Despre femei și bărbați, cu Osho și editura Mix

de | apr. 6, 2017 | Beletristică, Literatura Universală, Lumea cărților, Recenzii cărți

Osho mi-e un fel de prieten și totodată dușman, este tipul de autor cu care neapărat ai o relație de iubire-ură. Majoritatea scrierilor sale mi-au plăcut enorm, altele însă m-au făcut să suspin dezamăgita. Un narator extrem de apreciat și totuși controversat, Osho scrie despre iubire, singurătate, oameni, durere. Despre Tine.

Am citit ce a zis Osho despre fericire (Bucuria, fericirea care vine din interior), despre destin (Destin, libertate și suflet) și despre yoga (Alchimia Yoga) și altele. Cea din urmă nu m-a încântat așa tare, probabil nu m-a interesat atât de mult subiectul. Am fost curioasă însă să văd și ce a zis Osho despre femei și bărbați, iar editura Mix mi-a oferit prilejul să lecturez cele două cărți, Cartea despre femei și Cartea despre bărbați.

Nu am vrut să le fac câte o recenzie separat, nici asta nu vreau să fie o recenzie. De ce? Răspunsul e simplu și totuși ambiguu; Osho scrie despre dezvoltare personală, despre lucruri reale, vii, mai mult sau mai puțin palpabile, și nu consider că poți recenza așa ceva, nu poți recenza o lecție despre fericire, la fel cum nici un pictor nu poate desena un portret real al fericirii.

Firește, prima dată am întins mâna către Cartea pentru femei (sexist gest, știu, nu mă judecați). Mă rodea curiozitatea și totuși, în sinea mea, eram ușor dezgustată, necrezând că e posibil ca un bărbat să reușească să descrie Femeia în adevăratul sens al cuvântului. Ugh, bărbații ăstia, cred că ne pot înțelege așa ușor? Gata, scrii o carte despre femei și ești filozof, pff! Rușine să-mi fie, dar asta gândeam.

Cartea despre femei nu este însă despre feminism sau o analiză profundă și elaborată a femeii. Cartea despre femei este, în viziunea mea, o explicație mai amănunțită a statutului de femeie, un fel de DEX mai detaliat, care curpinde aproape întreg idealul feminin. Osho nu a fost misogin, e de la sine înțeles. Vorbește despre Femeie ca despre un meci câștigat, nicidecum ca despre un trofeu, un simplu obiect. Acesta subliniază cu finețe ideea cum că femeile nu vor și nu trebuie să fie înțelese. Trebuie să fie iubite. Cartea despre femei mi-a plăcut enorm, și, la final, eram dezgustată de mine însămi, gândindu-mă la cât de sceptică eram înainte de a citi.

În legătură cu Cartea despre bărbați nu am avut rețineri însă și, drept dovadă, mi-a plăcut mai mult decât Cartea despre femei. Posibil să fie din cauza faptului că aici am pătruns de-a dreptul în necunoscut, îmbărțisând noul, dezbrăcându-l de toate straturile pentru a ajunge la chintesența masculinității. Am simțit Cartea despre bărbați ca fiind o subtilă autobiografie și, consider eu, Osho s-a dedicat mult mai mult acestui roman; sau poate nu neapărat dedicare, dar se poate sesiza cu ușurință faptul că e El cel adevărat printre pagini, nicidecum un narator care încearcă să se pună în pielea cuiva.

Cartea despre femei și Cartea despre bărbați reprezintă două dicționare foarte explicite, două manuale de dezvoltare personală din care, cu siguranță, toți avem de învățat. Osho rămâne, pentru mine, singurul deslușitor al vieții umane. 🙂

Cele două cărți se găsesc pe site-ul editurii Mix, iar dacă folosiți codul ARIANNA30 aveți 30% reducere până pe 31 mai!

Ce mai aștepți, cititorule? 

Titlu: DESPRE FEMEI ȘI BĂRBAȚI CU ȘI EDITURA MIX
Autor: Osho
An apariție : 2012
Editura: MIX
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1959

Alte recenzii de la Osho:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Unfu*k yourself” de Gary John Bishop
Recenzie “Unfu*k yourself” de Gary John Bishop

Ce titlu super mișto! Cartea asta e încadrată la secțiunea “Dezvoltare personală”, “spirituală” și “Sfaturi practice” dar sincer i s-ar potrivi mai bine categoria “Dă-ți o palmă și revino-ți” sau chiar cea pe care însuși Gary Bishop o pomenește: “oprește-te din...

Recenzie „Jurnalul unui librar” de Shaun Bythell
Recenzie „Jurnalul unui librar” de Shaun Bythell

Jurnalul unui librar este o carte de memorii, scrisă de scoțianul Shaun Bythell, despre provocările care vin la pachet cu meseria de librar, mai specific, de proprietar al celui mai mare magazin de cărți vechi, din Scoția. Librăria se află în Wigtown, și se numește...

Recenzie „Execuția” de Danya Kukafka
Recenzie „Execuția” de Danya Kukafka

Vreau să vă vorbesc despre o carte atipică, a cărei acțiune este foarte greu de prezis și de prevăzut, pentru că se joacă cu multe elemente interesante, care îi oferă o unicitate aparte. Ansel Packer își povestește viața de dinaintea momentului final al vieții sale -...

0 0 votes
Article Rating
Arianna Suduc a fost redactor Booknation.ro și a scris 176 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments