Aşa cum a scris în carte, autorul Ioan Bucşa s-a născut la Augustin, o localitate din apropierea Braşovului, într-o duminică în timp ce tot satul era la biserică, mai puţin mama lui, moaşa şi imediat el.

E locul unde vara autorul făcea toate năzbâtiile copilăriei revenind la bunici, locul unde a învăţat să înoate în Olt, unde poate s-a şi îndrăgostit prima dată. Dar locul adevărat al copilăriei lui e Ciceul ăla îngheţat al primilor lui ani de viaţă din Harghita de care nu auzise nimeni. Acolo, unde ningea din octombrie şi iarna ţinea până în aprilie, unde s-a contaminat definitiv de iarnă, de ninsoare, zăpadă şi ger. Locul ăla, unde tatăl lui lăsa apa să curgă în curte şi îngheţând era la vârsta lui de atunci cel mai frumos patinoar,  acesta este locul care a rămas în sufletul lui Ioan Bucşa 

 « Călătoria » scrisului lui a început la fel cum au început şi călătoriile turistice de mai târziu : cu o curiozitate şi o emoţie. La început a scris versuri şi atunci când aduna suficiente ca pentru o cărticică « edita »un mic volum manuscris . Unul s-a numit « Chiar dacă prin părul meu trece o mulţime de greieri », într-altul scrisese cam aşa « Bătrânul organist doarme/cu degetele suspendate în ecou./Plouă/şi concertele de orgă-s undeva/dincolo de păianjenii din colţuri./Pe scaunul tău scria « kurator »,/iar porţile Bisericii Negre /se închideau la orele 18 fix. … »

Călătoria scrisului a continuat cu eseuri , cu o revistă manuscris “Orion, floare de morcov” , din nou cu versuri până a ajuns la Jurnalul de trăiri în călătorii. Cel mai mult însă a scris pagini de jurnal şi cred că acel stil zilnic de a scrie ce simţi, ce trăieşti, ce te surprinde, ce te miră, ce te entuziasmează, mici plide ori morale, şi-a pus amprenta în carte..

„Dacă ar fi să spun altfel călătoria scrisului meu când a ajuns la faza jurnalelor a ajuns ca un fel de respiraţie şi aşa cum respir din prima fără să fac exerciţii de respiraţie, aşa am început să scriu din prima tot ce trăiam, simţeam. De altfel cred că a scrie într-un jurnal e cu totul altfel decât a scrie orice altceva, calitatea unui jurnal o constituie tocmai scrisul direct asupra căruia să nu mai revi (chiar dacă ar fi loc de mai multe “şlefuiri”) pentru că el trebuie să transmită starea din momentul respectiv. Cum scriam în cartePentru fiecare cuvânt trebuie să existe un moment, cum pentru fiecare simţire trebuie să existe o stare. Şi când momentul şi starea coincid miracolul s-a produs.”

Când l-am întrebat pe autor ce înseamnă fiecare cititor pentru el am fost impresionată de răspunsul lui:

-După ce o carte a plecat în lume, tu, ca autor, nu mai poţi face nimic. De aici în colo doar cititorul mai are cuvinte de spus. Tu nu poţi decât să asculţi, să te bucuri, ori să te întristezi de vreo nereuşită dacă ajungi s-o auzi. Când cineva a ajuns să-ţi citească cartea, ori fragmente din ea, te întrebi oare ce l-a determinat s-o facă şi eşti foarte atent să-ţi ajungă ecourile. Sigur că afli, cum e cazul cărţii mele de trăiri în călătorii, faptul că unora le-au plăcut unele descrieri, altora alte drumuri despre care am scris, unii aşteaptă să plece în locuri povestite unde nu au fost, alţii chiar mi-au scris: Desigur dacă aş fi decident te-aş ruga să ocupi un post care să ne promoveze țara.O ştii face atât de frumos, pentru că simți ceea ce spui, pentru că trăieşti la o intensitate maximă ceea ce alții poate nici nu observă.Toată admirația!”                                                           

-Oricum pentru mine cititorii au început ca un lucru atipic cu care încerc să mă obişnuiesc, din moment ce cartea asta a fost scrisă iniţial ca un jurnal adresat unei persoane foarte dragi din viaţa mea, care nu a călătorit niciodată cu mine şi căreia simţeam nevoia să-i povestesc în fiecare noapte ziua pe care o trăisem. Acum că a devenit un jurnal public, îmi plac ecourile cititorilor şi dacă vreodată voi reedita cartea cu siguraţă am să ţin cont de opiniile lor.

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!