Feodor Mihailovici Dostoievski, un nume mare în literatura universală, dar în spatele căruia se află un om care a cunoscut greutățile vieții. Cu toate acestea a lăsat posterității romane, nuvele și multe alte lucrări. De origine rus, s-a născut la data de 30 octombrie 1821 și s-a stins din viață în 9 februarie 1881. În plan sentimental a trăit de-a lungul timpului dezamăgiri care l-au marcat, evidente în operele sale. Dar hai să vedem care au fost câteva aspecte interesante din viața marelui scriitor.

Curiozități despre Feodor M. Dostoievski

  1. Părinți: tatăl Mihail Dostoievski și mama Maria Fiodorovna. Frati și surori: șapte;
  2. La 16 ani rămâne orfan de mamă, iar la 18 ani rămâne orfan și de tată.
  3. După moartea mamei sale, tatăl s-a pensionat, perioadă în care s-a ocupat de o mică proprietate: pământ și două sate de țărani iobagi. A fost acuzat că a exploatat fără milă locuitorii satului. Un țăran afirmă: „A fost o fiară, nu om. Sufletul îi era negru.”
  4. În 1839 din cauza comportării neadecvate, țăranii îl vor ucide pe Mihail Dostoievski. Fratele mai mic a lui Dostoievski ne descrie acest moment dramatic: „Tata și-a ieșit din fire și a început să țipe la țărani. Unul dintre ei, mai curajos, i-a răspuns printr-o mojicie și apoi, temându-se că va fi pedepsit, i-a îndemnat pe ceilalți: 《Băieți, să-i facem felul!》. Și cu aceste strigăte, țăranii, cincisprezece la număr, s-au năpustit asupra tatălui și l-au omorât într-o clipă.”
  5. F.M. Dostoievski suferea de epilepsie.
  6. La categoria vicii includem: jocul la ruletă, masochism, înclinație spre fetele tinere, sadism.
  7. A fost condamnat în 1848 la patru ani de muncă silnică în Siberia, din cauza implicării într-un grup de liberali utopişti.
  8. Imaginea lui Dostoievski la 33 de ani: „Se maturizase mult, avea deja treizeci și trei de ani. Era un soldățoi vânjos, de talie mijlocie, îmbrăcat într-o uniformă lăbărțată, din postav grosolan. După aspect, ținută și îmbrăcăminte ai fi zis că e om simplu, din popor, nicidecum de spiță nobilă, intelectual chiar. Avea până și un chip comun, așa cum întâlnești adesea în Rusia printre meseriași, mic-burghezi și negustori cu frica lui Dumnezeu: barbă țepoasă, roșcat-închisă în formă de lopată, gura cu buze subțiri, acoperită de o mustață deasă, fruntea largă, cu sprâncene stufoase, și părul blond, tuns scurt; ochii cu cearcăne, adânci în orbite; fața de culoare palidă, nesănătoasă și cu pistrui, obrajii și fruntea deja cu riduri. Vocea îi era surdă,  răgușită – raguşeala i se trăgea de la o boală de gât din tinereţe – și vorbea încet, rar, parcă fără plăcere, folosind cuvinte puține, simple. Însă atunci când se înflăcăra, vocea îi devenea puternică și sonoră.”
  9. „Ochii îi erau diferiți, stângul era căprui, iar dreptul avea pupila atât de mare, încât irisul nu se observa deloc. Ochii diferiți dădeau privirii sale un caracter enigmatic.”
  10. Prima lui soție, Maria Dmitrievna, din cauza tuberculozei a murit după câţiva ani de la căsătorie. Cea de-a doua soţie, Anna Grigorievna, a trăit lângă scriitor până la sfârşitul vieţii, în ciuda faptului că între aceştia era diferenţă de vârstă suficient de mare- 25 de ani.
  11. A avut o idilă cu Anna Corvin-Krukovski, care a avut descendente de viţă domnească din Transilvania, fiind stră-strănepoata lui Matei Corvin.

sursa: T. Enko – Viaţa intimă a lui Dostoievski