin asta spun specialiștii. Biblioterapia sau terapia prin cărți este o abordare nouă și experimentală a unor psihologi din străinătate care începe să câștige tot mai mult teren.

FB_IMG_1439033916074

Biblioterapia, tratarea afectiunilor psihice prin intermediul lecturii, de la proză la poezie și până la cărți motivaționale. În Marea Britanie a intrat în vigoare programul “Cărți pe rețetă“, program sprijinit atât de asociațiile medicale, cât și de asociațiile librăriilor.

Prin intermediul acestui program, medicii prescriu pacienților o serie de cărți drept tratament. Mai exact, cărțile sunt special selectate și pot ajuta pacienții să depășească blocaje mentale ce le afectează cursul vieții.

Am consultat și un psiholog din România pentru a-i afla părerea în legătură cu acest subiect.

Elena Ungureanu, psiholog: „Da, cititul poate vindeca depresia. Prin intermediul mesajului primit de către cititor, acesta poate depași anumite inhibiții, constrângeri emoționale și poate da frâu liber imaginației creatoare, depășind momentele de angoasă.”

FB_IMG_1439033949204

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

Website Comments

  1. Avatar Cristina D.
    Reply

    Câteva precizări scurte, dar zic eu, absolut necesare: biblioterapia nu e deloc nouă, au trecut mai bine de 100 de ani de când a început să fie utilizată de psihiatri în spitale și de către psihologi în terapia stresului posttraumatic la soldați. A doua precizare – terapia prin lectură NU „tratează/vindecă” tulburări psihice ea singură, ea este o metodă ce poate fi folosită în terapie pe lângă alte tehnici și ca autoterapie dacă e vorba de probleme psihice ușoare (cum ar fi tristețea/deprimarea, timiditatea, neîncrederea în sine, relații disfuncționale între parteneri etc.). A treia precizare – acest articol ar fi meritat o documentare mai serioasă și o editare mai bună, pentru că, din păcate, conține erori. Nu știu cine este psihologul care afirmă că depresia (o tulburare psihică gravă, deloc tratabilă doar prin lectură) se tratează cu cărți, dar în mod sigur nu aplică biblioterapia în practica sa. (ultima precizare – eu sunt psiholog specialist clinician, găsiți detalii pe blogul meu de biblioterapie)

POST A COMMENT.