În perindările mele prin blogosfera cărturarilor (dacă pot spune așa) am dat de Claudiu și de al său blog – Cărți Alese. Mi-am zis că trebuie să vă fac și vouă cunoștință cu el, așa că i-am pus câteva întrebări!

Bună, Claudiu! Mă bucur tare mult că ți-am găsit blogul! Pentru început o să te rog să te prezinți cititorilor noștri!

Bună! Sunt Claudiu. Am 20 de ani şi sunt student. Când alţii se apucau de vicii, eu mă pierdeam printre paginile cărţilor ;).

Dar blogul? Cum a luat el ființă?

Am început să postez pe blog din 2010. Titlul Blogului Cărţi Alese mi-a venit în minte rapid şi am început să scriu despre noile apariţii editoriale din România, dar şi din străinătate. Am fost încurajat de o persoană să scriu pe blog, iar la scurt timp am fost contactat de o editură şi am început să promovez cărţi în exclusivitate şi să organizez concursuri. În aceşti ani, cu ajutorul editurilor, sute de cărţi au ajuns în mâinile cititorilor fideli.

Cum ai descoperit cărțile?

Am citit un roman care m-a impresionat în generală şi acela a fost David Copperfield de Charles Dickens. Pur şi simplu am empatizat cu personajul principal.

Care e cartea ta preferată?

Anii trec şi trec, iar în fiecare an fiecare dintre noi vor fi impresionaţi de cărţi noi. Dacă ne gândim bine ar fi imposibil să alegem o carte. Ce-i drept îmi place când descopăr autori, cărţi noi şi mă simt legat de noi romane, dar o carte la care mă întorc mereu este singurul roman al scriitoarei Emily Bronte, La răscruce de vânturi. De ce? Pentru că este excepţională.

Ce faci când nu îți place o carte?

Se întâmplă rar, dar mă ambiţionez şi încerc să o termin chiar dacă mi-e greu. Câteodată finalul sau cea de-a doua parte a cărţii îşi poate schimba cursul, dar nu de fiecare dată.

Ai vreo carte care pur și simplu nu îți place? Dar vreun autor?

Nu cred. Depinde foarte mult de ce vrei să transmiţi şi cum transmiţi. În liceu profesorii aproape îmi interziceau să citesc Paulo Coelho, dar eu bineînţeles că am făcut ce nu trebuia şi am citit. Mie unul îmi place. Nu sunt capodopere, dar unele cărţi sunt reuşite. Fiecare autor poate avea un defect sau poate să urmeze o anumită reţetă. Nu-mi plac acele cărţi care se vor a fi inovatoare. Nu cred că eşti original dacă în titlul cărţii găseşti cuvintele *Suge-o* sau *Pussy*.

Carte sau film? Ce preferi?

Carte! Îmi place să citesc o carte şi apoi să vad dacă ecranizarea se apropie de carte. Sunt cazuri fericite, dar multe ecranizări nu ajung la rangul cărţii.

Ai avut parte de provocări de-a lungul „carierei” de blogger?

Da. Viaţa intervine. Problemele personale. De foarte multe ori am scris chiar dacă nu puteam sau chiar nu mă simţeam bine. Câteodată este imposibil. Eu unul am acest blog de cinci ani. Blogul îmi ştie şi zâmbetele, dar şi lacrimile. Câteodată am scris pe blog anumite postări, iar una chiar a fost foarte apreciată.

Ce nume de scriitor îți trece acum prin minte?

Virginia Woolf!

Ce planuri de viitor ai? (Cu blogul și nu numai… dacă se poate ști)

Păi vreau să ajung un om împlinit, bătrân. Să ajung să am 50 de ani şi să scriu pe blog. Să ajung să citesc tot ce mi-am propus. Să fiu un pensionar fără griji şi să citesc pe terasă împreună cu soţia mea dragă.

Un gând de încheiere!

Citiţi ce doriţi. Nu trebuie să vă limiteze cineva. Trăiţi viaţa fără regrete şi lăsaţi în urmă greutăţile.

Dacă v-au plăcut răspunsurile lui Claudiu, vă invit să-i citiți blogul și să îl votați în Topul Blogurilor de Cărți din România!

poate

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022