Edgar Allan Poe 50 de Curiozități despre Viața și Opera sa

Edgar Allan Poe, figura enigmatică a literaturii gotice și părintele povestirii detectiviste, continuă să fascineze și să inspire generații de cititori și scriitori. Deși opera sa este bine-cunoscută pentru temele întunecate și atmosfera misterioasă, viața lui Poe este însăși o țesătură complexă de fapte neobișnuite, tragedii și aspirații remarcabile. Acest articol își propune să exploreze unele dintre cele mai interesante curiozități legate de viața și opera lui Edgar Allan Poe, oferind o fereastră către lumea sa unică și adesea de neînțeles. De la primele sale încercări literare până la moartea sa misterioasă, urmați-ne într-o călătorie prin viața fascinantă a lui Edgar Allan Poe.

Copilăria și educația lui Edgar Allan Poe

 • Nașterea și familia: Edgar Poe s-a născut pe 19 ianuarie 1809, în Boston, Massachusetts, ca fiu al actorilor Elizabeth Arnold Poe și David Poe Jr. Familia sa se confrunta deja cu dificultăți financiare și personale la momentul nașterii sale.
 • Nume Inspirat de Shakespeare: se speculează că a fost numit după Edgar, fiul Contelui de Gloucester din piesa „Regele Lear” a lui Shakespeare, piesă în care părinții săi jucau în anul nașterii sale.
 • Orfan la vârstă fragedă: Părinții lui Poe au murit când el era foarte mic; mama sa a decedat în 1811, iar tatăl său a abandonat familia anterior. Edgar avea doar doi ani când a rămas orfan de mamă, urmând să fie adoptat de familia Allan din Richmond, Virginia.
 • Relația cu familia Allan: Familia Allan, deși l-a adoptat pe Poe, nu i-a oferit niciodată numele de familie sau o moștenire formală. John Allan, capul familiei, avea o relație fluctuantă și adesea tensionată cu Poe, marcată de neînțelegeri și dezacorduri, în special pe teme financiare.
 • Talentul Literar din Familie: Edgar Allan Poe a împărtășit pasiunea pentru literatură cu fratele său, William Henry Leonard Poe, care a fost de asemenea poet. Sora lor, Rosalie Poe, s-a dedicat artei caligrafiei, fiind profesoară de caligrafie.
 • Un talent înnăscut: Până la 13 ani, Poe scrisese destulă poezie cât pentru o carte, dar directorul școlii l-a convins pe tatăl său să nu permită publicarea acesteia.
 • Educația: Poe a avut parte de o educație de calitate, studiind inițial în Anglia la Manor House School, apoi în Statele Unite la Universitatea din Virginia. Cu toate acestea, a fost nevoit să părăsească universitatea după un an din cauza datoriilor de jocuri de noroc și a lipsei de sprijin financiar din partea lui John Allan.
 • Abandon Universitar din Cauza Datoriilor: Visul lui Edgar Allan Poe era să devină scriitor, ca idolul său, poetul Lord Byron. Tatăl său adoptiv nu l-a susținut financiar pentru a-și finaliza educația universitară la Universitatea din Virginia. Poe a încercat să acopere costurile rămase prin jocuri de noroc, un obicei care i-a marcat întreaga viață. În cele din urmă, a fost nevoit să abandoneze universitatea din cauza acumulării datoriilor de jocuri de noroc. Refuzând să se întoarcă în casa familiei Allan din Richmond, Poe s-a mutat la Boston.
 • Prima carte publicată la doar 18 ani: La scurt timp după ce a abandonat Universitatea din Virginia, Edgar Allan Poe și-a publicat prima carte, „Tamerlane and Other Poems”, în 1827, sub pseudonimul „Un bostonez„. Nu a avut succes pe piața literară, fiind publicată în 50 de exemplare. Astăzi se estimează că mai există doar 12 exemplare ale acestei cărți.
 • Un Viitor Militar Promițător: După publicarea cărții „Tamerlane and Other Poems”, Poe s-a înrolat în Armata Statelor Unite ca soldat simplu în 1827. A fost repartizat la Primul Regiment de Artilerie și a avansat rapid la gradul de Sergent Major pentru Artilerie în doar doi ani. Totuși, Poe a părăsit brusc armata pentru a începe studiile la Academia Militară West Point. Disciplina strictă a academiei l-a făcut să se simtă constrâns și plictisit. Și-a ocupat timpul scriind poeme satirice despre instructorii săi, înainte de a renunța la academie după doar un an pentru a-și urma cariera în scris.
 • Un Atlet Neașteptat: Deși mulți îl percep pe Edgar Allan Poe ca pe un scriitor melancolic și retras, el era, de fapt, un sportiv talentat. Poe excela la box, săritura în lungime, canotaj și înot. A deținut un record local impresionant, înotând șapte mile contra curentului pe râul James din Richmond, Virginia.
 • Tensiunile financiare și plecarea de acasă: Dificultățile financiare și tensiunile continue cu John Allan l-au determinat pe Poe să părăsească casa Allan și să încerce să își construiască o carieră independentă. Acesta a fost un moment decisiv, marcând începutul luptei sale pentru a se susține financiar prin scriere.
 • În căutarea unui loc în lume: Perioada de după părăsirea casei Allan și eforturile sale de a se stabili profesional și personal au fost marcate de incertitudine și dificultăți. A lucrat în diferite roluri editoriale și a continuat să scrie, încercând să găsească un echilibru între pasiunea sa literară și nevoia de stabilitate financiară.
 • S-a Căsătorit cu Verișoara sa: În 1836, Poe s-a căsătorit cu verișoara sa de gradul întâi, Virginia Clemm, pe când ea avea 13 ani, iar el 27. Acest lucru poate părea ciudat după standardele de astăzi, dar era comun în acea perioadă.
 • Moartea Soției: În iarna anului 1847, Virginia moare de tuberculoză la vârsta de doar 24 de ani. Multe dintre povestirile și poemele lui Poe despre femei care mor sau sunt deja moarte au fost scrise în perioada bolii Virginiei. Poe a publicat doar câteva lucrări în cei doi ani dintre moartea Virginiei în 1847 și propria sa moarte în 1849.
 • Moartea Enigmatică: Dispariția lui Edgar Allan Poe în 1849, găsit ulterior delirant pe străzile din Baltimore, a adăugat un ultim capitol enigmatic vieții sale. Moare la 7 octombrie 1849, la doar 40 de ani, fără o autopsie și cu o cauză de deces neclară, „congestie cerebrală”. Moartea sa rămâne învăluită în mister. Înmormântat rapid, speculațiile privind sfârșitul său variază de la crimă la boli necunoscute.
 • Necrologul lui Poe, Scris de un Rival: Rivalitățile literare din viața lui Poe au atins apogeul la moartea sa. Rufus Griswold, adesea criticat de Poe, a scris un necrolog negativ care îl descria pe Poe ca fiind un libertin, alcoolic și dependent de opiu. Griswold a scris despre asta și în biografia sa, „Memoir of the Author”, utilizând documente falsificate pentru a-l prezenta pe Poe într-o lumină extrem de negativă. Deși opera lui Griswold a influențat negativ generații de cititori în privința caracterului lui Poe, nimic nu i-a putut diminua geniul poetic etern găsit în lucrările sale.

edgar allan poe poetul - portret alb negru

Opera lui Edgar Allan Poe și Critica literară

 • „Corbul” Inspirat de Charles Dickens: Cel mai faimos poem al lui Poe, apreciat atât în timpul vieții cât și postum, a fost „Corbul”. Publicat în ianuarie 1845, poemul l-a făcut pe Poe un nume cunoscut aproape instant. Puțini știu că rolul corbului vorbitor ar fost inspirat de Charles Dickens. Când Poe a recenzat romanul lui Dickens, „Barnaby Rudge”, în 1840, l-a amuzat să afle că personajul pasării vorbitoare, Grip, era bazat pe corbul de companie al lui Dickens (de asemenea, numită Grip). La patru ani după, când Poe a publicat „Corbul”, puțini critici literari au fost surprinși să descopere corbul vorbitor inspirat de opera și animalul de companie personal al lui Dickens.
 • Crearea propriei reviste, numită „The Stylus”: a fost cea mai mare ambiție a lui Poe. Inițial intenționând să o numească „The Penn”, ca o referință la statul Pennsylvania, unde locuia atunci, numele servea drept un joc de cuvinte cu „pen” (stilou), având aceeași pronunție. Pentru a evita asocierile regionale care ar putea limita baza de cititori, în cele din urmă a schimbat numele în „Stylus”, păstrând jocul de cuvinte, dat fiind că „stylus” este sinonim cu „pen”. Poe și-a propus ca revista să stabilească un nou standard pentru literatura americană și a început să caute colaboratori potențiali încă din 1840. Totuși, depresia economică din acea perioadă însemna că nu putea găsi suportul financiar necesar pentru revistă. Poe a refuzat să renunțe și, în scrisorile către prietenii săi, a făcut clar că plănuiește să continue să împingă proiectul înainte până la moarte. Din nefericire, decesul său în 1849 a pus capăt și planurilor sale pentru revistă.
 • Primul scriitor profesionist: Edgar Allan Poe este considerat primul scriitor profesionist renumit din America, fiind și un critic literar și teoretician de seamă. A trăit din scris, devenind astfel prototipul „artistului flămând”. A contribuit la critica literară prin lucrări precum recenziile sale incisive publicate în „Southern Literary Messenger” și a teoretizat despre creația literară, exemplificată fiind în eseurile sale ca „The Philosophy of Composition”. Susținea că o poezie ar trebui să fie scurtă, să aibă un efect unic și intens asupra cititorului și să fie creată cu o meticulozitate aproape matematică. Poe credea în ideea de „unitate de efect”, prin care toate elementele unei lucrări literare ar trebui să contribuie la realizarea unui singur efect asupra cititorului.
 • Manualul despre cochilii: Edgar Allan Poe a scris și un manual despre cochilii, intitulat „The Conchologist’s First Book”, în 1839, având adesea subtitlul „Or, A System of Testaceous Malacology”. Poe a bazat această lucrare pe „Manual of Conchology”, scris inițial de prietenul său, Thomas Wyatt, care i-a permis lui Poe să scrie o carte pe baza propriei sale lucrări. Cartea s-a vândut complet în decurs de două luni de la publicare, însă Poe nu a primit niciun drept de autor din vânzări. A primit drepturi de autor doar pentru a doua și a treia ediție ale cărții.
 • Critica contemporanilor: Poe a fost cunoscut pentru recenziile sale acide și adesea brutale ale lucrărilor contemporanilor săi. A criticat lucrări ale unor scriitori precum Henry Wadsworth Longfellow, pe care îl acuza de plagiat, și Nathaniel Hawthorne, deși recunoștea talentul acestuia. Abordarea sa directă și uneori nemiloasă a făcut din Poe o figură controversată în cercurile literare ale timpului.
 • Standardul de originalitate: Poe punea un accent deosebit pe originalitate în literatură, respingând imitația și pledând pentru inovație și creativitate. Critica sa promova ideea că literatura ar trebui să exploreze noi teritorii tematice și stilistice, în loc să repete formule consacrate.
 • Influența asupra criticii literare: Lucrările critice ale lui Poe au influențat dezvoltarea teoriei literare, în special în ceea ce privește analiza structurală a poeziei și prozei. Opiniile sale asupra importanței efectului și a unității în lucrările literare au fost precursoare ale unor mișcări literare ulterioare, cum ar fi modernismul.
 • Contribuții la teoria genului: Prin recenziile și critica sa, Poe a contribuit și la definirea și aprecierea genurilor literare precum povestirea scurtă și povestirea detectivistă. El a teoretizat despre importanța conciziei și a focului narativ în povestirile scurte, stabilind standarde care sunt respectate și astăzi.
 • Rolul criticii: Poe vedea critica literară nu doar ca pe o evaluare a lucrărilor literare, ci și ca pe un mijloc de a îmbunătăți gustul literar și de a promova standardele de scriere. Pentru el, criticul avea un rol esențial în dezvoltarea literaturii, oferind ghidare atât scriitorilor cât și cititorilor.

edgar allan poe si corbul

Relațiile lui Edgar Allan Poe cu alte figuri literare

 • Ralph Waldo Emerson: Poe și Emerson au avut o relație tensionată, marcată de diferențe filosofice și literare. Poe l-a criticat pe Emerson, liderul mișcării transcendentaliste, numindu-l „the jingle man” pentru stilul său poetic pe care îl considera lipsit de substanță.
 • Henry Wadsworth Longfellow: Poe și Longfellow au avut o relație complicată, marcată de acuzații de plagiat din partea lui Poe. Poe a susținut că Longfellow, unul dintre cei mai populari poeți ai timpului, a furat din lucrările europene și chiar din ale sale. Criticile lui Poe față de Longfellow au fost văzute de mulți ca fiind motivate de invidie sau de dorința de a-și atrage atenția asupra propriilor sale lucrări.
 • Nathaniel Hawthorne: Deși Poe a criticat lucrările multor contemporani, el a avut o admirație profundă pentru Hawthorne. Poe a recenzat pozitiv colecția de povestiri „Twice-Told Tales” a lui Hawthorne, lăudându-i imaginația și stilul. Poe considera că Hawthorne a reușit să exploreze adâncimile psihologiei umane și a realităților americane într-un mod care rezona cu propriile sale preocupări literare.
 • James Russell Lowell: Lowell și Poe au avut o relație inițial prietenoasă, cu Lowell scriind chiar o biografie în mare parte laudativă despre Poe. Cu toate acestea, relația lor s-a răcit ulterior, posibil din cauza schimbărilor în percepția publică asupra lui Poe și a propriilor lupte personale ale lui Lowell.
 • Charles Dickens: Poe a avut o întâlnire cu Dickens în timpul vizitei scriitorului englez în Statele Unite în 1842. Poe spera că Dickens îl va ajuta să-și publice lucrările în Anglia. Deși Dickens nu a reușit să ofere sprijinul sperat de Poe, cei doi au împărtășit o respect reciproc, iar Poe a fost influențat de opera lui Dickens, în special în ceea ce privește explorarea aspectelor sociale și psihologice în literatură.

poetul edgar allan poe in conflict cu diversi scriitori pe care i-a criticat

Edgar Allan Poe și Influența europeană

 • Charles Baudelaire și traducerile în franceză: Poetul francez Charles Baudelaire a fost profund influențat de Poe, pe care l-a considerat un suflet înrudit. Baudelaire a tradus multe dintre lucrările lui Poe în franceză, introducându-l pe scriitorul american publicului francez și european.
 • Impactul asupra simbolismului și decadentismului: Opera lui Poe a influențat mișcările literare europene, cum ar fi simbolismul și decadentismul. Tematica sa obscură, explorarea abisurilor psihice umane și stilul său evocator au rezonat cu preocupările estetice ale acestor mișcări, care valorizau simbolul și explorarea aspectelor întunecate ale existenței umane.
 • Arthur Conan Doyle și nașterea romanului detectiv: Poe este adesea creditat cu inventarea genului detectivistic prin povestirile sale care îl au în centru pe C. Auguste Dupin. Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes, a recunoscut influența lui Poe asupra propriei sale lucrări, considerându-l un predecesor valoros și un model pentru structura și tehnica narativă a poveștilor sale cu detectivi.
 • Influența asupra literaturii gotice și horror: Scrierile lui Poe au avut un impact major asupra dezvoltării genurilor gotic și horror în Europa. Elementele de supranatural, atmosfera tensionată și explorarea fricii și a morții din lucrările sale au inspirat scriitori europeni să exploreze aceste teme în propriile lor opere.
 • Receptarea critică europeană: Poe a fost, în general, mai bine primit și apreciat în Europa decât în țara sa natală, în special în Franța, unde criticii literari și publicul au fost fascinați de complexitatea și originalitatea operei sale. Acest entuziasm european a contribuit la consolidarea reputației internaționale a lui Poe și a influențat modul în care opera sa a fost reevaluată ulterior și în Statele Unite.
 • Influența asupra modernismului european: Ideile și tehnica literară ale lui Poe au avut, de asemenea, un impact asupra unor scriitori moderniști europeni, care au apreciat explorarea sa a iraționalului și a subconștientului, precum și utilizarea inovatoare a perspectivelor narative și a structurii narative.

Edgar Allan Poe și Influența europeană

Edgar Allan Poe și cultura populară

 • Cinema: Filmele au fost un mediu prolific pentru adaptările lucrărilor lui Poe, variind de la transpuneri directe ale poveștilor sale la inspirații mai libere bazate pe temele și atmosfera sa distinctă. Regizori precum Roger Corman au realizat în anii ’60 o serie de filme bazate pe lucrările lui Poe, cu Vincent Price în rolul principal, printre care „The Fall of the House of Usher” și „The Pit and the Pendulum”. Opera lui Poe a inspirat, de asemenea, filme de groază, thriller-uri psihologice și chiar animații.
 • Muzică: Influența lui Poe în muzică traversează mai multe genuri, de la rock și metal la muzică clasică și electronică. Artiști și trupe precum The Alan Parsons Project, cu albumul lor „Tales of Mystery and Imagination”, și compozitori clasici precum Claude Debussy, care a început să lucreze la o operă bazată pe „The Fall of the House of Usher”, au fost inspirați de lucrările lui Poe. Tematica întunecată și atmosfera misterioasă a operei sale rezonază în mod special cu genuri muzicale care explorează aspecte similare.
 • Teatru: Adaptările teatrale ale lucrărilor lui Poe evidențiază versatilitatea narativă și intensitatea emoțională a scrierilor sale. Piesele de teatru și spectacolele one-man-show bazate pe viața și opera lui Poe explorează adesea complexitatea psihologică a personajelor sale și atmosfera gotică distinctivă.
 • Artă vizuală: Poe a influențat și artiști vizuali, de la pictori la ilustratori și creatori de benzi desenate. Reprezentările vizuale ale scenelor din lucrările sale, portretele imaginare ale lui Poe și interpretările artistice ale temelor sale de moarte, nebunie și iubire obsesivă se regăsesc în galerii și publicații de artă.
 • Literatura contemporană și media: Prezența lui Poe în literatura contemporană și alte medii, cum ar fi benzi desenate, jocuri video și seriale de televiziune, arată că temele și personajele sale rămân relevante. Scriitori și creatori de conținut îl citează adesea pe Poe ca sursă de inspirație pentru explorarea unor teme similare de mister, teroare și explorare psihologică.
 • Cultura populară și merchandising: Figura lui Poe a devenit iconică în cultura populară, cu reprezentări în tricouri, postere, păpuși și alte forme de merchandising. Evenimente precum lecturi publice ale lucrărilor sale și festivaluri dedicate lui Poe subliniază impactul său continuu asupra culturii populare.

edgar allan poe si cultura populara

Publicații și recunoașterea post-mortem a lui Edgar Allan Poe

 • Publicații timpul vieții lui Poe: Edgar Allan Poe a publicat lucrările sale în diverse reviste literare ale vremii, cum ar fi „Southern Literary Messenger” și „Graham’s Magazine”, dar nu a beneficiat de protecție solidă a drepturilor de autor, ceea ce a însemnat că adesea nu a câștigat suficient din scrierile sale. „The Raven”, publicată inițial în „Evening Mirror” în 1845, este una dintre puținele lucrări care i-a adus o recunoaștere semnificativă în timpul vieții, dar fără beneficii financiare pe măsură.
 • Lupta pentru drepturile de autor: În acea perioadă, legislația privind drepturile de autor era slab dezvoltată în Statele Unite, ceea ce a limitat capacitatea lui Poe de a controla și monetiza republicările lucrărilor sale. Această situație a contribuit la problemele financiare continue cu care s-a confruntat Poe.
 • Creșterea recunoașterii postume: După moartea lui Poe în 1849, lucrările sale au început să fie apreciate și studiate mai intens. Charles Baudelaire a tradus multe dintre lucrările sale în franceză, contribuind semnificativ la popularizarea lui Poe în Europa. Aceste traduceri au fost publicate în colecții precum „Histoires extraordinaires” (1856) și „Nouvelles histoires extraordinaires” (1857), marcând începutul aprecierii lui Poe în cercurile literare europene.
 • Impactul asupra literaturii: Recunoașterea lui Poe ca pionier al povestirii scurte și al genului detectivistic a crescut odată cu trecerea timpului. Critici și academicieni precum T.S. Eliot și Harold Bloom au studiat și comentat opera lui Poe, recunoscându-i contribuția inovatoare la literatura americană și mondială.
 • Instituții educaționale: Mai multe școli și instituții au fost numite în onoarea lui Poe, ca o recunoaștere a impactului său cultural. De exemplu, Edgar Allan Poe Middle School în San Antonio, Texas, și Edgar Allan Poe Elementary în Chicago, Illinois, sunt doar două exemple ale instituțiilor care îi poartă numele.
 • Adaptări și influențe: Opera lui Poe a inspirat o gamă largă de adaptări în film, teatru și alte forme de artă. De exemplu, seria de filme regizate de Roger Corman în anii ’60, cunoscute pentru adaptările gotice ale povestirilor lui Poe, a consolidat prezența autorului în cultura populară.
 • Onoruri și comemorări: Poe a fost comemorat și onorat în diverse moduri, inclusiv prin numirea premiului Edgar Award, acordat de Mystery Writers of America pentru realizări deosebite în genul misterului. De asemenea, există mai multe muzee dedicate vieții și operei sale, inclusiv Edgar Allan Poe Museum din Richmond, Virginia, care păstrează și expune obiecte diverse legate de viața și lucrările lui Poe.

mormantul lui edgar allan poe