vintage books

Sunt atâtea bloguri dedicate cărților pe care vreau să vi le prezint încât nu mai știu în ce ordine să le iau! Dar azi, fiind duminică, m-am gândit la un blog foarte special: bibliodevafiliala3. Ce face ca acest blog să fie special? Calitatea articolelor, persoana din spatele blogului (o bibliotecară), recomandările video și-ar mai fi multe de spus. Am avut ocazia de a sta de vorbă cu Roxana Monica Bortoș și am aflat multe lucruri interesante despre meseria sa, despre blogging și evident, despre cărți!

Bună, pentru început aș dori să știu (și cred că și cititorii vor asta) cine e persoana din spatele blogului bibliodevafiliala3 ?

Mă numesc Roxana Monica Bortoş şi sunt bibliotecară la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. Cred că a fi bibliotecar mă defineşte în mare măsură. În rest, sunt un om absolut obişnuit, cu speranţe, bucurii, dureri, aşteptări – ca toată lumea.

Cum a luat naștere blogul?

Blogul meu s-a „născut” la un curs de IT organizat în cadrul Programului Biblionet, pe care l-am urmat în cadrul bibliotecii şi unde, pe lângă alte programe pe care am învăţat să le utilizăm, am fost iniţiaţi în WordPress. Cea care m-a îndrumat a fost una dintre colegele mele, Carmen Drăgoi. Deşi l-am creat, a rămas neatins câteva luni până am scris primul articol. Nu ştiam cum să încep, pe ce să mă axez şi am citit multe bloguri de profil până să mă hotărăsc. M-am gândit că ceea ce pot oferi cel mai bine sunt recomandările de lectură pe care le-am făcut timp de-o viaţă, fiecărui cititor cu care am stat de vorbă, ghidându-mă după preferinţele acestora de lectură. În plus, pentru că am văzut multe ecranizări, voiam să fac o paralelă între carte şi film. Pe de altă parte, atunci când l-am început lucram într-o filială a bibliotecii noastre, Filiala nr. 3, aşa că prin blog promovam şi activităţile desfăşurate în cadrul filialei, îmbinându-le cu recomandările de lectură ale unor autori aniversaţi.

Am observat că pe blog este și o secțiune video, ce ne poți spune despre ea?

Este un proiect relativ recent pe care conducerea bibliotecii, în parteneriat cu o televiziune online, l-a început. Sunt recomandări săptămânale de lectură, iar titlurile le-am ales în general dintre cărţile nou achiziţionate, bestselleruri, debuturi de mare succes sau cărți ale unor autori aniversaţi. Recunosc însă că mă simt mult mai confortabil când scriu, decât atunci când vorbesc.

Și acum o curiozitate personală: cum e meseria de bibliotecar?

Mie mi se pare cea mai frumoasă şi solicitantă meserie din lume, dacă vrei să o faci bine. Ai nevoie de o cultură generală solidă, mâini harnice, curiozitate, înclinaţie spre lectură, abilităţi de comunicare care să se îmbine cu cunoştinţele de IT. Această din urmă abilitate s-a impus în urma informatizării şi digitizării bibliotecilor. Eu cunosc munca care se desfăşoară la relaţia cu publicul (care este legătura noastră cu utilizatorii), dar şi munca de prelucrare de carte (clasificare, indexare, informatizare) unde lucrez în prezent. Fiecare loc unde am lucrat mi-a plăcut. Într-un fel, faptul că lucrez la biroul de catalogare a documentelor mă face să văd mai bine cărţile, să le frunzăresc şi să decid asupra căreia mă voi „abate” recomandând-o. Pe de altă parte nu simt că am pierdut contactul cu cititorii, pentru că prin blog am posibilitatea de a-i simţi prezenţi prin schimbul de comentarii şi păreri.

Cum ai ajuns să lucrezi în acest domeniu? Ți-ai dorit de când erai mică asta?

Mi-a plăcut mereu la bibliotecă. Stăteam cu orele şi uitam de mine şi lume încă de când eram mică. Bibliotecara de la secţia de carte pentru copii a Bibliotecii Judeţene Harghita, din Miercurea-Ciuc, unde am crescut, mă învăţase cum se pun cărţile la raft ca să fie sigură că după ce le scot din rafturi le voi aşeza unde trebuie. Am învăţat multe despre cărţi, cote şi aşezarea lor la raft încă de atunci. Totuşi nu mi-am dorit să fiu bibliotecară când eram mică, pentru că nu ştiam că este o posibil. Nu puteam să văd pe nimeni (nici pe mine) înlocuind-o pe d-na bibliotecară care mi se părea la fel de indispensabilă şi necesară precum cărţile din rafturi. Cred că mai degrabă visam să devin doctor sau învăţătoare. Am ajuns să lucrez la bibliotecă printr-un concurs de împrejurări care pot spune că mi-au schimbat în bine viaţa.

Mai vine lumea la bibliotecă în ziua de azi?

Vine datorită faptului că avem norocul unui bun management, a unei bune finanţări şi susţineri din partea Consiliului Judeţean şi reuşim să achiziţionăm multe dintre titlurile căutate de utilizatori. Este o muncă susţinută pe care o fac toţi colegii mei, cea de promovare a bibliotecii. În ultimii ani biblioteca şi-a diversificat activităţile, oferind o gamă largă de servicii noi adaptate nevoilor şi cerinţelor comunităţii. Unul dintre acestea este Centrul Regional de Formare în cadrul căruia se desfăşoară cursuri gratuite de Formator, Povestiri Digitale, Primii paşi în carieră, Iniţiere în utilizarea calculatorului. De asemenea, activităţile cultural-educative, lansările de carte sau concursurile realizate şi multele premieri în cărţi alese cu grijă dintre cele mai moderne titluri la modă printre tineri, îi obişnuiesc pe aceștia cu cartea, cu lectura, fidelizându-i ca cititori ai bibliotecii şi pe mai departe. Este adevărat însă că internetul ne-a furat din cititori, dar s-au găsit metode care să completeze nevoia şi interesul utilizatorilor noştri. Una dintre direcţiile de dezvoltare a fost dotarea Secţiei de Artă şi Carte Franceză cu DVD-uri, CD-uri, o adevărată bibliotecă de filme, seriale, documentare, muzică de toate genurile, cât şi documente audio destinate persoanelor cu deficienţe de vedere.

Care e cartea pe care o recomanzi cel mai des?

Cred că recomand în funcţie de persoană şi mă influenţează ceea ce citesc în acel moment. Acum recomand Înainte să adorm, de S.J. Watson, pentru că tocmai am terminat-o de citit. Totuşi, printre preferatele mele, dintre cărţile clasice (pe care le-am recomandat mai des în anii care au trecut) se numără Mândrie şi prejudecată (Jane Austen), Mizerabilii (Victor Hugo) sau Pe aripile vântului (Margaret Mitchell) – despre care am scris şi pe blog.

Dacă ar fi să îți asociezi starea de spirit de acum cu o carte, aceea ar fi…?

Alice în Ţara Minunilor. Curioasă, temătoare, puţin debusolată de întregul interviu, primul la care răspund.

Poezie sau proză?

În tinereţe am încercat să scriu poezie. N-am fost prea credibilă, dar am rămas cu plăcerea de-a citi versurile altora. Am găsit şi bloguri foarte bune de poezie pe care le citesc. Răspunsul ar fi: şi poezie şi proză  🙂

Literatură clasică sau contemporană?

Citesc literatura clasică şi poate că revin la clasici, dar îmi plac şi romanele moderne, fantasy, science fiction, thriller, spionaj, biografii… principalul e să aibă acel ceva care te prinde, să dezvolte o idee bună, interesantă şi să fie bine scrise.

 Autori români sau străini?

Sunt la fel de încântată de toţi cei care scriu bine. Nu poţi alege în funcţie de naţie, ci ar trebui s-o faci mai degrabă în funcţie de valoare. Totuşi este firesc să fi citit mai mulţi autori străini (că sunt o mulţime de naţiuni cu autori de valoare) decât români, ca număr.

Ai vreun autor pe care pur și simplu nu îl poți înghiți? Eu, de exemplu, nu-l suport pe Hemingway!

Mie îmi place şi Hemingway 🙂 Poate că am un dinte împotriva unor lucrări (Colonia penitenciară – de Kafka sau Ulise de James Joyce), dar nu autorul în totalitatea scrierilor sale (pentru că îmi place Procesul de Kafka, sau Oamenii din Dublin de James Joyce). Totuşi cred că aş putea numi un scriitor care nu mi-a plăcut (din ceea ce am citit până acum) – William Faulkner.

Ce vei face când vei ieși la pensie?

Nu m-am gândit. Mai am aproape 15 ani să mă hotărăsc. Presupun că dacă voi fi în stare voi face voluntariat pentru bibliotecă şi sper să mai pot scrie despre cărţi. În plus mi-aş dori să călătoresc, să văd multe din locurile despre care am citit.

Ai învățat ceva din experiența de blogger?

Cred că am învăţat că dacă eşti sincer şi ai o opinie avizată, vei fi citit. Dacă ai timp să-i citeşti pe alţii, vor avea şi alţii timp să te citească.

Un mesaj pentru cititori, te rog!

Alegeţi să citiţi! Este cel mai frumos, relaxant şi plin de învăţătură mod de a-ţi petrece timpul liber. Indiferent ce gen de lectură preferaţi, câtă vreme citiţi veţi învăţa cu timpul să alegeţi grâul de neghină şi să găsiţi nestematele literaturii. Fiecare carte citită lasă ceva în urma ei, un alt fel de orizont, un plus în bagajul nostru imaginativ. Nu există om care să nu îndrăgească lectura, doar oameni care nu au găsit cartea potrivită cu care să înceapă. Daţi o şansă cărţilor! Bibliotecile sunt gratuite şi vă aşteaptă!

P.S.

Vă invit să votați blogul Roxanei în Topul Blogurilor de Cărți! Merită!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022