Nu vă spun prea multe despre omul minunat care a zăbovit toată viața în Grigore Pişculescu, cunoscut sub numele de Gala Galaction. Vă las să-l descoperiţi în curiozităţile de astăzi şi să-l apreciaţi mult mai mult pentru ceea ce a fost şi a făcut. Două mâini care au contribuit substanţial la dezvoltarea culturală şi menţinerea păcii.

Curiozități despre Gala Galaction

 1. Numele său adevărat a fost Grigore Pişculescu.
 2. A fost scriitor, preot, traducător, profesor.
 3. Prieten foarte bun cu Tudor Arghezi timp de şase decenii. Ca să fie coleg cu el de clasă, Gala Galaction a rămas repetent un an.
 4. Iniţial se înscrie la Facultatea de Litere şi se îndreaptă către o carieră didactică. Fascinat de viaţa monahală din Moldova, cu gândul la preoţie, se înscrie la Teologie.
 5. Se spune că pseudonimul Galaction l-a ales după ce a văzut scris acest nume pe un perete în timpul unui pelerinaj la Mănăstirea Neamţ.
 6. Şi-a dorit să ajungă călugăr, dar fiindcă s-a îndrăgostit, destinul său s-a schimbat.
 7. Ajunge preot la 43 de ani, iar mai apoi profesor universitar la Facultatea de Teologie din Chişinău, unde devine mai târziu decan.
 8. În 1947, renunţă la postul de profesor universitar şi este ales vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor şi membru al Academiei Române.
 9. A tradus Sfânta Scriptură din ebraică şi greacă în limba română.
 10. A scris într-un jurnal timp de 57 de ani care a fost publicat postum. Opera a fost considerată cea mai amplă scriere memorialistică din literatura română.
 11. Deoarece toată viaţa a fost un om credincios şi a umblat prin lume, o piaţetă din Ierusalim îi poartă numele, ca semn de apreciere a contribuţiei aduse la promovarea înţelegerii dintre evrei şi creştini.
 12. Despre marele om de cultură, Camil Baltazar afirmă într-un articol din revista Viaţa literară: “Şi, deşi l-aşi fi vrut dăruit complect literaturii, pentru glasul său şi pentru misticul său farmec personal, Gala Galaction are în cuprinsul ţinutului bisericii un teren amplu şi frumos ca să-şi cheltuiască personalitatea lui umană.”

Vrei să descoperi mai multe despre Gala Galaction? Uite lista completă de cărți.

Dacă îţi plac curiozităţile noastre, te invităm să citeşti şi: