Ai foarte multe cărţi?

Ai foarte multe cărţi, dar nu ai suficient loc pentru ele?  Eşti dependent  să achiziţionezi cărţi noi, dar problema este că nu ai unde le pune? Avem două soluţii pentru tine pentru a-ţi organiza cărţile din bibliotecă: „din prima” şi „pas cu pas”!

452a13be3e5876105c2b69815f5cb1fa

Din prima

Alege un weekend în care să ai posibilitatea să te dedici în totalitate cărţilor.

Fă rost de câteva sacoşe mai rezistente, apoi pune ceva muzică bună aşa ca pentru sufletul tău ori dacă nu, un film. În orice caz, să fie ceva la care nu trebuie să fii prea atent şi, dacă vrei, poţi avea şi ceva de ronţăit (chipsuri, fursecuri etc). Acum să spunem că nu ai un singur loc în casă unde-ţi ţii cărţile. Să zicem că ai cinci rafturi cu cărţi la întâmplare, în vreo două-trei camere diferite.

Începe din camera cu cele mai puţine cărţi.

Uită-te la ceea ce ai acolo. Ai citit măcar vreuna dintre ele? Ţi-au plăcut cele pe care le-ai citit? Le ţii pentru că au valoare sentimentală sau pentru că te gândeşti că „sigur le voi citi într-o zi”? Prietene, este timpul să începi să le sortezi pe categorii, din moment ce eşti deja pe gânduri.

  1. Niciodată nu o vei citi. (oferă cuiva şansa să se bucure de ea)
  2. Ai citit-o, ţi-a plăcut. Împrumut-o unui prieten.
  3. Ai citit-o, a fost ok, deşi nu ţi-a făcut oarecum vreo impresie.
  4. „Am citit asta? Despre ce era?”
  5. Nu ai citit-o încă.
  6. Vrei să o păstrezi. Nu ştii de ce, dar cartea aia chiar nu poate pleca din casa ta.

Când te uiţi la cele pe care vrei să le păstrezi, s-ar putea să iei în considerare două puncte de vedere:

1.  eşti ataşat emoţional de ea şi nu poţi renunţa la ea.

2. o iubeşti pentru că este prima ediţie/ o ai dintotdeauna/ este drăguţă.

Toate aceste motive sunt perfect acceptabile. Repet: este ok să păstrezi o carte doar pentru că arată drăguţ. Am o colecţie de cărţi mediocre pe care le păstrez pentru că au coperţi superbe. Şi da, sunt foarte ok cu asta. 🙂

După ce ai sortat cărţile în grămezi, etichetează-le (cu ceva colorat, lucruri de prin casă, în orice caz astfel încât să ştii ce reprezintă fiecare grămadă). După ce ai făcut asta, mergi mai departe la următoarea cameră sau la următorul loc unde ţii cărţi.

După ce ai terminat de sortat cărţile de peste tot, pune-le la un loc în sacoşe. Unu la unu, doi la doi şi aşa mai departe. Cel mai important, nu te răzgândi!

Ar trebui să ai ceva cărţi de dat. Ia o pauză şi dacă nu s-a făcut deja seară, ieşi la o plimbare şi oferă-le la un anticariat, la prieteni, ori de ce nu, donează-le pentru un scop caritabil. Pe drum probabil o să te gândeşti că ar trebui să fii mai disciplinat cu cumpăratul cărţilor. Asta îmi spun şi eu, dar pe cine încerc să păcălesc? Mai mult ca sigur că o să mă întorc cu una nouă acasă.

Datorită faptului că ai eliberat rafturile de ceea ce nu îţi trebuia, poţi acum să faci două rafturi cu „citite” şi „necitite”. Va fi mult mai aerisit, mai organizat şi logic, noua carte îşi va avea locul în cea de-a doua categorie până când va fi citită şi vei ştii ce să faci cu ea.

868a8a195e24c438c92fdade4ccf6ca0

Pas cu pas

Dacă nu ai timp să dedici o zi întreagă unei astfel de curăţenii, poţi lua fiecare raft al bibliotecii tale pe rând, astfel că fiecare săptămână o poţi dedica câte unui raft. Asta ar însemna să te ocupi de cărţile necitite până acum, în special. Dacă ceea ce ai citit nu este pe măsura aşteptărilor, iar expresia „cărţile astea vor părăsi casa doar peste cadavrul meu” este mai departe ca oricând, ei bine, cărţile acelea ar trebui să-şi găsească un nou stăpân. Iar dacă acele cărţi citite deja nu mai sunt ce-au fost cândva (gusturile se schimbă în timp) şi şi-au pierdut din valoarea sentimentală, este timpul şi pentru ele să o ia pe un alt drum.

Metoda aceasta funcţionează pentru cazurile în care ai deja foarte multe cărţi, iar acestea tot continuă să vină. Sper că ţi-am fost de ajutor. Tu ai vreo metodă de a-ţi organiza cărţile din bibliotecă? Până vii cu o sugestie, iată puţină inspiraţie!

5d4a0408a072111e7430e53d971d3d2b

b0075b15c643ebbf281a7f3984bdb1e0

fec8b309c217d4e1e79607a07a3357d7

Sursă foto: Pinterest

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022