Nu putem trece cu vederea ziua de astăzi, 9 mai. Pe lângă faptul că sărbătorim Ziua Europei, trebuie adus în atenţia ta, cititorule, faptul că se împlinesc 121 de ani de la naşterea marelui poet şi filosof român Lucian Blaga.
În ziua a noua din luna mai, 1895, Lucian Blaga se naşte în satul Lancrăm, lângă Sebeş, fiind cel mai mic dintre copiii familiei. Copilăria o petrece alături de parinţi, plecând de la o vârstă fragedă pentru a studia (scoala generală în Sebeş, liceul în Braşov, studii superioare în Sibiu,Oradea, Viena).
După cum afirmă Mircea Vaida în cartea sa Pe urmele lui Lucian Blaga, satul natal pentru poet era “centru al lumii”, evocând adesea în operele sale locul de provenienţă. Mare filosof, poet, dramaturg, jurnalist, profesor universitar, întreaga viaţă şi-a dedicat-o studiului, lăsând astfel generaţiilor viitoare o adevărată comoara culturală. Dintre operele sale amintim: În marea trecere, Nebănuitele trepte, Cruciada copiilor, Arca lui Noe, Trilogia culturii şi multe altele.
Ca să nu te ameţesc cu nume, date şi cifre, îţi las punctual câteva curiozităţi despre Lucian Blaga, care cu siguranţă îţi rămân în minte. 🙂
Câteva curiozități despre Lucian Blaga:
- A avut o copilărie sub semnul tăcerii deoarece până la patru ani nu a putut să vorbească, după cum se autodefineşte într-un vers “Lucian Blaga e mut ca o lebădă.”
- S-a înscris la Facultatea de Teologie din Sibiu pentru a evita înrolarea în armata austro-ungară.
- A fost profesor universitar la Cluj, catedra de filosofia culturii fiind introdusă în mod special pentru el.
- Statuia marelui poet din Cluj, creaţie a lui Romul Lades, a fost iniţial doar bustul pentru care Lucian Blaga a pozat în 1947, afirmând “Apar ca un Goethe romantic”. Dacă eşti în trecere, poti vedea statuia în faţa Teatrului Naţional din Cluj Napoca.
- L-a cunoscut pe Mahatma Gandhi, părintele Indiei, despre care a ţinut o conferinţă “Cum l-am cunoscut pe Mahatma Gandhi”
- În 1946, când Petre Hossu, student şi mai târziu prieten al marelui poet, scrie teza de doctorat în domeniul filosofiei şi o prezintă acestuia, lucrarea este respinsă. Lucian Blaga a luat decizia de a refuza lucrarea fiind influenţat în mod malefic de scriitoarea Olga Caba. Peste ani i-a declarat lui Petre Hossu, cu parere de rău: “Ţineam de mult, dragă Hossule, să-ţi mărturisesc că am avut puternice remuşcări că ţi-am zdruncinat doctoratul, mai ales că după aceea am fost adus în situaţia să acord doctorate pentru nişte lucrări deplorabile.”
- Deoarece nu a acceptat marxism-leninismul a fost înlăturat de la catedra de filosofie, lucrând tot restul vieţii in cadrul Bibliotecii Academiei.
- Îşi ieşea din minţi când cineva avea o părere nu tocmai bună despre operele sale. Petre Hossu afirmă în cartea sa Memorialul Lucian Blaga că “era însă o natură irascibilă, mai ales când bănuia rea-credinţă faţă de opera lui, denaturându-i sensul. Şi avea reacţii de-a dreptul isterice.”
- A fost propus pentru a primi premiul Nobel pentru literatură la iniţiativa lui Mircea Eliade, acest lucru nu a fost atestat cu dovezi.
“Dacă vrei să ajungi la fericire, atunci pune-ţi orice ca ţintă numai un singur lucru nu: fericirea.” – citat Lucian Blaga
Mersi frumos. Chiar uitasem de ziua aceasta. Imi place citatul „Dacă vrei să ajungi la fericire, atunci pune-ţi orice ca ţintă numai un singur lucru nu: fericire” dar, sincer nu stiam ca ii apartine lui Lucian Blaga
Ne bucurăm că articolul a fost de folos!
Da, citatul ales cu atenţie îi aparţine lui Lucian Blaga. 🙂