Poetul care dă bătăi de cap tuturor elevilor, prin stilul lui sobru, care de fapt, are la origini profesia de matematician. Ne-a fost puțin cam greu să ne acomodăm cu modul lui de a așeza cuvintele în pagina albă, imaculată.

Să vedem cum a decurs viața lui, împărțită între real și uman.

Curiozități despre Ion Barbu

  1. Numele său adevărat a fost Dan Barbilian. Cunoscut sub acest nume ca matematician.
  2. În timpul liceului descoperă atât pasiunea pentru matematică (publică remarcabile contribuții în revista Gazeta matematică), dar și pentru poezie. Tot în această perioadă îl cunoaște pe Tudor Vianu, legându-se o prietenie adevărată.
  3. Debutul său artistic are la origini un pariu pus cu prietenul său. Dorește să îi demonstreze că și un matematician are în sânge spiritul literar, oricât de rigid ar fi domeniul lui.
  4. Ion Barbu afirma că: ”Poezia și geometria sunt complementare în viața sa, acolo unde geometria devine rigidă, poezia îi oferă orizont spre cunoaștere și imaginație.”
  5. Cea mai importantă operă publicată de Ion Barbu a fost volumul Joc secund, apărut în 1930. Poeziile nu sunt tocmai ușor de înțeles, cu un conținut ermetic, inspirat din creațiile lui Stephane Mallarme.
  6. Odată cu începerea colaborării la revista Sburătorul, la sugestia lui Eugen Lovinescu adoptă ca pseudonim numele bunicului său, Ion Barbu.
  7. Între anii 1914-1921 studiază matematica la București, fiind obligat să întrerupă din cauza Primului Război Mondial.
  8. Între 1921-1924 studiază matematica în Germania, urmând ca în 1929 să susțină teza de doctorat.
  9. În 1942 a fost numit titular al catedrei de algebră în cadrul Facultății de Științe din București.
  10. Despre opera lui Ion Barbu, Tudor Vianu afirmă: ” Cititorul care străbate paginile volumului Joc secund, nu trebuie să uite niciodată că se găsește în fața unui poet matematician. Chiar o simplă inventariere a vocabularului său arată cât datorește Ion Barbu astronomiei, mecanicii sau geometriei. (…) Viziunea matematicianului este atât de puțin conexată cu activitatea simțurilor, atât de liberă de contingențele care întinerează funcțiunea lor, încât lumea care i se relevează este resimțită de el ca pură. Pe de altă parte, față de lumea experienței, aceea a matematicei este a doua lume, o suprastructură ideală. Într-un asemenea univers ideal dorește să se situeze viziunea lui Ion Barbu și acesta este înțelesul expresiei joc secund, care intitulează volumul său.”

Vrei să descoperi mai multe despre Ion Barbu? Uite lista completă de cărți.

Matematicile pun în joc puteri sufletești care nu sunt cu mult diferite de cele solicitate de poezie și arte. – Ion Barbu

Dacă îți plac curiozitățile noastre, nu uita să citești și: