Înainte de a citi curiozitățile despre Rodica Ojog Brașoveanu...
👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Rodica Ojog Brașoveanu și descoperă ce nu ai citit încă.

Rodica Ojog Brașoveanu s-a născut în București la 28 august 1939. Și pentru că este luna august aș vrea să vorbim despre domnia sa:

  1. A iubit Bucureștiul  interbelic pe care l-a descris în aproape toate romanele, cu toate că și-ar fi dorit să se nască în alta epoca: “Eu consider că mi-am ratat epoca, că m-am născut prea tărziu – mi-ar fi plăcut să prind „la belle epoque”, să zicem anii celui de-al doilea Imperiu, până în 1930.”(sursa1)
  2. A avut o adolescentă chinuita după 1948 deoarece era fiica de avocat “antidemocrat și fost deputat liberal”, o perioadă de sărăcie și lipsuri : “Ca adolescentă, am oftat tot timpul că m-am născut aici și nu la vreo trei mii de kilometri mai spre Vest” (sursa1).
  3. S-a înscris la Facultatea de Drept a Universității din București dar în 1956 a fost exmatriculată ca fiind împotriva regimului. Întoarcerea la facultate este condiționată de o „reabilitare” constând într-un an de muncă necalificată într-o fabrică unde să devină „fruntașă în producție”. Ca urmare la 20 de ani a lucrat ca muncitoare necalificată la fabrica de medicamente „Galenica”. După un an i s-a permis să se se înscrie la examenul de admitere la orice facultate. A terminat Facultatea de Drept la Iași în 1967.
  4. Și a început să scrie : în 1969 scenariu pentru televiziune “Crima din Cișmigiu”, primul roman polițist “Moartea semnează indescifrabil”, romane istorice, povestiri, piese de teatru, scenarii de televiziune – “ Am abordat aproape toate genurile, în cele 35 de romane pe care le-am scris până acum. Pare o cifra impresionantă, dar dacă mă gândesc la Agatha Christie, care a avut 90 de romane, sau la George Simenon (care e idolul meu și pe care îl ador), care a scris 187…”(sursa1)
  5. Și-ar fi dorit să locuiască într-un hotel de lux, nu își dorea să îi apară fotografia pe coperta cărților, își alegea personajele din viață reală, din baruri, de pe plaja, dintre cunoscuți, mixa caracterele unor persoane cunoscute, n-a avut televizor până în 1991 pentru că:” omoară serile și conversațiile”, scria de mână – “computerul mă umilește”, când începea un roman stabilea personajele – “Mă gândesc: despre cine am eu chef să scriu astăzi? Și îmi fac o lista cu măcar șase personaje de bază, pe care le știu foarte bine. Cu ei plec la drum.” Și țesea intriga în jurul lor. Ideea pentru romanul “Cianură pentru un surâs “ i-a venit la dentist – când asistenta mixa materialele pentru o plombă. Dar mai ales era o fire tonică și optimistă: “Mie nu-mi trebuie să ningă azi, că să-mi dau seama că ieri a fost frumos. De tânără și până mai încoace mi se întâmplă să mă trezesc dimineața fericita numai pentru faptul că exist. Sunt o fire optimista.”

A fost o femeie deosebită din toate punctele de vedere. Ne-a bucurat viața cu romanele ei. Este numita “Agatha Christie” a României. Și cu toate astea conform Wikipedia sunt doar 5 scenarii de televiziune scrise de ea și după romanele ei. De ce oare nu sunt 35 de filme după cărțile ei ? De ce la capitolul doamne în vârstă și cu o minte sclipitoare, pe Miss Marple o cunoaște o lume întreagă și pe Melania Lupu o cunostem doar noi, românii ? Rodica Ojog Brașoveanu s-a stins din viață în anul 2002. Cunosc un singur interviu televizat, l-am văzut acum aproape 25 de ani și mi-a rămas în minte. Pacat că nu și-a făcut nici o televiziune timp în 13 ani să facă interviuri cu ea ?

Ca să ne rămână ceva, ca să avem ce arata generațiilor viitoare. Dacă nu ați citit nici un roman polițist scris de Rodica Ojog Brașoveanu vă îndemn să încercați unul. Dacă o sa citiți unul, o sa le citiți pe toate, sunt la fel de bune ca cele scrise de Agatha Christie, poate chiar mai bune.

Surse : arhiva.formula-as.ro și wikipedia.org

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022