1. Am incercat completarea unui mozaic al istoriei francmasoneriei de dupa stingerea luminilor de catre Pangal in 1938, sfarsitul SC al lui Noradunghian si declansarea opresunilor Securitatii imptriva masoneriei; o fila a istoriei ce (spun eu), asteapta sa fie completata. 

Este o istorie mai putin cunoscuta datorita vicisititudinilor timpului si cu scopul declarat de a deschide astfel o discutie asupra acestui episod dramatic din istoria noastra recenta.

  1. Odată fixat acest scop, m-am indreptat catre Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, unde pot fi studiate, arhivele create de fosta institutie represiva, adresand o cerere de acreditare pe care am intitulat-o „Biografia unei victime a persecutiei comuniste din Romania: Constantin Bellu”.

Am descoperit astfel lotul cel mai mare de francmasoni condamnati de catre regimul opresiv comunist. Declaratiile lui CB si a SC constituit de catre el este asternuta in aprox 9.500 de pagini aflate la Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Astfel incepe povestea lui Constantin Bellu, francmasonul care a fost erou al primului razboi mondilal, luptand la Marasesti. A fost administrator al Concernului „Margineanca”- prima fabrica de armament din Romania si un apropiat al lui Ion Gigurtu – fost prim-ministru al Romaniei in 1940.

  1. Primeste lumina in cadrul francmasoneriei in 1924 si activeaza in cadrul RSAA unde evolueaza pana la gradul 33 si este cunoscut drept ultimul conducător al masoneriei româneşti de Rit Scoţian, înainte ca activităţile acesteia să fie interzise de noul regim totalitar, în 1948.
  2. In anul 1951 BELLU Constantin impreuna cu ARTAREANU Mihai, Leonida Vladimir si alti fosti membri ai SC a lui Noradunghian, au trecut in 15 martie 1951 la reconstituirea Supremului Consiliu in scopul de a avea masoneria organizata, scontand intr-o schimbare a regimului democratic din Romania.
  3. Trebuie sa mentionez ca relatiile SC constituit de CB cu masoneria din Israel, au fost unele absolut deosebite. Masoneria din Israel functionand ca si o supapa de comunicare catre Occident, in a tine legatura cu SUA, Franta, etc.


Prezentul volum a fost realizat dupa standard academic si reprezintă un grupaj inedit de documente din dosarele create de fosta Securitate inginerului Constantin Bellu respectiv, dosarul penal privind „lotul francmasonilor” şi dosarul de urmărire informativă individuală.

Constantin Bellu, in Declaratia data in fata Securitatii la 20 iunie 1951: “Cauzele care m-au facut sa activez mai departe in cadrul masoneriei, acceptand alegerea mea la conducerea Supremului Consiliu au fost urmatoarele: 

  1. O nemulțumire provenită din lipsa libertatii individuale, asa cum rezultă din acele libertati ale omului sanctionate in diversele Congrese ale Masoneriei si in special cel din Lausanne. 
  2. O convingere ca aceste drepturi se pot recapata printr-o intelegere intre cele doua grupuri de putere care reprezinta cele doua conceptii ideologice de azi, cea comunista si cea democrată reprezentata de tarile Apusene.       
  3. Convingerea ca in cazul cand aceasta intelegere nu se va putea face, razboiul care se prepara ne da siguranta totusi a recastigarii libertatilor depline, prin intelegerea de catre tarile Apusene, a grupului din Rasarit. 
  4. Ca masoneria ca institutie tipică a mentalitatii Apusene isi va relua atunci rolul de intermediars impsciuitoare a neintelegerilor si a apropierii si infratirii tuturora, bazat pe principiul că ea nu face deosebire de nationalitate, rasa si religie.”.

CB a militat pentru constituirea unei Uniuni Sud-Est Mediteraneene care să fie pusă sub egida SUA pentru a evita eliberarea de către trupele sovietice a țărilor ocupate de fascisti şi pentru a împiedica astfel instaurarea unui regim totalitar în Romania.

Inchei prin a concluziona ca a fost un om cu vederi democratice, un francmason complet ce a trait intr-un timp al schimbarii societatii romanesti intr-un sistem totalitar si opresiv.

Intentionez ca in jurul datei de 25 mai adica exact cand s-au implinit 67 de ani de la arestarea lui CB, impreuna cu Silviu Moldovan am lansat cartea “De la stingerea Luminilor la Redesteptare. Supremul Consiliu in atentia Securitatii”  despre care poate vom avea poate ocazia sa vorbim alta data.

 

Alin Marginean