Curiozități despre Feodor Mihailovici Dostoievski

Feodor Mihailovici Dostoievski, un nume mare în literatura universală, dar în spatele căruia se află un om care a cunoscut greutățile vieții. Cu toate acestea a lăsat posterității romane, nuvele și multe alte lucrări. De origine rus, s-a născut la data de 30 octombrie 1821 și s-a stins din viață în 9 februarie 1881. În plan sentimental a trăit de-a lungul timpului dezamăgiri care l-au marcat, evidente în operele sale. Dar hai să vedem care au fost câteva aspecte interesante din viața marelui scriitor.

Curiozități despre Feodor M. Dostoievski

 • Părinți: tatăl Mihail Dostoievski și mama Maria Fiodorovna. Frati și surori: șapte;
 • La 16 ani rămâne orfan de mamă, iar la 18 ani rămâne orfan și de tată.
 • După moartea mamei sale, tatăl s-a pensionat, perioadă în care s-a ocupat de o mică proprietate: pământ și două sate de țărani iobagi. A fost acuzat că a exploatat fără milă locuitorii satului. Un țăran afirmă: “A fost o fiară, nu om. Sufletul îi era negru.”
 • În 1839 din cauza comportării neadecvate, țăranii îl vor ucide pe Mihail Dostoievski. Fratele mai mic a lui Dostoievski ne descrie acest moment dramatic: “Tata și-a ieșit din fire și a început să țipe la țărani. Unul dintre ei, mai curajos, i-a răspuns printr-o mojicie și apoi, temându-se că va fi pedepsit, i-a îndemnat pe ceilalți: 《Băieți, să-i facem felul!》. Și cu aceste strigăte, țăranii, cincisprezece la număr, s-au năpustit asupra tatălui și l-au omorât într-o clipă.”
 • F.M. Dostoievski suferea de epilepsie.
 • La categoria vicii includem: jocul la ruletă, masochism, înclinație spre fetele tinere, sadism.
 • A fost condamnat în 1848 la patru ani de muncă silnică în Siberia, din cauza implicării într-un grup de liberali utopişti.
 • Imaginea lui Dostoievski la 33 de ani: “Se maturizase mult, avea deja treizeci și trei de ani. Era un soldățoi vânjos, de talie mijlocie, îmbrăcat într-o uniformă lăbărțată, din postav grosolan. După aspect, ținută și îmbrăcăminte ai fi zis că e om simplu, din popor, nicidecum de spiță nobilă, intelectual chiar. Avea până și un chip comun, așa cum întâlnești adesea în Rusia printre meseriași, mic-burghezi și negustori cu frica lui Dumnezeu: barbă țepoasă, roșcat-închisă în formă de lopată, gura cu buze subțiri, acoperită de o mustață deasă, fruntea largă, cu sprâncene stufoase, și părul blond, tuns scurt; ochii cu cearcăne, adânci în orbite; fața de culoare palidă, nesănătoasă și cu pistrui, obrajii și fruntea deja cu riduri. Vocea îi era surdă,  răgușită – raguşeala i se trăgea de la o boală de gât din tinereţe – și vorbea încet, rar, parcă fără plăcere, folosind cuvinte puține, simple. Însă atunci când se înflăcăra, vocea îi devenea puternică și sonoră.”
 • “Ochii îi erau diferiți, stângul era căprui, iar dreptul avea pupila atât de mare, încât irisul nu se observa deloc. Ochii diferiți dădeau privirii sale un caracter enigmatic.”
 • Prima lui soție, Maria Dmitrievna, din cauza tuberculozei a murit după câţiva ani de la căsătorie. Cea de-a doua soţie, Anna Grigorievna, a trăit lângă scriitor până la sfârşitul vieţii, în ciuda faptului că între aceştia era diferenţă de vârstă suficient de mare- 25 de ani.
 • A avut o idilă cu Anna Corvin-Krukovski, care a avut descendente de viţă domnească din Transilvania, fiind stră-strănepoata lui Matei Corvin.

sursa: T. Enko – Viaţa intimă a lui Dostoievski

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
BOOKNATION.RO ÎȚI FACE PLINUL DE CĂRȚI!
Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

Iubim comentariile tale :)