De vorbă cu Andrei Trifănescu despre Specimenul

Luna aceasta, cu ocazia împlinirii a un an de la debutul său literar am stat de vorbă cu Andrei Trifănescu și iată ce a ieșit:

1.Cine este Andrei Trifănescu?

Andrei Trifănescu, dincolo de ceea ce pot observa oamenii pe facebook, este un om foarte sociabil, pus mereu pe glume și dornic să aibă în jurul lui o mulțime de prieteni. Este un visător și un sălbatic, în sensul figurat al cuvântului. Îi place să călătorească, să cunoască oameni și să exprime sincer tot ceea ce gândește și simte. Încă speră în bunătatea umană și încearcă să ofere sprijin tuturor. Citește și scrie atunci când poate, iar când nu face asta, încearcă să treacă examenele de la facultate. Dar pentru oricare alte adăugări, dați-i un mesaj pe facebook. Răspunde întotdeauna.11350389_980045062026965_720913740_n

2.Vorbește-ne despre Specimenul și ca roman de sine stătător și ca parte dintr-o trilogie.

Specimenul a luat naștere ca o încercare. Niciodată nu am scris SF până la această carte. M-am remarcat cu horror-ul și eroticul. La un moment dat voi reveni la acestea. Deși a început ca o tatonare a unui nou gen, Specimenul a evoluat mai mult de cât mi-am închipuit. Evoluția acțiunii m-a surprins și pe mine la un moment dat. La nivel de trilogie-serie (pentru că încă nu sunt sigur unde se va opri povestea), romanele vor fi supuse aceluiași proces la care a fost supus și Specimenul. Acțiune continuă și alertă, focalizare pe personaje (mai prezentă decât în primul roman) și mai ales condiția ca povestea să fie învăluită în mister. Mereu va rămâne câte ceva ascuns. Mereu vor exista răsturnări de situație ade genul: adevărul este de fapt minciună. Practic, nelămuririle și întrebările vor fi rezolvate abia după ce va fi scrisă și ultima carte.

3.Ce crezi că diferențiază Specimenul de alte romane din același gen literar?

O parte dintre cititori au susțin că Specimenul se aseamănă cu Jocurile Foamei sau alte romane din aceeași nișă. Doar ca mai apoi, după citirea romanului, să reconsidere acest lucru (asta-i de prin recenziile citite). Niciodată nu m-am concentrat asupra diferențelor dintre romanul meu și altele aparținând aceluiași gen. Poate că este vorba despre poveste. Sau despre modul în care aceasta se desfășoară. Dar cititorii ar trebui să concluzioneze asta, căci ei sunt cel mai puternic critic.

4.Când ți-ai dat seama că-ți dorești să scrii cărții?

Primul gând în direcția scrisului a înflorit în momentul în care i-am cerut tatălui meu să-mi cumpere o anumită carte. Nu îi plăcea genul și a trebuit să insist până la exasperare. Am avut-o într-un final, iar după ce am citit-o, am devenit obsedat de ea. În acel moment am început să îmi imaginez cum ar arăta stând în bibliotecă, imediat lângă un roman cu numele meu pe el. Dar de la această întâmplare și până am început concret să aștern cuvinte pe hârtie, a trecut ceva timp.

5.Cât de greu ți-a fost să-ți faci debutul pe piața românească de carte?11329005_980045088693629_692109903_n

Nu a fost foarte greu. A trebuit doar să fiu stăruitor în ceea ce mi-am dorit. Trebuie să recunosc că în moment de față, aruncând o privire în trecut, cel mai probabil că aș fi procedat diferit. Dar cu toții suntem începători la un moment dat și trebuie să învățăm din greșeli.

6.Care a fost cea mai mare frică a ta când ți-ai văzut cartea în librării?

Mai corect este că mi-am văzut cartea doar într-o librărie, anume în Cărturești Constanța. Editura nu s-a sinchisit să distribuie cartea o bună perioadă de timp. Dar am fost extrem de fericit în momentul în care am văzut-o în Constanța. Nu am simțit nici o frică. Doar împlinire.

7.Ai ales tu editura sau ea te-a ales pe tine?

În România se obișnuiește ca scriitorul să trimită mesaje către edituri. Iar când una te acceptă, te poți considera norocos. Practicile inverse se adresează doar persoanelor foarte cunoscute. La fel am trimis și eu un mail, iar de acolo s-au declanșat lucrurile.

8.Ce sfaturi le poți da celor care își doresc să publice?

Așa cum am spus mai sus, eu am persistat pentru ca acest lucru să se întâmple. Asta le-aș sugera și celor care visează ca într-o zi să-și strângă la piept cartea. Persistați cu visul vostru până când acesta se îndeplinește. Și, odată cu asta, continuați să scrieți. Cât de des puteți.

9.Când vom putea găsi în librării următorul tău roman?

Din nefericire pentru cei care așteaptă continuarea, datorită anumitor complicații, nu pot să ofer această informație, dar știu sigur că Răscoala Specimenelor așteaptă cuminte momentul în care va fi publicată. Cu ce pot fi sigur este că după ce mă voi întoarce din USA, va apărea un roman total diferit față de orice creație ieșită din mâinile mele până acum.

10.Câteva cuvinte pentru cititorii Goodread.ro

Citiți mult. Scrieți cât vă face să vă simțiți bine. Și căutați mereu să fiți liniștiți și împăcați cu voi înșivă. Dacă vreți să vorbiți direct cu mine, nu ezitați să-mi trimiteți un mesaj.