citind-carti

Cred cu tărie că fiecare lucru fie el mai important sau mai puţin important,  îţi poate schimba viaţa într-un fel sau altul – şi dacă nu viaţa, măcar ziua. În acest caz, mă voi referi la cărţi.

Am fost atrasă de cărţi încă din grădiniţă. Doamna educatoare obişnuia să ne citească poveşti istorice şi aşteptam întotdeauna să pună mâna pe cartea aia albastră cu coperţi decolorate scrisă de Dumitru Almaş, să pot visa cu ochii deschişi.

Când am învăţat să citesc, nu a mai fost nevoie să aştept pe nimeni. Aveam posibilitatea, oricând şi oriunde să citesc ceea ce voiam. Şi da – a fost unul dintre cele mai bune lucruri din viaţa mea.

Să poţi citi este un lucru minunat de care însă, nu toţi se bucură sau nu au parte, din nefericire. Să-ţi placă să citeşti? Cred că acest lucru a fost o superputere dintotdeauna fără doar şi poate.

Înainte, cu mulţi ani în urmă, când oamenii nu aveau atât de multe activităţi şi opţiuni de a-şi petrece timpul, cărţile erau un dar divin.

Le ofereau posibilitatea de a VISA. Astăzi, când ne învârtim grăbiţi printr-o lume caracterizată de tehnologie, fără timp îndeajuns pentru nimic, uităm să mai visăm, să mai vorbim cum trebuie sau măcar unii cu alţii şi chiar să scriem vorba aia, româneşte (mama ei de limba română, că mereu ne arată că mai avem de “mâncat mămăligă” până să o stăpânim în adevăratul sens!)

Auzim oameni care spun despre cărţi cum că ar fi o pierdere de timp şi că pot fi înlocuite oricând cu altceva. Au…! Dragilor, oricât de activă v-ar fi viaţa ţinându-vă ocupaţi cu tot felul de…chestii, o carte este tot ceea ce vă trebuie uneori. Este acel prieten tăcut care vă oferă şansa de a trăi o nouă viaţă şi de ce nu, mai multe. Este pauza în care-ţi tragi sufletul uneori de la momentele poate mai puţin bune.

Trăim vremuri atât de evoluate din punct de vedere ştiinţific, încât uităm să visăm, uităm că lucrurile cu adevărat măreţe se află în lucrurile SIMPLE. Şi nu – nu-mi spuneţi că filmele, laptop-urile, telefoanele şi aşa mai departe pot înlocui o carte. Acestea vor rămâne fără baterie, fără internet sau te vor face să bombăni de fiecare dată când trebuie să le cari după tine ori să le păzeşti încontinuu.

Fiţi demni! Oferiţi-vă şansa de a visa! Oferiţi-vă şansa de a descoperi, de a învăţa, de a trăi un amalgam de sentimente şi trăiri. Spuneţi „da” şansei de a trăi mai multe vieţi într-una singură! Respectaţi-vă, dragilor! Luaţi-vă cu voi aceşti martori tăcuţi din trecut, prezent şi viitor peste tot, oricând, oricum. Personal, viaţa mi se schimbă de la o carte la alta – în ce sens?

Cred că m-am făcut înţeleasă deja. 😀