Pentru scriitori avariția a fost un motiv des întâlnit, în jurul căruia s-au costituit opere importante în literatura română, dar și în cea universală. Iar noi, la prima întâlnire cu el, nu am făcut altceva decât să cercetăm definiția cuvântului în dicționar.

ion-chelaru-1Avariție, un cuvânt care provine din limba latină, înseamnă zgârcenie, lăcomie, dorința de a avea o avere imensă, de a păstra și înmulți totul. Desigur că în această ecuație intervine și egoismul, simțul care te reține de la a împărți și cu altul. Avarul nu își iubește semenii, se simte mereu în pericol alături de alți oameni și caută să își înmulțească averea prin orice mijloace.

Harpagon, personajul din lucrarea lui Moliere, Avarul, face parte din tipologia celor pentru care averea are întâietate. Trăiește în condiții inoportune pentru un burghez, impunând același regim și copiilor săi. Din dorința de a păstra averea își căsătorește fiica cu un bătrân și fiul cu o văduvă, evitând astfel grija zestrei. Totuși, păstrează o urmă de trai specific oamenilor din clasa de sus: are servitori şi caleaşcă, deşi servitorii sunt prost îmbrăcaţi, iar caii de la caleaşcă înfometaţii, dă mese acasă atunci când interesele o cer.

Motivul avariției este întâlnit și în poemul dramatic scris de Pușkin. Cavalerul zgârcit deține în pivniță lăzi frumușele de aur, iar el trăiește ca ultimul muncitor dintre muncitori, locuind într-o cameră neîncăpătoare și hrănindu-se cu resturi de mâncare. Fiului său, tânar plin de calităţi, nu-i dă niciun ban, silindu-l să ducă o viaţă în umilitoare sărăcie. Își dublează statutul de avar în momentul în care fiul său îi cere să-și îndeplinească rolul de tată, iar acesta din urmă îl acuză că vrea să-i fure averea și chiar să-l ucidă.

Gobseck, personajul creat de Balzac, trăiește în epoca de afirmare a burgheziei franceze. Scriitorul îi prezintă în amănunt locul și mediul în care trăiește, dar îl abrutizează în momentul în care dă în vileag un detaliu: are avere imensă, dar vrea ca lumea să nu-l știe bogat. Nu trăiește în condiții josnice precum celelalte personaje, dar și-a „câștigat” eticheta de bătrân econom cu gesturile unui avar.

Un subiect dezbătut și în literatura română, îl avem în prim-plan pe moș Costache Giurgiuveanu, eroul avar din opera lui George Călinescu, Enigma Otiliei. Un personaj cu o fire slabă, care a moștenit averea, nici vorbă să o dobândească, dar care este urmărit de o frică imensă, astfel că își tine banii doar la saltea și nu la bancă, se bâlbâie și are rețineri atunci când sunt oameni în preajma sa. Gesturi care îi subliniază statutul de avar și în egală măsură îl dezumanizează.

Să nu-l uităm pe Hagi-Tudose, din nuvela cu același nume scrisă de Barbu Șt. Delavrancea. Pentru a sublinia trecerea de la plăcerea de a aduna bani până la avariție în toată regula, scriitorul prezintă viața personajului de la etapa copilăriei până la bătrânețe. Astfel că, Hagi ajunge să dețină o prăvălie cu personal redus, pe care-l supraveghează cu sfințenie, iar sursa averii sale e chiar avariţia care depăşeşte orice limită omenească. Și el intră în categoria personajelor care se privează de lucrurile normale (locuință, mese modeste, imbracăminte) pentru a strânge avere, pentru a înmulți…și nicidecum a cheltui. Pe tot parcursul vieții nu și-a întemeiat o familie deoarece o considera ca fiind o cheltuială în plus.

Tot la capitolul personaje avare din literatura română intră și Mara, opera și protagonistul cu același nume. Mara, deși este o femeie care prețuiște banul, nu se sfiește de la a cumpăra și a trăi o viață decentă. Banul o obsedează,  dar nu-i întunecă judecata, nu-i impune niciun fel de privațiune. În cazul Marei există o proporţie egală de zgârcenie şi afecţiune maternă cu care își îngrijește copiii.

Un subiect dezbătut de marii scriitori, o trăsătură atribuită multor personaje, dintr-un timp și spațiu complet diferite. Avariția – un vechi motiv literar pe care o să-l întâlnim mult timp în cărți, iar partea realistă din mine zice că și în societate, din păcate!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022