Sincer, stilul sobru inspirat de poeziile lui George Bacovia chiar m-a atras. Versurile din Plumb şi acum îmi răsună în minte. 🙂

Curiozităţi despre George Bacovia

 1. Numele primit la naştere a fost George Andone Vasiliu.
 2. La doar şase ani începe să înveţe limba germană.
 3. La vârsta de 17 ani, din dorința de a ajunge ofițer, s-a înscris la Școala Militară din Iași. N-a suportat regimul de cazarmă și, după doar două săptămâni, a evadat din internat îmbrăcat în uniforma de cadet pe care și-o cumpărase singur.
 4. În 1984, când studia la Gimnaziul Ferdinand din Bacău, rămâne închis o noapte întreagă din neatenția paracliserului, în turnul bisericii Precista din orașul natal. Această întâmplare îi va inspira poezia Amurg violet.
 5. Poeziile în care predomină angoasa au ca sursa de inspiraţie anii traumatici din liceu si atmosfera rece.
 6. Mare talent la desen. În 1899 obține premiul I pe țară la concursul Tinerimii române pentru “desen artistic de pe natură”.
 7. Se dovedește foarte bun executant la vioară și la alte instrumente din orchestra școlii, pe care o și dirijează.
 8. Se înscrie la Facultatea de Drept din Bucureşti, dar dupa un an renunţă. Se reînscrie, dar repentă anul I la Facultatea de Drept din Iaşi. Deşi obţine în 1911 licenţa în drept, nu profesează.
 9. A fost colaborator în cadrul revistelor: Versuri, Românul literar, Flacăra, Orizonturi noi. În 1935 devine primul director al revistei Ateneul cultural.
 10. În 1928 se căsătoreşte cu poeta şi profesoara Agatha Grigorescu. Trei ani mai târziu se naşte unicul său fiu Gabriel.
 11. Era un bărbat scund, cu o conformație plăpândă, avea ochii albaștri, iar ticul său era să-și ciupească mustața. Era un om timid, tăcut și retras, „răspundea doar dacă era întrebat”, după cum și-l amintea un cunoscut.

Vrei să descoperi mai multe despre George Bacovia? Uite lista completă de cărți.

Plumb

Dormeau adânc sicriele de plumb,
Si flori de plumb şi funerar vestmint —
Stam singur în cavou… si era vint…
Si scirtiiau coroanele de plumb.

Dormea întors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb, si-am inceput să-l strig —
Stam singur lângă mort… si era frig…
Si-i atirnau aripile de plumb.