Despre anticari

Se tot vorbește prin reviste, tipărite sau online,prin cafenele literare ori pe la șușele pseudocenaclurilor unde se practică gudureala inspirată din vremurile Epocii de Aur, despre apariții editoriale, despre ce a făcut sau nu a făcut cutare scriitor, cancanizând și șmotruind lumea literară cu sucul gastric al unei invidii care, odată cu fiece zi, își manifestă într-un mod din ce în ce mai vizibil caustica dorință a expansivității.

Scriitori, cenacluri, reviste, cenacluri, editori și edituri, proiecte și planuri de viitor, critici literari care urlă necontenit sau sărută mâna care îl hrănește, asta după caz, timpuri și oportunități, toate sunt puse sub lumina reflectoarelor, pentru a fi maziliți sau încoronați. Dar despre anticari vorbește cineva?

149110-81214-72390

Nu mă refer aici la anticariatele deja consacrate care, odată cu trecerea timpului au ajuns prospere afaceri care au transformat lumea literelor într-un simonism care nu se mai ostenește să plămădească vreo scuză plauzibilă, ci mă refer strict la anticarii ambulanți, cei care își înșiruie cărțile peste vinețiul sărut al trotuarelor, peste rugina unor tarabe demult abandonate de către proprietarii lor sau în precare gherete improvizate.

Fiecare astfel de anticar are o poveste interesantă, acaparatoare și năucitoare. Fiecare privire de anticar ambulant a înghițit cu lăcomie zbuciumul unei istorii pe care seninul de cristal al irișilor o va ține extrem de aproape, ca pe o voluptoasă metresă. Fiecare fărâmă de gest al unui anticar ambulant etalează o noblețe ce-ți picură în cuget și-n simțire acel respect pur și neșlefuit de vicisitudinile unei lumi nemiloase, care îți va amintii de timpurile în care îngerii chiar erau îngeri.

149037-81220-72400

Ei sunt cei mai în măsură să psalmodieze inconfundabilul parfum al filelor îngălbenite de Cronos, ei sunt cei care ascund în colivia sufletului lor panaceicele istorisiri, lăsând cheia acestei colivii pe pragul sufletului, pentru ca tu, dragă iubitorule de cărți, să o iei liniștit, fără a fi tras la răspundere.

Privește adânc în ochii unui astfel de anticar. Acolo vei descoperii întreaga blândețe a eternității, cea care nu se teme de nimic.

De nenumărate ori m-am trezit căutându-i cu înfrigurare prin piețe, pe străduțe și poteci lăturalnice, prin parcări sau stații de autobuz, încercând să le smulg analgezica povestire, ambrozia Basmelor și pansamentul năbădăioaselor nopți de nesomn.

Dacă o să-i căutați și voi, o să înțelegeți totul!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.