De ce trebuie să citim

De ce trebuie să citim? Habar nu am. Eu citesc pentru că așa simt. Voi de ce citiți? Hai, vă rog! Fără bazaconii redundante și floricele frumos caligrafiate de setea de a ieși cu orice preț în evidență. Nu vreau să îmi vorbiți despre „ nopsce te ipsum”, ”ergo cogito, ergo sum”, iar eu promit că nu am să vă vorbesc despre Mâna lui Dumnezeu versus Mâna Adevărului atât de frumos așezată în lumină de strigătul lui Kierkegaard.

Eu citesc, noi citim, voi citiți. Ok, am înțeles! Dar de ce? Care este raționamentul imboldului? Când s-a declanșat Scânteia?

descărcare (1)

Poate că v-ați apucat de citit doar pentru a ucide clipele vide din existențele voastre, poate că din curiozitate sau din nevoia de a umple golul lăuntric cu ceva.

Nu vreau să fac vreun soi de „ Booklist” sau „Wishlist”, ar fi mult prea dificil pentru mine, pentru că fiecare carte pe care am citit-o a contribuit, într-o măsură mai mare sau mai mică, la clădirea felului în care gândesc și mă exprim. Anumite cărți m-au pălmuit zdravăn, arătându-mi viața, acea ”bătrână-fecioară” despuiată de secrete, pe care uneori o mai înșelăm, încornorând-o cu beția sfidării noastre. Alte cărți mi-au smuls lacrimi care s-au impregnat în acele file, alături de sudoarea creatorului, sau, dimpotrivă, m-au înfiorat, născând în mine nevoia de a merge până la capăt purtând în sertarele sufletului un anumit ideal.

citit_01

Este evident că între mesajul cărții pe care o citești și sentimentele ”realității tale” este o strânsă corelație. Poate că tocmai de aceea zeii din copilărie se transformă în demonii adolescenței, pentru ca mai apoi să devină cârja senectuții. Nu vreau să vorbesc despre epigonism, despre influența ”zeului” asupra ”omușorului”, pentru că știți și voi, granița dintre discipol și epigon este foarte fragilă. Dar nu aceasta este tema…

De ce citim? Citim ca să ne regăsim sau ca să ne pierdem în diverse roluri? Poate că, nu de puține ori, am împrumutat măcar o fărâmă din existențele unor personaje, poate că un anume scriitor a reușit să ne zdruncine din temelii felul de a fi și poate că în sufletele unora s-a născut ideea de a scrie. Sunt sigur că ați citit în diverse ipostaze: iarna, la gura sobei, cu o cană de ceai  cald alături; primăvara pe verandă sau pe balcon, adulmecând izul renașterii și al exploziei sinestezice; vara, în natură, respirând odată cu fiecare fir de iarbă; toamna, în dansul plumbuirilor nostalgice.

Cei care cu adevărat le place să citească știu că nu se vor opri niciodată, pentru că fiecare carte este o provocare și, în același timp, o viață care se împletește cu a sa, un soi de aureolă care îți inoculează în suflet o senzație pe care nici un cuvânt nu o poate descrie așa cum se cuvine.

Mărturisesc că, citind cu asiduitate, am jucat nenumărate roluri. Am fost Julian Sorel, profesorul Humbert, carnalul Bel-Ami, mămosul Silas Marner, visătorii Bouvard și Pecuchet. Am stat de veghe în lanul de secară, m-am întâlnit pe la sindrofii cu Gatsby, am cunoscut Brăila prin ochii lui Fănuș Neagu, am strigat odată cu Faulkner, am lăsat să intre în mine zvârcolirile lui D.H. Lawrence, am conspirat în numele trandafirului, m-am creștinat la fiecare carte a lui Steinhardt, am privit înainte cu mânie după fiecare carte a lui Cioran. Aproape că încă nu-mi vine să cred că am plâns la finalul din ” Bătrânul și marea” a lui Hemingway, la fel cum după ce am citit „Ciuma” de Camus am privit cerul cu alți ochi, de parcă abia atunci aș fi descoperit celestul sacru. M-am îndrăgostit de viață odată cu fiecare carte a lui Paler, am fost copilul lui Creangă, înamoratul din versurile lui Eminescu, clăcașul din romanele lui Sadoveanu, patima din versurile lui Panait Cerna ( poetul meu favorit), am descoperit hazul și ironiile încă ale naibii de actuale ale consăteanului meu, I.L. Caragiale, am… Dar mai bine mă opresc aici, pentru că au fost mii și mii de roluri, mii și mii de personaje care și-au picurat în mine o fărâmă din trăirismul lor, tumultos sau anost, strecurând în mine beatitudinea lucrurilor mărunte și stindardul arzătoarelor idealuri.

Citiți, oameni buni! Citiți oriunde și oricând! Citiți cu ochii sufletului și povestiți-le celorlalți cu buzele inimii!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

POST A COMMENT.