Știu. Mulți s-au grăbit să arunce cu piatra, considerându-se imaculați. Puritanii din ziele noastre, cărora le pute sufletul a mucegai, și-au azvârlit peste umerii cititorilor Cristinei Nemerovski surâsurile de hienă cu iz de habarnism, presărând, prin intermediul unor reviste șablonarde, veninul cuvintelor lipsite de argumente. S-au folosit cuvinte grele. Pornografie, satanism, nefastă influență asupra tinerei generații și multe altele. Nu are rost să le enumăr pe toate. Cariile verbiatice nu pot fi îngrijite. Niciodată.

youtube

youtube

Dacă tu, domnule critic literar, porți șoșoni, nu te poți ține după generația celor care aleargă în teniși. Nu poți să hrănești tinerele suflete însetate de literatură adevărată cu nectarul și ambrozia unui secol apus. Nu vinde praf și crustă. Încearcă să oferi măcar un gram din realitatea cotidiană.

Știu, domnule critic literar, pentru cei friguroși iarna este frumoasă de la fereastră. Dar, domnule critic literar, ai stat de vorbă cu tânăra generație? Te-ai strecurat, chiar și doar pentru un minut, în lumea lor? Bineînțeles că nu. E mai confortabil în propria colivie.

Dragă domnule critic literar, noi, ăștia care trăim după regulile de azi, nu după cele de ieri, te rugăm să-ți schimbi dioptriile felului de a fi. De ce? Pentru că pe noi ne doare sufletul, facem indigestie de la ” ciorbițele reîncălzite” pe care ni-le tot servești. Știi ceva? Nouă ne place să fim loviți în creștetul capului de așa zisa nesimțire a lui Bukowski, ne place lolismul, amantlâcul lui Lawrence, senzualitatea obraznică descrisă de Henry Miller și multe alte chestii pe care tu, de obicei, le arunci la coșul de gunoi înainte de a citi. Sau poate că le citești, doar că nu vrei să recunoști, de frică că te bate ”Șefuțu” la poponeț.

Dragă domnule critic literar, Cristina Nemerovski scrie cu cerneala adevărului din ziele noastre. Știai că uneori adevărul se mai schimbă, nu-i așa? Da, domnule, adevărul se mai schimbă, mai ales atunci când îți scuturi ochelarii sufletului. Așa că, domnule critic literar, te anunțăm că noi, bagabonții care citim prin parcuri, mijloace de transport în comun și cafenele, iubim literatura Cristinei Nemerovski, pentru că, cel puțin o fărâmă din ceea ce ea ne oferă cu o sinceră generozitate, găsim și noi în desagul traiului cotidian.

Știi ceva, dragă domnule critic literar? Noi iubim al dracului de mult (parodon B.OR!!!)  pe ”carpe diem” și uneori ne hrănim chiar și cu ”laudator tempor acti”, pentru că noi nu ne uităm rădăcinile și ” corola de minuni”, dar iubim, la fel de al dracului de mult (fă-te că nu vezi B.O.R!) pe doamna Realitate.

Schimbă-ți șoșonii cu teniși, dragă domnule critic literar!

Cristian Cărpenaru
Autor: Cristian Cărpenaru
Cristian e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1872 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru