Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Maria Dimian 2

Maria Dimian e una din colegele mele puțin mai tinere din echipa booknation.ro. Are 19 ani și a scris deja două cărți! Când am aflat asta mi-am spus că trebuie să-i iau un interviu!

Bună, Maria! Mă bucur să aflu că în echipă avem oameni atât de talentați! O să te rog să le spui și cititorilor noștri cine ești tu?

Hei! Îți mulțumesc, dar nu știu dacă sunt chiar atât de talentată, dar sunt o domnișoară căreia îi place să scrie, asta e clar. Sunt Maria Dimian, locuiesc în Hunedoara, sunt elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”. Îmi place să scriu… și scriu de când mă știu. Nu cred că există „nu pot”. Cred că noi, oamenii, putem face orice ne dorim. Și tocmai pentru cĂ acum câțiva ani, când eram puțin mai micuță ( 2011 și 2013) am scris două cărți. Cea publicată în anul 2011 se numește ”Unele povesti de dragoste nu mor niciodată”, iar următoarea a fost „Doamna cu părul roșu”.

În grupul nostru de redactori ne-ai vorbit în special despre Doamna cu părul roșu”. O să te rog să le vorbești și cititorilor noștri despre ea!maria diman 3

Despre cartea „ Doamna cu părul roșu” vă pot spune că trebuie să fii atent atunci când o citești. Trebuie făcute legături, conexiuni, trebuie să-ți dai seama singur de unele lucruri, să înțelegi de ce s-a întâmplat așa și nu altfel. Odată, când a citit-o o colegă de clasă, m-a întrebat dacă e vorba de patru povești diferite în carte. Într-adevăr, cartea are patru capitole, dar are o compoziție unitară, prezentând destinul adolescentei Sofia Brown. Acesteia îi moare mama, iar tatăl se recăsătorește. Datorită pierderii suferite în perioada adolescenței, în perioada în care ea ar fi avut cea mai mare nevoie de mama ei, dar mai ales de prietena pe care o găsea mereu în aceasta, Sofiei i se schimbă viața. Întâmplarea face ca profesoara de franceză de la școala să i se schimbe, fosta profesoară, fiind înlocuită acum de această misterioasă doamnă cu părul roșu, care îi schimba viața Sofiei.

Ce te-a îndemnat să o scrii?

Cred că imaginația. Mi s-a părut că am o idee bună… și, poate, mi-era frică să nu mi-o fure timpul. Mi-e frică de timp. Cred că de-asta scriu. Mi-e frică să nu uit… sau poate, mi-e frică sa nu mă uite ceilalți… Sau poate că scriu pentru că nimeni nu ascultă… Scriu din nevoie de a scrie… scriu pentru că nu pot altfel. Sincer, nu știu de ce am scris-o, nu știu de ce scriu…

Ai scris-o la 15 ani, acum ai 19… Cum ți se pare acum?

Eu în general am o părere destul de proastă despre ceea ce fac eu, cred că niciodată nu e suficient de bine.  Și sunt o persoană idealistă, perfecționistă. Aș avea multe de retușat acum la ea.

E vreo legătură între tine și doamna cu părul roșu?

Nu. Am scris totul din imaginație. Unele frânturi sunt reale, sunt momente care mi s-au întâmplat, dar totul până la apariția doamnei cu părul roșu în viața personajului principal. Atunci când viața Sofiei decurgea normal,pot spune că într-o oarecare măsura, are legătură cu mine. Sau, mai bine spus, avea o legătura cu Maria de la 15 ani.

Ai mai scrie o carte acum?

Da, aș mai scrie. Scriu. Dar, nimic nu mi se pare suficient de bun pentru a publica. O să mai aștept. Promit că atunci când voi publica, va fi ceva bun. Scriu poezii, scriu fragmente scurte, dar parcă mi-e greu să mă mai încumet la o poveste pe care s-o duc la bun sfârșit. Am ceva început, o carte despre doi oameni care se întâlnesc într-un tren. E începută de doi ani, dar are multe tăieturi, iar dacă o recitesc acum, o sa mai tai jumătate din ea. Nu e gata, dar promit că, într-o zi, va fi.

Ai vreun scriitor care te-a marcat?

Nu pot spune că am un scriitor care m-a marcat. Îmi place mult Mihai Eminescu. De fapt, Îmi place ideea transmisă în poeziile lui. Iubesc „Scrisoarea I” și „ Luceafărul”. Îmi place mult și Paulo Coelho.

Ce-i lipește pieței de cărți din România?

Cititorii. Oameni interesați de cultură, oameni interesați de lectură. Când mergeam să caut sponsori pentru a-mi publica micile creații, mulți mi-au închis ușa în nas. Când am văzut că firme care mie mi-au spus „nu”, sponsorizau baluri trecătoare, baluri care durau o noapte, și apoi treceau pentru totdeauna și nu-și mai amintea nimeni nimic din ele, am fost dezamăgită.

 Planuri de viitor?

Cred ca vreau sa merg la Timișoara, la Litere. Sau la Cluj la Regie. Și pe lângă facultate, vreau să fiu fericită.

Maria DimianCe-ai dori să le transmiți cititorilor booknation.ro?

Cititorilor booknation.ro: Să nu uitați niciodată că puteți face orice. Faceți orice e nevoie pentru a vă hrăni sufletul, pentru că doar hrănindu-l pe el veți putea fi fericiți. Lăsați ceea ce-i trecător, lăsați ura, minciuna, și bârfele, pentru că ele vor muri odată cu trupul vostru. Faceți bine, iubiți, iertați, scrieți, faceți poze, citiți și faceți-i pe oamenii din viețile voastre fericiți. Pentru că asta vă va hrăni sufletul. Iar sufletul e singurul care nu moare niciodată.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022