Înainte de a citi curiozitățile despre Ileana Vulpescu...
👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Ileana Vulpescu și descoperă ce nu ai citit încă.

Chiar dacă acest text apare la rubrica Curiozități, cu voia dumneavoastră aș spune că este mai degrabă un elogiu pentru o mare romancieră, o persoană deosebită, modestă, retrasă, dar deosebit de profundă și talentată. Și o să încep chiar cu o dorința exprimată de doamna Ileana Vulpescu intr-un interviu :

Dacă într-un viitor neprecizat cineva m-ar mai citi şi m-ar comenta, aş dori să se refere doar la ceea ce-am scris. N-am nimic de ascuns autobiografic, dar îmi consider viaţa cât se poate de banală; deşi n-am trăit-o în dorul lelii.

Ca urmare o sa-i respect dorința si o sa ma rezum la citate din carti si din interviuri pentru că ele exprimă cel mai bine personalitatea și esența romanelor publicate.

Cred că fericirea este un cuvânt de dicţionar – o frază care concentrează multa durere și tristețe care s-a acumulat într-o viată.

Scrie fiecare despre lucrurile pe care le cunoaşte cel  mai bine spune  Ileana Vulpescu într-un interviu din anul 2016, când i s-a reproșat că romanele ei sunt depresive.

A avut puține apariții în media pentru că:

Unui scriitor este mai bine să i se citească cărțile decât să apară la televizor.

Nu te poate nimeni învață ce scrii, literatura este o meserie de om singuratic.

O rugaminte către Dumnezeu care apare în mai multe carți, sub diferite forme : Doamne da-mi ce-mi folosește pentru că poate eu nu stiu ce să-ți cer.

Eu pot să număr pe degete prietenii pe care-i am, dar cu ei vorbesc ca şi cum aş vorbi cu mine. Iar cu lumea, în general, ce rost are să stai de vorbă dacă nu spui ce gândeşți.

Trebuie, întâi, să te apreciezi pe tine, să vezi câte defecte ai și să ți le cântăreșți cu miligramul. Să vezi că nu eșți perfect, să vezi ceea ce ar trebui să suporte ceilalți de la tine. Și în felul acesta ajungi mult mai concesiv față de ceilalți. Judecata aceasta justă față de tine însuți este cel mai important lucru!

Ipocrizia funcționează și fată de tine însuti sub forma diferitelor procese de conștiință, care sfârșesc prin a-ți justifica primul impuls. Ipocrizia din tine însuti, pretextele care justifica tot ce faci sunt motorul ipocriziei pentru public.

Când ești sănătos și ai de toate, mai ales bani, țoață lumea ți-e prietena. Te îmbolnăvești și ai scapăt, te ocolesc toți de parca ai fi o groapa în drum.

Dragostea și căsnicia se dovedesc adesea câmpuri minate. Ce s-a castigat în ani se poate pierde într-o clipa.

Bătrânețe frumosa …Că ai ajuns o epava care se mai clatină pe apa ar fi cum ar  fi, dar impresia, ce impresie ! certitudinea că încurci viață altora, că cineva se simte obligat să-ți poarte de grijă, te micșorează rapid în proprii ochi, simtindu-te dat la rebut.  Să știi că moartea ta înseamnă trâmbita eliberării pentru alții, care nu sunt de multe ori nici canalii, nici nesimțiți, ci oameni a căror rezistenta cedează.

Analizez bătrânețea, este o perioada a nepăsării fata de tot, începând cu tine însuti. O diminuare fizica pe care sufletul o urmează chircindu-se.

Memoria uită ce a învățat, uită mult, dar nu ceea ce a trăit. Dacă te iubești pe tine, îți găseşti circumstanțe atenuante pentru toate greșelile, daă nu te iubeşti, tot răul şi urâtul le duci cu tine ca pe o boală cronică de care nu se moare. Dar care te însoțeşte până în ultima clipă.”

Două gânduri să nu te părăsească niciodată: acela de a-ți îmbogăți mintea și sufletul și gândul că suntem trecători în lume.

Mă uit cum fuge timpul. Viaţa m-a-nvăţat să râd cu măsură şi să-mi economisesc lacrimile.

Câteva date biografice – Ileana Vulpescu:

S-a născut la 21 mai 1932, la Bratovoeşti, judeţul Dolj, Ileana Vulpescu a fost  prozatoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor. A murit anul trecut, pe 12 mai 2021 la București. A fost licenţiată în Litere la Universitatea din Bucureşti, a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi a semnat traduceri din limbile engleză, franceză şi spaniolă.

Romanele sale ”Rămas-bun casei părinteşti”, ”Arta conversaţiei” şi ”Sărută pământul acesta” au fost traduse în slovacă, maghiară şi franceză, respectiv italiană

În 1980 apare Arta converstiei, romanul cel mai bine vândut din anii 80 și care a fost reeditat de multe ori. Romanul a stat la baza unei piese de teatru care a avut premiera la 13 mai 1983 și care s-a jucat de 876 de ori cu cozi la casa de bilete și cu programare.  Rolul Sânzianei  Hangan  a fost jucat de  Dorina Lazăr.

La final îmi permit totuși o opinie de cititor. Trebuie să fii detașat și împăcat cu tine atunci când citești romanele doamnei Ileana Vulpescu. Pentru că te vor afecta cu siguranță. Tot ce scrie este despre trăirile fiecăruia dintre noi, despre mine, despre tine, despre doamna care stă pe scaunul din dreapta ta la metrou sau despre cel care trece cu umbrela pe langă tine pe stradă, despre cel care ai fost sau care vei fi, despre viata fara menajamente, viață care nu este întotdeauna frumoasă.

Iar celor care spun că nu le apreciază pentru că sunt triste o să le spun că dacă o carte te afectează, dacă te pune pe gânduri, dacă te face să iți pui întrebari despre rostul tău în lume, asta înseamnă că este o carte deosebită.

Vă enumar mai jos romanele scrise de această mare romancieră a României:

 • Rămas-bun
 • Arta conversației
 • Candidații la fericire
 • Sărută pământul acesta
 • Rămas-bun casei părintești
 • Carnetul din port-hart
 • Arta compromisului
 • De-amor, de-amar, de inimă albastră
 • Viață, viață, legată cu ață
 • Pe apa sâmbetei
 • Noi, doamna doctor, când o să murim?
 • Preludiu
 • Notă informativă bătută la mașină

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022