Cum recunoaștem o carte bună

Te afli într-o librărie și vrei să cumperi o carte bună. Fiind o persoană din pătura de mijloc a societății ai un buget limitat, așa că nu îți permiți să dai greș, cumpărând o carte pe care nu vei putea să o citești. Care sunt criteriile după care te ghidezi în alegerea unei cărți?

1. Coperta cărții. 

Acesta este primul impact. Cu siguranță că privirea ta va fi numaidecât atrasă de o copertă frumos ilustrată, care reușește să îți transmită o fărâmă de mesaj subliminal, picurându-ți astfel peste pleoape un strop din poveste cu mult înainte de a o atinge. Este acea subită străfulgerare care leagă o oarecare conexiune între tine și carte.

2. Numele editurii.

Dacă ești un veritabil devorator de cărți cu siguranță că numele editurii are o importanță destul de mare. Este o girare a unui autor faptul că o editură importanță, care se respectă, neumblând cu chestii mercantiliste învelite în nuanțe de simonie.

3. Cine scrie prefața.

Numele celui care scrie prefața cărții este tot un soi de garanție, o recomandare, un imbold în plus, o șoaptă care îți spune că trebuie să ai această carte.

carte-publimedia-shutterstock

4.Numele autorului.

Nu vreau să par lipsit de respect față de scriitorii debutanți sau cei amatori. Dar adevărata muncă a scriitorului nu se rezumă doar la a scrie cartea respectivă și la participa zâmbitori la sesiunea de autografe. Scriitorii adevărați cu siguranță că știu ce vreau să spun.

5. Titlul cărții.

Dacă pui un titlu pompos parcă am o reținere. Nu sunt academician, nici literat. Sunt doar un cititor însetat de noutăți. Dacă pui ceva prea siropos o să am impresia că este ceva mult prea facil, o glumă, un gag sau doar o snoavă care o să devină foarte curând doar maculatură. Nu vreau să-mi irosesc banii și timpul cu glumițe ieftine.

6. Grosimea cărții.

Dacă citesc doar pe fugă, pentru că munca îmi ocupă o treime din timpul existenței mele, cu siguranță că grosimea cărții va avea o oarecare importanță atunci când voi alege.

7. Calitatea.

Pun mâna pe carte. O iau ușor din raft, ca pe un nou-născut, și o deschid. Dacă dau peste niște rânduri mărunte, aproape ilizibile, atunci este o problemă. Nu vreau să port ochelari. Dacă paginile sunt mai firave decât o amintire din fragedă pruncie, iar este o problemă. Nu vreau să ucid cartea atunci când întorc filele. Vreau ceva plăcut la atingere, cu litere de mărimi rezonabile, care să mă relaxeze și în același timp să mă acapareze.

8. Introducerea.

Am luat cartea. Am plătit-o frumușel, zâmbindu-i librarului cu un amestec de sinceritate și diplomație. Ieșim și, nemaiavând răbdare ne apucăm de citit. Doamne, Dumnezeule, înainte de a o deschide mă rog cu febrilitate să nu descopăr plictiseala încă de la primele rânduri. Nu am chef de introducerile în stil balzacian. Vreau ceva ”strong” încă de la primul zvâcnet. Nu are rost să citesc pe sărite, nu vreau să trișez.

8. Mesajul și stilul.

Să fii absolut sigur că mesajul și stilul scriitoricesc au o imensă proporție.  Nu sunt un novice. Doar ți-am spus ceva mai devreme că sunt un devorator de cărți. Dragă prietene scriitor, profesionist sau doar amator, dacă nu regăsesc măcar o fărâmă din trăirile sau visele mele printre rândurile scrise de tine, te voi uita, fără să gust din rodul unei împrieteniri, iar data viitoare alta va fi alegerea mea.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Lia Voinea
    Reply

    Dar dacă, devoratorule de cărţi, care probabil că nu te vei regăsi în cărţile mele, unui scriitor român i se întâmplă aşa ceva? Dar dacă – aşa cum mai mereu se întâmplă -, nu ai acea şansă de a fi un pic mai înstărit, mai îndrăzneţ, şi astfel mai cunoscut în ţara ta? Dar dacă ai avut ghinionul să te naşti într-o asemenea ţară?
    http://liavoinea.wixsite.com/deijudicium

POST A COMMENT.