spine-527991_960_720Marketingul cărților din afara spațiului geografic românesc este convingător, se știe, realizat cu foarte mulți bani și implicare solidă din partea celor mai bune agenții de marketing sau de creație la nivel internațional. Editurile din România preferă să traducă acele cărți deoarece au publicitatea gata făcută, ceea ce nu se poate spune despre cărțile autorilor români cunoscuți sau mai puțin cunoscuți.

Dacă ești genul de cititor care preferă ca personajul principal să fie Anne-Marie și nu Ana-Maria,  John și nu Ion, lasă-mă să-ți spun că autorii români s-au conformat deja și adeseori acțiunea romanului se petrece peste hotare sau personajele au diverse naționalități.

Nu că aș fi naționalistă, pentru că nu sunt, dar am avut în ultimul timp câteva surprize foarte plăcute citind… autori români.

Și-acum, motivele pentru care ar trebui să mai dai o șansă cărților românești:

  1. Vei avea repere cunoscute (locuri, obiceiuri, persoane) și te vei identifica mai ușor cu personajele cărților.
  2. Nu vei avea parte de o traducere care te va băga în ceață referitor la ceea ce a vrut autorul să comunice cititorului. Da, uneori traducerile lasă de dorit.
  3. Piața românească de carte ține pasul cu ceea ce este nou, așa că ai de unde alege genuri diferite de cărți: ficțiune, fantasy, polițiste, romane de dragoste, drame, Y.A., lecturi motivaționale, cărți de aventuri etc.
  4. Vei putea fi în contact direct cu autorul cărților prin intermediul paginilor de Facebook sau blogurilor. Scriitorii români sunt renumiți prin faptul că răspund cu drag cititorilor și păstrează o strânsă legătură cu ei.
  5. Piața de carte din România a cunoscut o expansiune pregnantă în ultimul timp, cu siguranță există un motiv bun pentru aceast fapt. Asta s-a văzut mai ales la ultimele târguri organizate de carte, precum Gaudeamus și Bookfest.
  6. Pentru că îți vei îmbogăți cunoștințele de limba română cu expresii autentice românești.
  7. Dacă niciunul dintre motivele de mai sus nu te-au convins, citește măcar de curiozitate sau ca să ne demonstrezi că nu este așa. Poftim, am aruncat mănușa! 🙂

Voi ce părere aveți despre piața de carte din România?

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022