Despre femei și bărbați, cu Osho și editura Mix

Titlu: Despre Femei și Bărbați Cu și Editura Mix
Autor: Osho
An apariție : 2012
Editura: Mix
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Arianna Suduc
Publicată la 6.04.2017
Nota recenzorului: n/a

🔥 CARTEA DESPRE FEMEI ȘI BĂRBAȚI CU ȘI EDITURA MIX ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Osho mi-e un fel de prieten și totodată dușman, este tipul de autor cu care neapărat ai o relație de iubire-ură. Majoritatea scrierilor sale mi-au plăcut enorm, altele însă m-au făcut să suspin dezamăgita. Un narator extrem de apreciat și totuși controversat, Osho scrie despre iubire, singurătate, oameni, durere. Despre Tine.

Am citit ce a zis Osho despre fericire (Bucuria, fericirea care vine din interior), despre destin (Destin, libertate și suflet) și despre yoga (Alchimia Yoga) și altele. Cea din urmă nu m-a încântat așa tare, probabil nu m-a interesat atât de mult subiectul. Am fost curioasă însă să văd și ce a zis Osho despre femei și bărbați, iar editura Mix mi-a oferit prilejul să lecturez cele două cărți, Cartea despre femei și Cartea despre bărbați.

Nu am vrut să le fac câte o recenzie separat, nici asta nu vreau să fie o recenzie. De ce? Răspunsul e simplu și totuși ambiguu; Osho scrie despre dezvoltare personală, despre lucruri reale, vii, mai mult sau mai puțin palpabile, și nu consider că poți recenza așa ceva, nu poți recenza o lecție despre fericire, la fel cum nici un pictor nu poate desena un portret real al fericirii.

Firește, prima dată am întins mâna către Cartea pentru femei (sexist gest, știu, nu mă judecați). Mă rodea curiozitatea și totuși, în sinea mea, eram ușor dezgustată, necrezând că e posibil ca un bărbat să reușească să descrie Femeia în adevăratul sens al cuvântului. Ugh, bărbații ăstia, cred că ne pot înțelege așa ușor? Gata, scrii o carte despre femei și ești filozof, pff! Rușine să-mi fie, dar asta gândeam.

Cartea despre femei nu este însă despre feminism sau o analiză profundă și elaborată a femeii. Cartea despre femei este, în viziunea mea, o explicație mai amănunțită a statutului de femeie, un fel de DEX mai detaliat, care curpinde aproape întreg idealul feminin. Osho nu a fost misogin, e de la sine înțeles. Vorbește despre Femeie ca despre un meci câștigat, nicidecum ca despre un trofeu, un simplu obiect. Acesta subliniază cu finețe ideea cum că femeile nu vor și nu trebuie să fie înțelese. Trebuie să fie iubite. Cartea despre femei mi-a plăcut enorm, și, la final, eram dezgustată de mine însămi, gândindu-mă la cât de sceptică eram înainte de a citi.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Osho.

În legătură cu Cartea despre bărbați nu am avut rețineri însă și, drept dovadă, mi-a plăcut mai mult decât Cartea despre femei. Posibil să fie din cauza faptului că aici am pătruns de-a dreptul în necunoscut, îmbărțisând noul, dezbrăcându-l de toate straturile pentru a ajunge la chintesența masculinității. Am simțit Cartea despre bărbați ca fiind o subtilă autobiografie și, consider eu, Osho s-a dedicat mult mai mult acestui roman; sau poate nu neapărat dedicare, dar se poate sesiza cu ușurință faptul că e El cel adevărat printre pagini, nicidecum un narator care încearcă să se pună în pielea cuiva.

Cartea despre femei și Cartea despre bărbați reprezintă două dicționare foarte explicite, două manuale de dezvoltare personală din care, cu siguranță, toți avem de învățat. Osho rămâne, pentru mine, singurul deslușitor al vieții umane. 🙂

Cele două cărți se găsesc pe site-ul editurii Mix, iar dacă folosiți codul ARIANNA30 aveți 30% reducere până pe 31 mai!

Ce mai aștepți, cititorule? 

🔥 CARTEA DESPRE FEMEI ȘI BĂRBAȚI CU ȘI EDITURA MIX ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.