Astăzi curiozitățile noastre se conturează în jurul unei scriitoare, prima femeie din seria noastră de curiozități despre autori căreia încercăm să-i descoperim viața.

Curiozități despre Virginia Woolf

  1. Virginia Woolf s-a născut cu numele de Adeline Virginia Stephen în Londra în 1882.
  2. Părinții: mama Julia Prinsep Stephen și tatăl Sir Leslie Stephen. Ambii părinți fuseseră căsătoriți și rămăseseră văduvi, în consecință familia includea copii din trei căsătorii: Julia a avut trei copii cu primul ei soț, iar tatăl avea o fiică. Cei doi au avut împreună patru copiii, deci Virginia a putut considera că are doar trei frați de același sânge.
  3. Amintirile ei din copilărie totuși nu au fost legate de Londra, ci de St. Ives din Cornwall, unde familia își petrecea fiecare vară până în 1895. Aceste vacanțe au influențat mai târziu ficțiunea ei exprimată în cărțile scrise.
  4. Moartea bruscă a mamei în 1895, când Virginia avea 13 ani, și cea a surorii vitrege cu doi ani mai târziu, au dus la primele crize nervoase ale Virginiei. Moartea tatălui în 1904 a provocat cel mai serios colaps al ei și a fost internată în scurt timp.
  5. Mai târziu, s-a descoperit că aceste crize nervoase ale scriitoarei ulterioare perioadei depresive au fost influențate de abuzurile sexuale pe care Virginia și Vanessa, sora ei, le suferiseră din partea fraților vitregi.
  6. După moartea tatălui lor și cea de-a doua criză nervoasă a Virginiei, frații ei, Vanessa și Adrian au vândut casa din Hyde Park Gate și au cumpărat o casă în Gordon Square, din Bloomsbury.
  7. Virginia Stephen s-a căsătorit cu scriitorul Leonard Woolf în 1912. Deși soțul ei avea o situație materială precară, au menținut împreună o relație frumoasă.
  8. Virginia Woolf a început să scrie ca profesionist în 1905, inițial pentru Times Literary Supplement, cu un articol despre Haworth, casa familiei Brontë. Primul ei roman, The Voyage Out, a fost publicat în 1915 de către tipografia fratelui ei vitreg.
  9. Woolf a continuat să publice romane și eseuri cu un caracter intelectual, bucurându-se de succes atât din partea criticilor cât și a publicului. Multe dintre operele ei au fost publicate pe bani proprii la Hogarth Press. Ea a fost considerată ca fiind una din cele mai mari romanciere a secolului al XX-lea și unul dintre cei mai însemnați moderniști.
  10. A fost criticată de unii ca fiind antisemită, în ciuda faptului că era căsătorită cu un bărbat evreu. Ea scria in agenda sa: „nu-mi place vocea evreiască; nu-mi place rîsul de evreu”.
  11. După terminarea manuscrisului ultimului ei roman (publicat postmortum) Between the Acts, Woolf a căzut victimă depresiei asemănătoare cu cea pe care o mai avusese. Începutul celui de-al Doilea Război Mondial, distrugerea casei ei din Londra în timpul atacului prin surprindere, și primirea rece a biografiei sale de către un prieten- au agravat starea ei încât nu a mai putut să lucreze.
  12. Pe data de 28 martie 1941, Woolf s-a sinucis. Ea și-a îmbrăcat paltonul, i-a umplut buzunarele cu pietre și a intrat în râul Ouse din apropierea casei sale, unde s-a înnecat.
  13. În ultima ei scrisoare către soțul ei, scria:

„Simt cert că înnebunesc din nou. Simt că nu putem trece din nou prin încă o astfel de stare groaznică. Și de data aceasta nu mă pot însănătoși. Încep să aud voci și nu pot să mă concentrez. De aceea fac ce pare să fie cel mai bun lucru. Tu mi-ai oferit cea mai mare fericire care poate să existe. Nu cred că un cuplu ar fi putut să fie mai fericit până când a venit această boală teribilă. Nu mai pot lupta. Știu că îți stric viața, că fără mine vei putea lucra. Și tu o vei face, știu. Vezi, nici nu pot să scriu cum se cuvine. Nu pot citi. Tot ce vreau să spun e că îți datorez ție toată fericirea vieții mele. Ai fost foarte răbdător cu mine și încredibil de bun. Vreau să spun asta- toată lumea o știe. Dacă cineva ar fi putut să mă salveze, ai fi fost tu. Toate m-au părăsit cu excepția încrederii în bunătatea ta. Nu mai pot continua să-ți distrug viața. Nu cred că doi oameni ar fi putut să fie mai fericiți decât noi.”