Mihail Sadoveanu, un nume important în literatura română, dar şi în anii nostri de liceu. 🙂  Îmi amintesc cu drag de Hanul Ancuţei, o operă deosebită, mai ales prin structura ei. În schimb, Zodia cancerului sau vremea Ducăi-Vodă nu a fost niciodată pe placul meu, recunosc,  dar este un unghi propriu. Vorba aceea, gusturile nu se discută.

Dacă tot am vorbit puţin despre opere, haideti să ne îndreptăm privirea spre autor. Să-i descoperim viaţa în curiozităţile de astăzi.

Curiozităţi despre Mihail Sadoveanu

1. În 1900 intenţionează să studieze dreptul în Bucureşti, dar la scurt timp renunţă pentru a se dedica literaturii.

2. A fost pasionat de tot ceea ce l-a înconjurat, de la natura la folclor şi naţiune, până la istorie şi război. Lucru evident în numeroasele sale lucrări.

3. A debutat cu volumul Povestiri, apreciat de George Călinescu ca fiind un volum are cuprinde toate temele dezvoltate în romanele ulterioare.

4. A avut unsprezece copii, dintre care trei fiice. Doar Profira şi Paul-Mihu au luat-o pe urmele tatălui, devenind scriitori.

5. Timp de noua ani a fost directorul Teatrului Naţional din Iaşi.

images

6. A fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, iar din 1921, membru al Academiei Române.

7. S-a implicat în viaţa politică încă de tânăr, ocupând diferite posturi, exact când România s-a aflat în perioada marilor schimbări.

8. În perioada instaurării regimului comunist, Mihail Sadoveanu sprijină noile autorităţi, trecând de la propria versiune de realism la doctrina comunistă a realismului socialist.

9. În 1948, după abdicarea Regelui Mihai şi instalarea regimului comunist la putere, Mihail Sadoveanu primeşte cele mai înalte poziţii care au fost acordate vreodată unui scriitor român.

10. În 1952 devine preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Academiei, cel care va modifică alfabetul limbii române. Se renunţă la litera Â, înlocuită de Î.

11. Despre opera sadoveniană, George Călinescu consideră că “pare să fie o creaţie monolitică, prin care un singur om reflectă o singură natură, universală, locuită de un singur tip de om, şi aduce aminte de o viziune similară a completitudinii arhaice aşa cum se găseşte în literatura poetului Mihai Eminescu.”

Vrei să descoperi mai multe despre Mihail Sadoveanu? Uite lista completă de cărți.

Dacă îţi plac curiozităţile noastre, te invităm să citeşti şi despre alţi scriitori.