Una dintre cele mai mari personalități ale literaturii universale, Goethe a fost poet german și om de știință din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Curiozități despre Johann Wolfgang Goethe

 1. S-a născut la Frankfurt pe Main, fiu al lui Johann Kaspar Goethe (1710–1782), înalt funcționar de stat, și al Catharinei Elisabeth Textor (1731–1808).
 2. La doar 9 ani s-a îmbolnăvit de variolă.
 3. De la o varstă fragedă a studiat desenul, muzica (pianul și violoncelul), scrima, călărie, literatura germană și universală, limbi străine vechi și moderne (greaca veche, latina, ebraica, italiana, franceza și engleza).
 4. De timpuriu a început Goethe să iubească literatura, la care avea acces prin vasta bibliotecă de circa 2000 de volume a tatălui său. Fascinat era și de teatru, în casa părintească anual se prezenta un spectacol de teatru de păpuși.
 5. În anul 1763 a asistat la un concert al tânărului Mozart, care atunci avea șapte ani.
 6. La îndemnul tatălui a studiat Dreptul la Universitatea din Leipzig, cu toate ca nu era pe placul lui.
 7. Eficacitatea lui Goethe în politică, în literatura de specialitate este apreciată cu diferențe. De unii autori este considerat ca politician de reformă, care include printre altele, renunțarea recrutării țăranilor pentru front, iar alții menționează că, Goethe în funcția lui oficială a forțat recrutarea copiilor de țărani pentru armată prusacă.
 8. Impresiile despre natură din urma călătoriei în Italia și preocuparea sa cu evoluția plantelor, l-au îndemnat pe Goethe în direcția științelor naturale, despre care în august 1791 anunță noua sa lucrare.
 9. La Congresul din Erfurt, în anul 1808, Goethe a fost primit de Napoleon I, cu legendarul comentariu: Voilà un homme! („Iată, un om!”) și decorând-ul cu Crucea Legiunii de Onoare. Napoleon îi propusese lui Goethe să meargă la Paris și să scrie piese despre eroi.
 10. În lucrarea sa „Teoria culorilor” ia o poziție contrară concepției lui Isaac Newton și caută să demonstreze unitatea dintre spirit și materie în fenomenele naturale.
 11. La 22 martie 1832 Goethe a murit de pneumonie. Ultimele sale cuvinte, se pare că ar fi fost: Mehr Licht! („Mai multă lumină!”), sunt relatate de medicului său.

Vrei să descoperi mai multe despre Johann Wolfgang Goethe? Uite lista completă de cărți.

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!